Apple Macbook Pro 2023

Újdonságok

Az Apple MacBook Pro 2023 az előző modellhez képest szinte mindenben változott. Azon kívül, hogy kicsit vékonyabb és könnyebb lett, MagSafe töltőt is kapott és a legújabb macOS fut rajta, mely a Ventura elnevezést kapta. Új portkészletet is kapott, Magic Keyboard-ot és a kijelzője is már a Liquid Retina XDR. Ezen felül a legújabb M2 Pro és M2 max processzorok találhatók a különböző modellekben.

Apple MacBook Pro 2023

Mire képes az Apple MacBook Pro 2023?

Az Apple MacBook Pro 2023 a legkülönfélébb feladatokra alkalmas. Tökéletes a professzionális irodai alkalmazások futtatására, képszerkesztésre és videóvágásra. Kódolásra és 3D modellezésre, animálásra. Tömören szinte mindenre is jó.

Mire nem alkalmas?

Egyértelműen profi gamingre nem egy Apple gép való. Komplexebb 3D modellezésre, animálásra sem ez a masina való. Egyidejűleg több feladat végrehajtására jó, de nem annyira hatékonyan, mint egy komolyabb notebook.

Kinek érdemes megvásárolni?

Elsősorban olyan profi felhasználóknak, akik képszerkesztést, videóvágást, programozást szeretnének végezni fő feladatként. Ajánlott még azoknak, akiknek fontos a hosszú üzemidő és a kreativitásuknak szeretnének teret adni. De általános otthoni vagy irodai felhasználásra is tökéletes társ.

Apple MacBook Pro 2023 billentyűzet

Processzorok

Modelltől függően más-más processzorral vásárolható meg a notebook. Az Apple MacBook Pro 13.3″ például Apple M2 chip-et tartalmaz, mely 8 magos. A 14.2″ és 16.2″ modellek viszont már 12 magos Apple M2 Pro vagy Apple M2 Max processzorral is megvásárolhatók.

Videókártyák

Videókártya terén is a processzorhoz hasonló különbség van, hiszen a legkisebb 13.3″ modell 10 magos GPU-val van felszerelve, míg a 2 nagytestvér 38 magossal, ami azért nem éppen apró különbség. Ez alapján is fontos dönteni, hogy milyen célra szeretnénk vásárolni azt az Apple MacBook Pro-t.

Kijelzők

Kijelző tekintetében sincs ez másként, a 13.3″-os (2560 x 1600) 2K+ felbontású kistesó csak normál Retina Displayt kapott, míg a 14.2″ (3024 x 1964) és 16.2″ (3456 x 2238) méretű testvérei már a Liquid Retina displayjel rendelkeznek. Persze ez még egyik sincs 4K (3840 x 2160) felbontás, de a legnagyobb már közelít hozzá.

Akkumulátor

Mindegyik akkumulátora más kapacitással rendelkezik a méretbeli különbségeknek köszönhetően, viszont a hardver is más-más adottságokkal bír, legyen ez a kijelző felbontása vagy éppen a processzorok közti különbség.

  • 13.3″ modellek: 58,2 wattórás lítium-polimer akkumulátor (20 órás üzemidő)
  • 14.2″ modellek: 70 wattórás lítium-polimer akkumulátor (18 órás üzemidő)
  • 16.2″ modellek: 100 wattórás lítium-polimer akkumulátor (22 órás üzemidő)

Memória és háttértárak

Különböző memória kapacitásokkal vásárolhatók meg a modellek, először is nézzük mekkora az a legkisebb memóriamennyiség, amivel megvehető és meddig lehet megpakolni maximálisan:

  • 13.3″ modellek: 8 GB LPDDR5 (maximum 24 GB)
  • 14.2″ modellek: 16 GB LPDDR5 (maximum 96 GB)
  • 16.2″ modellek: 32 GB LPDDR5 (maximum 96 GB)

Csatlakozók

Apple MacBook Pro 2023 csatlakozók, portok

Ebben mind a 3 modell megegyezik, ugyanis található rajtuk egy Magsafe töltőport. HDMI port, mely a 4K felbontást és az akár 60 FPS-t is támogatja. SD kártyaolvasó, az sosem árt. 3 darab Thunderbolt 4 port.

Egyéb specialitások

Az egyéb specialitások közzé tartozik az egyedi MagSafe töltés, hogy mágnesesen csatlakoztathassuk a töltőkábelt, így biztosan nem szakad bele a kábel, ha megfeledkezünk róla. ProMotion technológiának köszönhetjük az akár 120Hz-es képfrissítést a gördülékenyebb képi élményhez. 1080p FaceTime HD kamera. És ott a Magic Keyboard is háttérvilágítással és Touch ID érzékelővel.

Apple MacBook Pro 2023 ajánlatok

Az Apple MacBook Pro 2023-as modelljei megvásárolhatók a notebook.hu webáruházában, mely hivatalos Apple forgalmazó, így bátran vásárolhattok a boltban vagy webáruházban egyaránt. Valamint érdemes megemlíteni a 0% THM-et, amikor 10 egyenlő részletben 10 hónapon keresztül fizethető ki a teljes ár mindenféle egyéb költség nélkül. Valamint vannak más Apple notebookok is az üzletben. Érdemes szétnézni és mérlegelni, hogy mire van szükség.

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.