Kezdőlap / Cikkek / Az AI újabb csodája: az Nvidia képszerkesztője két vonásból tájképet farag

Az AI újabb csodája: az Nvidia képszerkesztője két vonásból tájképet farag

Jókai Mórnak el sem kellett mennie a Vaskapuhoz, hogy az Aranyember kezdő fejezetében részletes leírást adjon a vidékről… nos, az Nvidia mesterséges intelligenciájának két-három tollvonás elég ahhoz, hogy egy kétszínű Paint-képből látványos tájképek alkosson.

Előkerült már többször is a kérdés, hogy milyen mértékben fogja befolyásolni az AI a kreatív szakemberek munkáját. Nos, az Nvidiánál igyekeznek könnyíteni a grafikusok dolgán úgy, hogy zseniálisabbnál-zseniálisabb megoldásokra tanítják a mesterséges intelligenciákat. Nemrég Redditre került ki egy videó, amiben az látható, hogy a program egy rendkívül letisztult felületen – értsd, úgy néz ki mint a 98-as Windows képszerkesztője – rajzolhatunk formákat, amiket a megfelelő textúra kiválasztása után, a program „feltölt élettel”. Rendkívül érdekes és egyben félelmetes nézni, hogyan illeszti össze az alkalmazás a rétegeket, amik szép lassan egy organikus egésznek hatnak… egy olyan terepnek, amit akár élőben is szívesen megnéznénk.

via Gfycat

Az Nvidia itt nem állt meg és már egy hivatalos videóban be is mutatta a legújabb kutatási projektjét, ami a régi képek szerelmeseinek jöhet majd jól. Zavar a képzaj? Nos, a mesterséges intelligencia nekifog és szépen letakarítja a fotókon jelentkező zajosodást. Negatívuma, hogy pár képen a „beauty-funkció” betegségéhez hasonlóan műanyag hatású lett az emberek arca, de ez a hiba mondjuk a tárgyfotóknál nem volt feltűnő. Finomítani lehet még rajta, s már így is sokkal jobb minőségűnek hatottak a zajos régi fotók, de aztán folytatódik a videó a szövegek eltávolításával. Ez részben hasznos, hiszen könnyedén tüntethetünk el felesleges elemeket a képről… ellenpóluson viszont a vízjelezés helyzete lehet. Sokan okkal tesznek a képeikre „birtokjelzést” (ha már rengeteget melóztak egy-egy kép, vagy fotó elkészítésével és utómunkáival), amit akár tévesen el is tűntethet – vagy egy oldalról szándékosan – a rendszer.

Látványos és izgalmas az Nvidia kísérlete, forgalomba helyezésről azonban még nincs szó, de július 12-én az ICML konferencián majd talán bővebb infókat is elmondanak a programot illetően.

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

ASUS ROG Gamer Csomag Akció!

 Részletekért kattints: https://www.notebook.hu/asus-gaming-akcioVásárolj 2019. szeptember 2. és 30. között Asus G351 vagy G731 gamer notebookot, és …