Kezdőlap / Egyéb / Adatbiztos böngészők – amikor minden betű biztonsága számít!

Adatbiztos böngészők – amikor minden betű biztonsága számít!

Global Cyber security concept

A Facebook megrázó adathalászatát és az abból burjánzó botrányát követően az emberek többsége – legalábbis ismertségi körünket megfigyelve – egyre jobban elkezdett vigyázni személyes adataira. Azonban sokszor nem elég, hogyha például az előbb emlegetett platformon átállítunk pár biztonsági kritériumot, majd nyugodtan hátradőlve folytatjuk a böngészést. Már jóval azelőtt, hogy fellépnénk a közösségi média bármely felületére, meg tudunk osztani magunkról olyan információkat, amiket talán nem kellene.  De mégis hogyan lehet ez?

Az „árulásért” (nem) meglepő módon az általunk használt keresőrendszerek a felelősek. Ha tetszik, ha nem, az a keresőmotor, amit sokszor segítségként hívunk, saját bejáratú online naplóként is felfogható. Attól kezdve, hogy megnyitjuk, mondjuk a Chrome egy új lapját, az adatvadászat veszélye fenyeget minket. Na és valljuk be őszintén, nem csak arra szokott rákeresni az átlagember, hogy mi is a váltószám a dekagramm és a kilogramm között.

Szomorú a tény, de minden egyes általunk bepötyögött keresőszó segít másoknak abban, hogy egyre pontosabb online portfóliót készítsenek rólunk, amellyel például könnyebb lehet a reklámcégek dolga irányzott hirdetések megosztásakor. De nem kell egyből megijednünk, léteznek már ugyanis olyan cégek, akik felismerték a személyes adatok titkosításának fontosságát! Éppen ezért olyan böngészőkkel, kiegészítőkkel álltak elő, amelyek segítségével biztonságban érezhetjük magunkat és adatainkat!

Brave

A Brave a legújabb keresőmotor az itt felsoroltak közül, de céljai éppen akkorák, vagy talán még nagyobbak is, mint az eddig ismerteknek. A kereső pozitívumai közé tartozik, hogy nem tárolja azokat az időpontokat, amelyeket online állapotban töltöttünk. Továbbá blokkolja és elrejti azokat a hirdetési követőket, amik az embert árkon-bokron keresztül követik. Ezenfelül egyes plugin-ok és rosszindulatú szoftverek hozzánk férését is megnehezíti.  Ami pedig talán a legjobb benne, az az, hogy nemcsak telefonon, de asztali számítógépen és notebookon is könnyen lehet használni.

Ghostery

A Ghostery pályafutását egy már létező kereső bővítményeként kezdte, ahol csak arra kellett „figyelnie”, hogy sikeresen blokkolja az online hirdetési követőket. A siker pedig nem maradt el: mára már nemcsak a Chrome, de az Opera, a FireFox, az Edge és a Safari bővítményeként is elérhető. Sőt a program által ellátott feladatok is bővültek, így már a közösségi média keresőeszközeit is blokkolni tudja, illetve azok számára, akiket érdekel a téma, még egy igen részletes listát is előállít a meglátogatott weboldalak biztonságáról.

Tor

A Tor valószínűleg már sok ember számára ismerős lehet, hiszen ez a program volt az egyik úttörő a biztonságos böngészést biztosító programok között. Sokan azonban azért nem használják, mert túlságosan bonyolultnak tartják a felépítését. Ennek ellenére is érdemes megpróbálkozni a használatával, mivel ez az igen kacifántosan felépülő rendszer tele különböző kódolásokkal és összekapcsolásokkal ténylegesen az egyik legbiztonságosabb módja a böngészésnek. A legjobb az egészben pedig az, hogy már aggódni sem kell a felület nehézsége miatt, a fejlesztők ugyanis nagyon figyelnek arra, hogy minél letisztultabb programot adhassanak a felhasználók kezébe. 2019. májusában pedig végre IOS-re is kiadták, így már szinte tényleg minden felületen használható!

DuckDuckGo

A DuckDuckGo a Ghostery-hez hasonlóan eredetileg csupán egy böngésző-bővítmény volt, azonban annyira hasznosnak bizonyult, hogy mára már IOS-en és Androidon is használható. A program lényege, hogy mindenhol megpróbálja erőltetni a HTTPS kód használatát, illetve megállítani a hirdetési követő programokat azokon az oldalakon, amelyeket meglátogat az adott személy. A Ghostery-hez hasonlóan ez a bővítmény is rangsorolja a felhasználó által meglátogatott oldalakat aszerint, hogy milyen mértékben „követik” az adott személyt. Mi azonban mégis szomorúak vagyunk, mert csak telefonon illetve a Chrome bővítményeként érhető el.

FireFox Focus

A FireFox már régi motorosnak számít az egyszerű böngészők körében is, hiszen már 2002 óta jelen van a piacon. A többi nagyvállalattal ellentétben azonban a Mozilla fejlesztői megpróbálják az emberek adatainak biztonságát előtérbe helyezni. Legalábbis erre lehet következtetni a kereső telefonos verziójából a FireFox Focus-ból. A program automatikusan blokkol minden hirdetést, amelyek rejtett sütikövetéssel rendelkeznek, sőt segítségével egy gombnyomásra törölheted a keresési előzményeidet és az addig elfogadott sütiket. A fejlesztők állítása szerint pedig a keresés is élvezetesebb illetve gyorsabb lesz a megszokottnál, mivel a letiltott programok már nem lassítják tovább a folyamatot.

Reméljük, hogy ezzel a listával tudtunk nektek segíteni adataitok megőrzésében! Esetleg ha további kérdésetek merülne fel a témával kapcsolatban, akkor azokat várjuk a kommentek között!

Comments

Kapcsolat Tarcsi Szilvia

Talán ez is érdekel

5+1 kiegészítő, ami biztosan feldobja az iskolakezdést

Azzal valószínűleg nem lepünk meg senkit, hogy ha azt mondjuk, hivatalosan is itt az ősz! …