Kezdőlap / Tudomány / A titok, ami a profi gamerek sikerei mögött áll – avagy hogyan válasszunk egeret?

A titok, ami a profi gamerek sikerei mögött áll – avagy hogyan válasszunk egeret?

A számítógépes és konzolos játékok már réges-régen túllépték az egyszerű időtöltés kereteit. A gamer közösség rendkívül erős és népes, ráadásul valamennyi kategóriának megvannak már a maga hivatalos profi versenykiírásai, melyek összdíjazásai igen magas összegekre rúgnak, az egyéb elismerésekről már nem is beszélve. De mi tesz profi játékossá valakit – a tehetségen és gyakorláson kívül? Cikkünkből kiderül.

A tehetség és a kitartás alapvetés, de mi kell még?

A tálentum és kitartó, hosszas gyakorlás értelemszerűen roppant fontos szerepet tölt be abban, hogy valaki profi szintű játékos lehessen. Ez nem csak a gamer világban van így. Ezt tapasztalhatjuk a sportok, a tudományok és úgy általában véve a munka világában is. Azonban nem csak ezek az adottságok képesek valakit kiemelni az átlagból. Rendkívül fontos ugyanis a jól megválasztott felszerelés.

Ahogyan a futballisták esetében nem mindegy, milyen cipőt használnak, és a teniszezők esetében sem, hogy milyen ütővel játszanak, úgy a gamer perifériák is rendkívül sokat jelentenek egy játékos számára. Konkrétan meccseket dönthet el, hogy milyen egérrel vagy billentyűzettel játszol.

Arról már korábban részletes cikket írtunk, hogy a monitorválasztás hogyan befolyásolhatja a felhasználói élményt, illetve a gamer kompetenciákat. Most pedig folytatjuk az okfejtést, és a gamer egerek választási szempontjairól fogunk szót ejteni.

Vezetékes vagy vezeték nélküli egeret érdemes vásárolni?

Azt már rögtön az elején le kell szögezzük, hogy a wireless technológia használata vagy kerülése nem a legfontosabb tényező, amikor gamer perifériát választunk, hiszen profi játékosok egyaránt használják a vezetékes és a vezeték nélküli modelleket is, úgy egerek mint billentyűzetek esetében. Ezért mi inkább azt javasoljuk, hogy vedd számba a prioritásaid, és ennek alapján hozz döntést.

Lehetséges például, hogy a kedvenc játékosod vezetékes (vagy éppen vezeték nélküli) egeret használ, ez azonban koránt sem jelenti azt, hogy neked is így kell tenned. Hiszen mi a garancia arra, hogy ugyanazok az apróságok fontosak számodra játék közben, mint a másik számára. Könnyen lehet, hogy azok a vélt előnyök, ami számára kedvező, téged éppen zavarna a játékban, és fordítva.

A vezeték nélküli egerek legnagyobb előnye, hogy a gyors egérmozgás közben sem fog zavarni a periféria kábele. Ez garantált. Nem akad be az asztal sarkába, nem ütközik az asztalon tárolt hosszabbítóba vagy hangfalba, és egyéb hasonló kellemetlenségeket sem okoz.

A vezeték nélküli egerek energiaellátása

Vannak azonban hátrányai is a vezeték nélküli perifériáknak. Például a töltöttségi szint kérdése. Alapvetően kétféle wireless egér létezik, már ha a periféria energiaellátásáról van szó. Jellemzően az olcsóbb kategóriákra igaz, hogy a gyártó ceruza elemekkel oldotta meg az energiaellátás kérdését.

Ez két okból is problémás. Az egyik, hogy az elemek jellemzően kisebb teljesítményre képesek, mint az akkumulátorok. A másik pedig, hogy míg az akkumulátor egyszerűen tölthető, az elemeket vagy cserélned kell, vagy tölthető elemeket és elemtöltőt kell beszerezned.

Arról már nem is beszélve, hogy az egér súlya egy igen komoly befolyásoló tényező, ha a gamer szegmenst vesszük alapul. Az elemes egerek esetében pedig nyilvánvaló, hogy a súlyozást komolyan befolyásolják az egérbe helyezett elemek. Azt azonban hozzá kell tennünk, hogy léteznek olyan belső akkumulátoros egerek, amelyek használat közben is tölthetők, így ez legalább nem okoz kényelmetlenséget.

A vezetékes és vezeték nélküli egerek frissítési sebessége

Korábban még jelentős problémát okozott a különféle egerek játékra való optimalizálása, hiszen ezek jellemzően a játékos feladatai közé tartoztak. A régi gyártású egerek ugyanis saját USB-vezetékükön keresztül alapvetően 125 Hz-es frekvenciával kommunikáltak. Ez azt jelenti, hogy 8 milliszekundumonként küldtek információt a számítógép számára. Ezt nevezzük az egér késleltetésének.

Ezeknek a régi típusú egereknek tehát szoftveres úton kellett felturbózni a frissítési sebességét 500 vagy akár 1000 Hz-re. Ez ugyanis már 1-2 milliszekundumra csökkentette az egér késleltetését. Manapság ezzel természetesen már egyetlen játékosnak sem kell vesződnie, hiszen a napjainkban gyártott egerek frissítési sebessége már alapból eléri a minimum 500 Hz-et, de a legtöbb periféria 1000 Hz-cel büszkélkedhet.

Fontos azonban hangsúlyoznunk, hogy a vezetékes egerek esetében már a költséghatékonyabb árkategóriába tartozó modellek is 1000 Hz-es frissítési sebességgel rendelkeznek, míg a vezeték nélküli társaik esetében ezért a teljesítményért valamivel mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk.

Mekkora egeret érdemes vásárolnod?

Az, hogy mekkora egeret érdemes választanod, leginkább az általad preferált fogástípustól függ. Alapvetően három fogástípust különböztetünk meg: tenyeres fogás (palm grip), ujjbegyes fogás (fingertip grip) és karmos fogás (claw grip). Ezek közül gamer berkekben jellemzően az első kettőt, vagyis a tenyeres és ujjbegyes fogást alkalmazzák.

A tenyeres fogáshoz a nagyobb méretű egerek a jobbak, míg az ujjbegyes fogáshoz közepes méretű egereket ajánlunk. A tenyeres fogás a legkényelmesebb, ilyenkor az egér mozgatása csuklóból történik. Ujjbegyes fogás esetében már egy viszonylag kevésbé kényelmes fogásról beszélhetünk, azonban precízebb csuklómozgást, és fürgébb reakciót biztosít.

Érdemes használt egeret vásárolni vagy inkább újonnan éri meg beszerezni?

Azt leszögezhetjük, hogy valóban minőségi, profi gamer egeret nem lehet fillérekért vásárolni. A 6 000 – 8 000 forintos modellek még csak a kategória alsó-közép szegmensét teszik ki. Éppen ezért valószínű, hogy neked is eszedbe jutott már, hogy inkább egy magasabb árkategóriába tartozó egeret vásárolsz használtan, minthogy egy olcsóbbat újonnan. Ez alapvetően működőképes elgondolás, viszont magában hordoz némi rizikófaktort is.

Ha mindenképpen használt egeret szeretnél vásárolni, néhány dolgot azért érdemes szem előtt tartani. Biztosan hallottad már azt az elgondolást, hogy egy billentyűzeten több baktérium él, mint egy WC-ülőkén. Ennek alapja, hogy a kezünkkel mindent összefogdosunk, majd gépelünk. Ez az analógia tehát az egerekre is igaz lehet. Ha használtan veszel egeret, érdemes használat előtt alaposan letisztítanod, fertőtlenítened azt.

A másik fontos kritérium, hogy próbáld ki az egeret, mielőtt megvennéd. Amikor használt perifériát vásárolsz, nincs lehetőséged árucserével élni, ha esetleg mégsem teszik az egér súlyozása vagy kialakítása. Ahogyan garancia sincs. Ha tehát a vásárlást követő 1-2 hónapon belül elromlik az egér, nem tudod majd garanciában javíttatni, esetleg kicserélni. És akkor ugyanott tartasz majd, ahol a part szakad.

Éppen ezért javasoljuk, hogy inkább áldozz egy kicsit több pénzt az egérre, és vásárolj újonnan. Ezzel ugyanis nemcsak a tisztítási és egyéb karbantartási procedúráktól szabadulsz meg, de gyári garanciát is kapsz az egeredre, ami azért valljuk be, nyugalmas játékórákat okoz majd neked.

Reméljük, hasznosnak találtad a gamer egerekről szóló cikkünket. Amennyiben így van, oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is hasznát vehessék. Ha bármilyen kérdésed van, amelyre szeretnél választ kapni, tedd fel kommentben, vagy írj nekünk, hogy milyen témában olvasnál szívesen ismeretterjesztő cikket.

Comments

Kapcsolat Papp Alexandra

Talán ez is érdekel

Legyen szuperlátásod a „bionikus” lencsével!

Lassan a legmodernebb technológiák segítségével elérkezünk abba a korszakba, hogy a sci-fikben látott eszközök már …