A Print Screen gomb kézenfekvőbb lesz, mint valaha

A Windows 11 hamarosan érkező új frissítése drasztikusan hatékonyabbá teszi a Print Screen gomb használatát.

Eddig ugyebár a működése annyi volt, hogy megnyomásakor a teljes képernyőképet a vágólapra helyezte, melyet egy arra megfelelő alkalmazásba beilleszthettünk, legyen az a Paint, Word vagy akármely program, ami képes volt azt kezelni.

Ez változott meg a Windows 11 béta verziójában, és a módosítás a hamarosan érkező KB5025310 frissítés telepítését követően minden Windows 11 operációs rendszeren „aktiválódni” fog.

A Windows új frissítésével egy opcionálisan választható, újabb megoldást kapunk, méghozzá egy saját képmetsző programot, amiben azonnal meg fog nyílni a képernyőmentésünk és már szerkeszthetjük majd menthetjük is azt a Snipping Tool segítségével.

Sokak által biztosan üdvözlendő lesz ez az újítás, hiszen rettentően megkönnyíti a munkát, sokan viszont biztos maradnának a jó öreg vágólapos variánsnál, éppen ezért sem lesz kötelező a használat, bármikor kikapcsolható, hogy a régi változat lépjen életbe.

Továbbá létezik egy harmadik felhasználási mód is, aki külső képernyőmentő programot alkalmaz és annak a makró gombjának állította be a “prt sc” gombot, így valószínűleg ők lesznek azok, akik ha megtalálják számításukat az új Snipping Tool alkalmazásban, szívesen váltanak rá, amennyiben viszont nem így lesz, akkor maradnak a third party appnál, mint például a Lightshot.

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség az felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.