Kezdőlap / Tudomány / A mesterséges intelligencia világunkban – 2017. és az AI

A mesterséges intelligencia világunkban – 2017. és az AI

Húsz évvel ezelőtt értetlenül álltunk az egyre kisebb méretű telefonok (és nem okostelefonok) előtt. Akkoriban el sem tudtuk képzelni, hogy egyszer egyetlen eszközzel képesek leszünk többek között fényképezni, videózni és internetezni. A világ azóta sokat változott, ráadásul meglehetősen gyors ütemben. Ma már nem csupán a fényképezős telefonok világát, hanem a mesterséges intelligencia korát éljük.

Jelen cikkünkben szó lesz a mesterséges intelligencia sokrétű felhasználásáról, az e-kereskedelemben betöltött fontos szerepéről és egy érdekességről, egy olyan technikáról, amelynek segítségével az MI-vel a repülőgép-katasztrófák is megelőzhetőek.

A mesterséges intelligencia, amelyet gyakran csak MI-ként, esetleg az angol Artificial Intelligence-ből származó AI-ként emlegetnek, ahogy neve is mutatja, egy mesterségesen létrehozott tudat intelligenciája. Érdekes, hogy a tudományos-fantasztikus irodalom egy agyszüleménye mára valósággá vált.

Az AI a való élet számos helyzetében az ember segítségére van, a gazdaságban, az orvostudományban, a tervezésben, a katonaságnál és különféle telefonos alkalmazásokban is alkalmazzák.

A digitális világ sikerének kulcsa az adatok üzletté alakítása. A mesterséges intelligencia a digitális technológia egyik leggyorsabban fejlődő ágazatába tartozik. Az Amazon, a Microsoft és a Google legújabb eszközei már képesek hangparancs alapján felkapcsolni a villanyt, segítségükkel megtudhatjuk, milyen lesz az időjárás másnap, zenét hallgathatunk, vizet forralhatunk, esetleg taxit foglalhatunk.

Manapság a gépek algoritmusok alapján mintákat találnak és képesek adatokat jósolni. A következő lépés az, hogy a robotok képesek lesznek a hibáikból tanulni, és így egyre pontosabban tudnak adatokat becsülni. A gépek egyre ügyesebben ismernek fel képeket, arcokat, és egyre természetesebben, az emberhez hasonló módon és a szituációnak megfelelően képesek fogalmazni.

A mesterséges intelligencia jelen van az egészségügyben, a kereskedelemben és a pénzügyekben is. Az AI az egészségügyben segít a diagnózis pontosításában, így közelebb kerülünk a személyre szabott gyógymódok ajánlásához. A mesterséges intelligencia a közlekedésben kulcsfontosságú szerepet tölt be, csak az önvezető autókra kell gondolnunk. Az AI a bankszektorban személyre szabott tanácsadást kínál, a kereskedelemben pedig ugyanez a helyzet: javítja a logisztikát.

A mesterséges intelligenciát alkalmazó, technológiai fejlesztéssel foglalkozó vállalatok megérzik eladásaikon a modern kor fejlődését.

A szoftver által vezérelt mesterséges intelligencia szintén gyors ütemben fejlődik. A Netflix becslése szerint például több mint egymilliárd dollár bevételkiesést előz meg az AI szoftverbe építésével. Ahelyett, hogy a felhasználó egy sorozat befejeztével azt sem tudná, hogyan keresse a következő, hasonló műsort, egyre több ajánlással találkozik. Ezt a mesterséges intelligenciának köszönheti, hiszen a rendszer megtanulja, hogy milyen stílusú filmek és sorozatok tetszenek a felhasználóknak.

Ahogy a mesterséges intelligencia egyes vállalatoknak bevételt termelnek, úgy másokat megfoszt ettől, sőt, egyes cégek eltűnését is előidézheti. A digitális világ sikerének kulcsa az adatok üzletté alakítása.

Hogyan növelheti a mesterséges intelligencia az e-kereskedelmet?

Az e-kereskedelemként is ismert elektronikus kereskedelem számos, a technológiában bízó és arra támaszkodó vállalat számára nyit meg utakat a mesterséges intelligencia segítségével.

A webáruházak egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Pár évvel ezelőtt sokan még egyáltalán nem bíztak az internetes vásárlásokban, ma pedig azt mondhatjuk, hogy a 2016-os évben az Egyesült Államokban az ország összes eladásának 8,3%-a e-kereskedelemből származott. Az Amazon a machine learning technikáját alkalmazza, ennek segítségével pedig személyre szabott ajánlatokkal rukkol elő a böngészők számára.

Tehát hogyan járul hozzá a mesterséges intelligencia az e-kereskedelemhez? Pontokba szedjük.

  1. Testreszabott vásárlási élmény

A mesterséges intelligencia segítségével, azaz az ügyfelek fogyasztói szokásainak figyelemmel kísérésével, az üzletek személyre szabott ajánlatokkal rukkolhatnak elő a vásárló számára. Ehhez hatékony adatelemzésre van szükség.

  1. Chatbotok az ügyfél rendelkezésére

A chatbotok, azaz a társalgási botok beszélgetést szimulálnak a hús-vér emberekkel az interneten keresztül. A Juniper Research egy tanulmánya szerint egy chatbot interakciónként 4 perc időt és konzultációnként 50-70 dollárcentet spórol meg a vállalatoknak.

Mivel a botok nyelvhasználatán folyamatosan javítanak, egyre folyékonyabb és hatékonyabb beszélgetést tudnak folytatni az érdeklődőkkel.

  1. Logisztika

A mexikói Nearshore Delivery Solutions szerint az online vásárlások beszerzési és szállítási folyamata is hasznot húzhat a mesterséges intelligenciából, ennek szemléltetésére pedig a kínai óriást, az Alibabát hozza fel példaként. A vállalat az intelligens logisztika segítségével hatékonyabb szállítási útvonalat fedezett fel, ezzel pedig 10%-kal csökkentette a használatban lévő járműinek a számát és a megtett távot, 30%-kal.

A DHL globális logisztikai cég a Logic Trends Radar 2016 című jelentésében úgy írt a mesterséges intelligenciáról, mint arról a jelenségről, amely 5-10 éven belül teljesen megváltoztatja a logisztikai ágazat működését.

A mesterséges intelligencia képes megelőzni a repülőgép-katasztrófát?

A Massachusetts Institute of Technology olyan technikát fejlesztett ki, amely során a repülőgépek fekete dobozait vizsgálva balesetet kiváltó anomáliát találhatnak. A technika a mesterséges intelligencián alapul, képes megjósolni azon hibák láncolatát, amelyek végül balesettel végződnek.

Korábban, ha bekövetkezett egy repülőgép-katasztrófa, hosszú és nagyon kimerítő elemzés következett, ehhez pedig sok pénzre és időre volt szükség. Ma azt mondhatjuk, hogy a légi közlekedés biztonsága magas szintű, így az utólagos elemzésekkel amúgy sem érünk el nagy eredményeket. A MIT tudósai éppen ezért javasolták a stratégiaváltást és azt, hogy a problémát előzzük meg a mesterséges intelligencia segítségével.

Amikor egy repülőgép leszáll, a légitársaságok információt gyűjtenek a fekete dobozokból. A MIT kutatói szerint ez a technika egyáltalán nem hasznos. Ők ehelyett a kisebb problémákat elemeznék alaposabban, akár mechanikai hibáról, akár a pilóta hibájáról beszélünk. Ezek az apróságok nem olyan súlyúak, hogy katasztrófához vezessenek, de amikor együttesen, egy láncolatként jelennek meg, igenis, nagy bajt okozhatnak.

A fekete dobozok által regisztrált anomáliák keresésének célja a megelőzés és nem az utólagos javítás. Az MTI minden esetleges problémát, úgynevezett baleseti prekurzort szeretne idő előtt felfedezni. Ezek az olykor apróságnak nevezhető részletek, mint említettük, nem vezetnek feltétlenül balesethez, de ismeretükkel elkerülhetőek azok a helyzetek, amelyekben veszélyesnek minősülnek.

A kutatócsoport Boeing 777 gépeken tesztelhette az ötletét. Az eredményeket szakemberek ellenőrizték és megerősítették, hogy valódi anomáliákról van szó. A tudomány megtette az első lépést, most pedig a légitársaságokon a sor, hogy bevezessék a rendszert. Az MTI kutatóinak elmondása szerint minden társaság érdeklődést mutat, viszont az adatokat, érthetően, bizalmas módon kérik kezelni, hiszen nem szeretnék, ha egy félreértés negatívan befolyásolná a presztízsüket. Emellett a pilóták szintén érthető módon vonakodnak attól, hogy minden egyes manőverüket alaposan elemezzék.

 

Hova tart a világunk és vajon milyen újításokra számíthatunk újabb 20 év elteltével? A mesterséges intelligenciával rohamos léptekkel haladhatunk a jövő technológia újításai felé.

 

Források:

https://dspace.mit.edu/handle/1721.1/47554

http://www.aaai.org/

http://www.alanturing.net/turing_archive/pages/Reference%20Articles/What%20is%20AI.html

http://www.businessinsider.com/ai-ecommerce-report-2017-8

https://www.juniperresearch.com/press/press-releases/chatbots-a-game-changer-for-banking-healthcare

http://web.mit.edu/

Comments

Kapcsolat Papp Alexandra

Talán ez is érdekel

iPhone történelem

Nincs a földön olyan ember, aki ne hallott volna az Apple iPhone-ról, hiszen nagy mérföldkő …