A leggyakoribb merevlemez probléma – Kártevők az informatikában

 

Az emlékeid, a kedvenc zenéid, filmjeid, sorozataid. Mindezeket fájlokba, mappákba rendezve mented le merevlemezedre. Melyik a hard disk drive leggyakoribb problémái? És hogyan ismerheted fel még azelőtt, hogy bekövetkezne a baj, azaz mindent elveszítenél?

Az SSD-k (szilárdtest-meghajtók) és a HDD-k (merevlemezek) eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Az SSD-k például ellenállóbbak a külső, mechanikus hatásokkal szemben, az adattörlés ezeknél biztonságosabb, valamint a mágneses hatásoknak is jobban ellenáll. A merevlemezek robosztusabbak és ha vigyázunk rájuk, igazán hosszú életűek lehetnek.

Egyes lemezek mechanikai, mások elektronikai igénybevételnek vannak kitéve. A továbbiakban a vírustámadásról lesz szó és arról, hogy ezek a kártevők hogyan tehetik tönkre merevlemezedet. Persze segítünk abban is, hogy hogyan védd ezt ki.

  1. Vírus vagy malware

Az egyik leggyakoribb oka a merevlemezek meghibásodásának a vírustámadás. Az Aigon, adatmentési szolgáltatást nyújtó cég adatai szerint ez a probléma a kellemetlenségek 19%-át adja.

Mi is áll a háttérben? Amikor egy vírus a fertőzött fájl gyökeréig eljut és megsérülnek az úgynevezett partíciós táblák, többé nem tudod használni a merevlemezedet. Csupán csak az ikont látod, de nem tudod megnyitni, azonban az is könnyedén előfordulhat, hogy az operációs rendszer egyáltalán nem ismeri fel.

Vannak olyan alattomos vírusok, melyek telepítést kérnek és ez után szépen egyesével törlődnek a merevlemezeden tárolt adataid. Olyanok is léteznek, melyek automatikusan telepítik magukat. Azt tanácsoljuk, hogy aktiváld a rejtett elemek megjelenítését, így nincs zsákbamacska: pontosan tudod, hogy melyik mappában milyen gyanús fájl lapul.

Előfordul, hogy egy vírus egy hamis ablakot jelenít meg és jelzi, hogy valami rendszerbeli probléma adódott. Ilyenkor egy gomb is megjelenik „megoldás”, vagy hasonló felirattal. Az ártatlan felhasználó megijed, rákattint a gombra és már meg is történt a baj. A legjobb, ha ilyen esetben azonnal áramtalanítod a géped.

Comments

Rólunk Katona-Kis András