Kezdőlap / Hírek / A keményvonalas gamer mobil! | Így debütált az ASUS ROG Phone

A keményvonalas gamer mobil! | Így debütált az ASUS ROG Phone

Emlékeztek még a Nokia N-Gage-re? Talán azt a telefont tekinthettük (annak idején) az első igazi játékosoknak szánt telefonnak. A korai JAVA játékokkal óriási izgalmakat élhettünk meg, de azóta a kimondottan gamereknek dedikált telefonok valamennyire a háttérbe szorultak. Egészen idáig…

Ugyan voltak próbálkozások, amivel a gamereknek szánt telefonok piacát próbálták bevenni, de talán annyira ambiciózus projektet még nem láthattunk, amit az ASUS a legutóbb bemutatott a ROG Phone-al. A legfontosabb természetesen az volt a projekttel kapcsolatban, hogy a teljesítménye porig alázza az aktuális flagship telefonokat is. Nos, az ASUS-nál fogtak egy Snapdragon 845-öst, aminek a teljesítményét „megbikázták” a Kryo magok, hogy 2.95 GHz-s teljesítményt tudjanak a magjai produkálni.  Ez a felturbózott processzor 8 GB RAM-ot kapott, az AnTuTu Benchmark meg egy komolyabb bal egyenest, hiszen a telefon által elért 304,183 pont az abszolút rekord a népszerű tesztprogram rangsorán. Ezeket az eredményeket persze folyamatosan próbálják át-átugrálni, de elgondolkodva…a mostani abszolút rekorder teljesítménye még valószínűleg sokáig elegendő lesz a felhasználók kiszolgálására. A ROG Phone egyébként piacra kerül majd 128GB-os és 512GB-os változatban is (logikus lenne a kettő közötti 256-os is…), így lesz hová pakolnunk a játékokat. A kijelző egy 6 hüvelykes (kb. 15 cm képátlójú), 2160*1080 felbontású AMOLED panel, ami 90 Hz-es frissítésre képes, 1 ms-os válaszidő mellett, HDR támogatással. A rendszer része még egy 802.11ad szabványú Wi-Fi modul, meg egy 4000 mAh-s akkumulátor, amivel 7, azaz hetes óra játékot ígért az ASUS…*elismerő hümm*. A töltéssel kapcsolatban azt ígérik, hogy nagyjából 30 perc kell majd a 60%-os töltöttséghez, ami a második elismerő hümmögésünket hozza elő.

A portok és eszközök tekintetében az USB Type-C-k abszolút dominanciája tapasztalható, alul és az oldalsó panelen is, utóbbinál egy dupla port, ami a töltésre, valamint a későbbiekben taglalt kiegészítő elemek csatlakoztatására szolgál. Kapunk még egy sima három és feles jack csatlakozást is. Az eszköztárnál még mindenképp érdemes megemlíteni a hűtő rendszert, ami egy speciális „gőz kamrát” használ, a telefonban lévő rézlap hűtésére. Erre lesz is szükség, hiszen a játékok miatt sokszor tapasztalunk „standard telefonjainkon” komoly melegedést. Egy kimondottan gamingre dedikált telefonnál elengedhetetlen, hogy ezzel foglalkozzanak és nem csak a kamrás hűtéssel oldották ezt meg, hanem kapunk a telefon mellé egy külső hűtőt is, amit a telefonra csatlakoztathatunk. Okos!

A moduláris jelleg, azaz a különböző kiegészítők telefonhoz való applikálása is a mottó része, ugyanis több külső elemet „fűzhetünk” majd a ROG Phone-hoz.  Ott van például a Nintendo Switch-et idéző, a kijelző két rövidebb szélére illeszthető kontroller-páros. Vásárolhatunk majd a telefonhoz egy dokkoló állomást is, amivel egy nagyobb, akár 4K-képes kijelzőhöz köthetjük a ROG Phone-t. Beszerezhető lesz még egy TwinView Dock névre elkeresztelt eszköz is, ami lényegében egy 3DS-t varázsol a telefonból: panelbe bepattintva a telefont, tulajdonképpen egy dupla képernyős kézi konzolt kapunk.  A másodlagos kijelző segíthet a streamelésben is, valamint a feature-t kihasználó játékok irányításában is. Ezen ugyan nincsenek joystick-ok, vagy más irányító-gombok, így nem 100%-os a 3DS-es hasonlat, de a fizikai gombok hiányát valószínűleg majd maga a telefon oldja meg.

Mivel a teljesítmény és a kiegészítések sokkal izgalmasabbak voltak, így a végére hagytam a külső véleményezését. A 158.8 x 76.2 x 8.6mm-es méreteivel a phablet kategóriába bőven besorolható, 200 grammos súlyával viszont már a „nehezebb” telefonok közé tartozik majd. Bár, egy olyan telefon, amiben van egy gőzkamra a hűtésre… nos, elfogadjuk ezzel a súllyal is. A dizájn tekintetében a megszokott „ROGresszív” külsőt kapjuk meg. A LED-es háttérvilágítással megspékelt logó, a szögletes és sportos formaterv nagyon el lett találva, simán beleillik a termékcsaládba. A hátlapon a LED-villanós dupla kamera rendszert találjuk még meg, ami egy 12+8MP-es kamera-kombó, elől pedig egy 8MP-s rendszer dolgozik. Ez annyira nem tűnik „izgalmasnak”, de alapvetően ennél a telefonnál nem is a fotózás van a prioritásban. Amennyiben hozni tudja az alap elvárásokat, egy streamnél pedig egy webkamera minőségét, akkor nem lesz rá panaszunk.

Először sajnos Amerikában és Ázsiában kezdik majd meg a forgalmazást, 2018 utolsó negyedévében, így még odébb lesz, hogy a szuper gamer telefont szerezzünk magunknak… de a jó dolgokra megéri várni!

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

SAMSUNG UNPACKED 2020 BESZÁMOLÓ

A SAMSUNG most is odatette magát, a SAMSUNG Galaxy S20 mellett az újabb hajlított kijelzős …