Kezdőlap / Tudomány / A gyermekek és a technológia kapcsolata. Hová tart a világunk?

A gyermekek és a technológia kapcsolata. Hová tart a világunk?

Az utóbbi évtizedben jelentős technológiai újításokkal találkozhattunk, a hordozható, internethez csatlakozó eszközök már senki zsebéből, kezéből nem hiányozhatnak. A chatek és a közösségi hálózatok ma már nem csupán a privát, hanem az üzleti kapcsolatok táplálásában is nagy szerepet játszanak.

Írásunk egy olyan jelentést helyez reflektorfénybe, amelynek középpontjában a fiatalkorúak és a technológia kapcsolata áll. Cikkünkből kiderül, hogy mit tanácsol az aggódó szülők számára a spanyol ISEP, pszichológiai intézet és hogy hogyan nyilatkozik a témáról Yolanda Vera, a létesítmény igazgatója.

Az ISEP (Instituto Superior de Estudios Psicológicos), azaz a barcelonai Pszichológiai Tanulmányok Intézete egy jelentésében megjegyezte, hogy a közösségi hálózatok az üzleti kapcsolatok szintjén is megjelentek, valamint azt is hangsúlyozta, hogy serdülőnek lenni azt jelenti, hogy a fiatalnak rendelkeznie kell a legújabb iPhone-nal, Blackberryvel, tablettel, Play Stationnel és Nintendóval.

Manapság az sem ritka, hogy a tizenévesek modernebb és jobb teljesítményű eszközökkel számolnak, mint a szüleik. A serdülők számára ezek az elektronikai eszközök egyfajta státuszszimbólumot jelentenek.

Olyan világot élünk, amelyben a fiatalok korán kezdenek el barátkozni a technológiával. Az első mobiltelefonok megjelenésekor a szülők számára volt fontos, hogy a gyermeknél legyen egy olyan eszköz, amelynek segítségével bármikor kapcsolatba léphet a családdal. Mostanra fordult a kocka és a serdülők az asztalnál ülve, a tanórákon, mindenhol ránéznek az okostelefonjuk képernyőjére, hogy van-e valami újdonság a közösségi hálózatokon.

Korábban a „Mi leszel, ha nagy leszel?” kérdésre olyan válaszokat kaptunk, hogy „Tűzoltó.”, „Katona.” és hasonlók, ma azonban sok fiatal azt válaszolja, hogy „Influencer.”, azaz olyan felhasználó a közösségi hálózatokon, akiket emberek milliói követnek. De normális ez? Merre tart a világ? Miféle veszélyeket rejteget a technológiai ilyen szintű elérhetősége a fiatalok számára?

Az ISEP kutatói arra figyelmeztetnek, hogy az okostelefonok mértéktelen használata függőséget okozhat. Mivel a szülők gyakran olyan kérdésekkel fordulnak pszichológusokhoz, hogy „A gyermekem közösségi oldal-függő?”, „Túlságosan sokat használja a telefonját?”, az ISEP kutatói úgy döntöttek, hogy az aggódó szülők számára készítenek egy kis útmutatót.

A függőség és az egészséges eszközhasználat között nagyon vékony a határvonal. A következő kérdések és az ISEP kutatóinak válaszai segítségével tisztább képet kaphat a gyermekéért aggódó szülő.

A számítógép használata káros a gyermekek és a serdülők számára?

A számítógép, mint például a tablet is, egyfajta tanulási, és munkaeszköz lehet, ugyanakkor szabadidőnket is elüthetjük a telepített játékokkal. Természetesen a probléma a mértéktelen használatnál kezdődik.

Meg kéne tiltani a gyermekeink számára a mobiltelefon és a számítógép használatát?

A válasz egy határozott nem. Ezek az eszközök a mindennapi életünkben fontos szerepet töltenek be a XXI. században, és előbb vagy utóbb mindenkit elérnek. Az ISEP szerint a legfontosabb, hogy a gyermek megtanulja a mértéktartást. A tiltott gyümölcs mindig vonzó, így hát ahelyett, hogy az ember megtiltaná a gyermekei számára a számítógép és az okostelefon használatát, a legjobb, amit tehet, az az, hogy megtanítja a mértéktartásra.

Mit tehet az ember, ha a gyermeke telefonfüggő?

Ez a kérdés azokat is foglalkoztathatja, akik nem néznek szembe ezzel a problémával. Ahogy az ISEP is hangsúlyozza, a legjobb, ha elkerüljük a bajt, így nem olyan tarifacsomagot választunk a gyermek számára, amellyel annyit netezhet, amennyit akar. Sőt, a kutatók azt javasolják, hogy a 18 éven aluliak számára egyáltalán ne biztosítsunk mobilnetet.

Természetesen, ha a baj már bekövetkezett, a szülőnek szakember segítségét kell kérnie.

Mennyi időt netezhet a gyermek?

A spanyol kutatók erre a kérdésre nem egy konkrét számmal válaszolnak, hanem azt mondják, hogy a szülők ítélőképességére bízzák a döntést. Ideális esetben hétköznap a gyermek nem netezik fél óránál többet, hétvégén azonban ez az intervallum akár egy órával is bővíthető. Természetesen a szórakozás nem mehet a házi feladatok és egyéb otthon végezendő feladatok rovására.

Lehet a gyermekemnek közösségi hálózati hozzáférése, így például Facebook-fiókja?

A spanyol pszichológiai intézet jelentésében az áll, hogy a 10 évesnél fiatalabb gyermekeknek nem lenne szabad felügyelet nélkül internetezniük. Azonban játszhatnak az eszközön, információgyűjtésre és tanulásra is használhatják gond nélkül. 10-14 éves korig a gyermek felügyelet mellett netezhet, az ellenőrzésre pedig azért van szükség, mert ez a korosztály könnyedén csalók csapdájába eshet.

14 éves kor felett a gyermek szabadon, felügyelet nélkül netezhet, azonban nagyon fontos, hogy tisztában legyen az őt fenyegető veszélyekkel, és hogy betartsa a szülők által felállított szabályokat.

Mikor van szükség pszichológus segítségére?

Yolanda Vera, a barcelonai ISEP Clinic Terrassa igazgatója elmondása szerint a segítséget kérő szülők életkora 30-40 évre tehető, a technológiai eszközök függőivé vált gyermekek pedig 8-9 évesek.

Verától az is kiderül, hogy a közösségi hálózatok függőivé vált gyermekek 12 éves kortól fordulnak szakemberhez segítségért. Ez azért is érdekes, mert a jogi szabályozások szerint egy 14 évét be nem töltő gyermek még nem rendelkezhet hozzáféréssel a közösségi oldalakhoz.

Abban az esetben is segítségre van szükség, ha a szülők nem tudják felügyelni a 14 évesnél fiatalabb gyermekük internethasználatát vagy ha ez a felügyelet olykor konfliktust szül.

Az intézet igazgatója kiemeli, hogy intő jel lehet a házi feladatok elhanyagolása, a tanulmányi eredmény romlása, vagy az, ha a szülő azt veszi észre, hogy a gyermek szabadidejében, ha tehetné, csak internetezne ahelyett, hogy a barátaival játszana, esetleg a családjával lenne. Ez a valós (és nem az internetes) szociális élet rovására mehet.

Ha felfedeztük a problémát, mikor kell pszichológushoz fordulni?

Akkor, amikor a szülők úgy döntenek. Ez esetben nem a gyermek véleménye számít, hiszen nem szabad elfeledkezni arról, hogy fiatalkorúról van szó. Vera azt mondja, hogy a szülőknek kell eldönteniük, hogy a gyermekük viselkedése mikor jut el arra a szintre, hogy arra problémaként tekintsenek, és így szakember segítségét kérjék. A kiskorúnak ebben nincs szava, nem mondhat nemet.

 

A technológia hatalmas előnyt jelent az élet számos területén. Hogy egy példát említsünk, megkönnyíti a távol élő barátokkal és rokonokkal való kapcsolattartást, azonban számos veszély is leselkedik mind a felnőttekre, mind a gyermekekre. A kulcsszó a mértéktartás.

 

https://www.isep.es/

Boyd, Danah. It´s complicated – The Social Lives of Networked Teens. Yale University Press, 2014.

Castrillón, Manuel. Ver jugar a otros: el nuevo consumo cultural entre los chicos que ya es éxito de audiencia. Megjelent: a La Nación c. folyóiratban 2014. október 12-én.

Comments

Kapcsolat Papp Alexandra

Talán ez is érdekel

Legyen szuperlátásod a „bionikus” lencsével!

Lassan a legmodernebb technológiák segítségével elérkezünk abba a korszakba, hogy a sci-fikben látott eszközök már …