A Google több millió fiókot ítélt törlésre, erre figyelj, hogy ne ess törlés áldozatául

A Google május 16-án tette közzé, hogy decemberben törölni fogja azokat a Google fiókokat, melyekbe legalább 2 éve nem léptek be. Persze mindenki azt gondolná, hogy jól van az úgy, de azért néhány szélsőséges példa létezhet. Több olyan eset lehetséges, amikor egy Google hozzáférést kell biztosítani bizonyos eszköz részére és azt semmi másra nem is fogjuk használni, mégis szükség lenne rá.

A Google minden adatot törölni fog, a levelezést, képeket, drive fájljait, Youtube videókat, naptár bejegyzéseket, szóval valóban a komplett Google fiókot, így ha van olyan fiókunk, amit szeretnénk megtartani, de van rá esély, hogy 2 éve nem jelentkeztünk be, decemberig van időnk azt megtenni.

FONTOS: Ez a szabályozás csak a magánszemélyeket érintik, az iskolai és vállalati fiókok mentesülnek ezalól a szankció alól.

De miért teszi ezt a Google?

A Google a kétéves törlési határidőt biztonsági és adatvédelmi okokkal indokolta. Az inaktív fiókok általában nem rendelkeznek kétfaktoros azonosítással, és nagyobb a kockázata annak, hogy hackerek feltörjék ezeket a fiókokat. A Google szerint a fiókok törlése hatékony eszköz a visszaélések megakadályozására. Emellett világszerte egyre több helyen tiltják a felhasználók korlátlan adattárolását és -halmozását, ezért a Google a törléssel próbálja megelőzni a potenciális problémákat, amik ezekből adódhatnak.

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.