Kezdőlap / Cikkek / A Facebook elkaszálja a lájkot?

A Facebook elkaszálja a lájkot?

Az elmúlt 10 évben szinte minden Facebook felhasználó gondolata akörül forgott, hogy az adott posztjával, ami lehetett egy cuki kiskutya, egy babafotó vagy egy szerelmes idézet, hány lájkot is fog majd bezsebelni magának. Sokan ebben mérték oldaluk vagy akár saját maguk népszerűségét is. Azonban ezen a protokollon most egyszer s mindenkorra változtatnak a Facebook vezetői.

Nem várt lépés

Bombaként robbant a hír még áprilisban, hogy az Instagram elsőként a világon, elrejti az egy képre kapott lájkok számát. A folyamat ebben az esetben Kanadában kezdődött és olyan jól sikerült, hogy azóta már Írországban, Új-Zélandon és Ausztráliában is bevezették ezt a változtatást. De nem kellett sokat várni ahhoz sem, hogy a másik nagyobb platform, a Facebook is becsatlakozzon ebbe a kezdeményezésbe. A Facebook munkatársai ugyanis azt gondolják, hogy a lájkok megmutatásával sokkal stresszesebb az emberek online jelenléte.

Így a tesztidőszak alatt azt próbálják meg bebizonyítani, hogy sokkal jobb, ha a felhasználók számok helyett csupán azt látják, hogy „XY és mások kedvelték ezt a bejegyzést”. Természetesen az adott poszt készítője látni fogja a statisztikát, azonban ez a külső szemlélőknek teljesen láthatatlan lesz.

Sikeres tesztüzem

A már most is folyamatosan zajló tesztüzem visszajelzései mind a Facebook, mint pedig az Instagram esetében igen pozitívak. Sokan ugyanis a kedvelést egy azonnali visszajelzésként fogják fel, így amikor nem érkezik meg a kívánt lájkszám, letargiába eshetnek. Ezzel az új vonással pedig nagy mértékben csökken a lehetőség erre. Az Instagram esetében egyedül az influencerek azok, akik kifogással éltek az új rendszer ellen, mivel ők sokszor szponzorált tartalmaikat saját kedveléseiknek száma alapján zsebelik be, így egyelőre nekik a bevételi forrásukba kerülhet, ha az Instagram még több országra is kiterjeszti a kedvelések elrejtését.

Te örülsz a Facebook (és az Instagram) legújabb kezdeményezésének?

Ha tetszett a blogunk, kedveld a Facebook oldalunkat, vagy csatlakozz hozzánk az Instagramon!

Comments

Kapcsolat Tarcsi Szilvia

Talán ez is érdekel

Telefonokkal csalt áfát – lecsapott a NAV

Bűnszervezetre csapott le a NAV Pécsett, 9 személyt állítottak elő. A vád áfacsalás – méghozzá …