Kezdőlap / Cikkek / „A chaten se kiabálj velem!” – A Caps Lock története

„A chaten se kiabálj velem!” – A Caps Lock története

Gondoltál már valaha arra, hogy miért létezik a Caps Lock billentyű? Te használod? Esetleg feleslegesnek tartod? Akárhogy is gondolkodsz a témáról, egy biztos: a mai klaviatúrákon mindmáig szerepel a „kiabáló billentyű”.

A XIX. század végén a korabeli írógépek egy problémába ütköztek: meg kellett különböztetniük egymástól a kis- és nagybetűket. Az első megoldást a Remington No. 2 jelentette, hiszen ezen már elérhető volt a Shift billenytű.

Az ötlet nem volt rossz, viszont olykor nem csak egy-egy betűt kellett nagybetűvel írni, hanem hosszú mondatokat. Ekkor, 1914-ben jelent meg a Remington Junioron a Shift Lock, és ekkor kezdtünk el „kiabálva írni”.

Ezek az írógépek az első informatikában használt billentyűzet modelljeként szolgáltak. A Datapoint 2200, amely 1970-ben jelent meg, szintén számolt Shift Lock gombbal. A következő jelentős alkotás a Xerox Alto volt, amelyen egy Lock elnevezésű, nagybetűket blokkoló billentyű is szerepelt.

Bár a Shift Lock és a Caps Lock gombok nagyon is hasonlítanak egymásra, mégis van köztük egy jelentős különbség. A Caps Lock nem befolyásolja a központozási karaktereket. Érdekesség, hogy míg a híres Commodore 64-es csak Shift Lockkal, addig az Egyesült Királyságban hatalmas sikert aratott BBC Micro emellett Caps Lockkal is számolt.

De miért létezik még mindig a Caps Lock?

Az internet világában a Caps Lock különleges jelentőséget nyert. A billentyű az írásban való „kiabálásra” szolgál.

Egy két évvel ezelőtti tanulmány szerint a Caps Lock az a billentyű, amelyet a legkevesebbszer ütnek le a felhasználók. Mindössze az esetek 0,1%-ában használják.

Egyes szakértők szerint a csupa nagybetűkkel íródott szövegeket nehezebben olvassuk el, hiszen agyunk a kisbetűkhöz szokott hozzá. Több kampány is harcolt a „kiabáló billentyű” eltüntetéséért, azonban eddig nem jártak sikerrel.

Bár az említett tanulmányból kiderült, hogy a Caps Lockot nem igazán használjuk, a gyártók egyelőre mégsem veszik ki a klaviatúrából. Addig legalább kényelmesen kiabálhatunk az interneten is.

Comments

Kapcsolat Papp Alexandra

Talán ez is érdekel

Otthoni Home Office munka – Mi kell hozzá?

Elérkezett a Home Office ideje, aki megteheti, az otthonról végzi a munkáját. Mire lesz szükségünk, …