Kezdőlap / Cikkek / A böngészők harca – csak egy maradhat? – 1. rész
Böngésző választási segédlet

A böngészők harca – csak egy maradhat? – 1. rész

Most, hogy egy új tag szállt be a böngészők versenyébe, felbomlani látszik a megszokott egyensúly, és újból megkérdőjeleződnek a véglegesnek látszó erőviszonyok. A Microsoft új üdvöskéje, az Edge tehát némi zavart keltett az erőben, de nézzük mit is jelent ez pontosan. Ezúttal három böngészőt hasonlítunk össze egymással, a Chrome-ot, a Firefoxot, és az Edge-t.

Nyitó elmélkedések

Először is arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy valójában nem kell választani, hiszen a böngészők közül akár több is futhat egy gépen. A lényeg, hogy megtaláljuk azt, amelyik számunkra a leginkább kézhez áll, s ha felváltva kívánjuk használni őket, annak sincs semmi akadálya.

Sebesség – Győztes az Edge

Azok számára, akiknek a sebesség jelenti a jó böngésző legfőbb kritériumát, az Edge lehet a befutó. Az interneten több teszt is elérhető, és ezek legtöbbje, illetve a saját tapasztalatink is azt mutatják, hogy az Edge a leggyorsabb, még ha nem is jelent ez testhossznyi előnyt. A Firefox és a Chrome is jól szerepelt, így ezeket se szabad leírni, de úgy tűnik, hogy mind az oldalak betöltésének átlagában, mind pedig a JavaScriptek betöltésében az Edge szerepelt a legjobban. Persze minden relatív, és minden mozgásban, változásban van. Lehet, hogy a másik két böngésző valamelyikének soron következő verzióját úgy feltuningolják majd, hogy az kenterbe veri a mezőnyt. Egyelőre azonban hasít az Edge.

A következő bejegyzésben még három szempontot vizsgálunk meg és ezek alapján igyekszünk levonni egy relatív és némileg szubjektív következtetést arról, hogy szerintünk melyik a „legjobb” böngésző a hármak versenyében. A szempontok a következők: szerkezet/átláthatóság, bővíthetőség, illetve egy csipetnyi plusz. Utóbbiból talán kiviláglik, hogy mit értettünk az alatt, hogy a vélemény szubjektív (még akkor is, ha teszteken, megfigyeléseken alapul).

Sorozatunk további részei:
A böngészők harca – csak egy maradhat? – 2. rész
A böngészők harca – csak egy maradhat? – 3. rész
A böngészők harca – csak egy maradhat? – 4. rész

Comments

Kapcsolat Katona-Kis András

Talán ez is érdekel

Windows XP – Hogyan készült a legendás háttérkép?

A Lanka. Az egyik legnépszerűbb Windows operációs rendszer, az XP alapértelmezett kijelzője. A kép, amit …