Kezdőlap / Cikkek / 5 mítosz az 5G-vel kapcsolatban

5 mítosz az 5G-vel kapcsolatban

Megérkezett a mobilinternet következő generációja, a villámgyors sebességgel operáló 5G. Igaz még csak néhány országban (például Amerika, Anglia, Ausztrália) élvezhetik ezt az újdonságnak számító fejlesztést, de nekünk, magyaroknak sem kell csüggednünk. Az előrejelzések szerint 2020-as terjeszkedését követően, 2023-ra már több, mint 1 milliárd ember fogja az új mobilinternet szolgáltatást használni.

A friss és izgalmas technológia megjelenésével egyidejűleg rengeteg városi legenda látott napvilágot az 5G-ről. Sajnos az előbb is emlegetett „krónikák” sokszor vezetik félre a felhasználókat. Rossz képet festenek a még ismeretlen struktúráról, sőt sokan azt hangoztatják, hogy a fejlesztésnek semmi értelme nem volt, teljesen használható állapotban van még a 4G rendszer is. Mi ezeket a mítoszokat szeretnénk eloszlatni ötös listánkkal, amelyben a legégetőbb kérdésekre hoztuk el a válaszokat.

Biztonságos az 5G?

Meglepő módon a felhasználók leggyakrabban ismételt kérdése az 5G-vel kapcsolatban az, hogy okoz-e rákot vagy sem. Sokan tartanak attól, hogy az 5G-nél használt rádió frekvenciáknak köszönhetően betegszenek majd meg. Mi pedig nem tudjuk 100%-os biztonsággal az ellenkezőjét állítani. Az elmúlt pár évben nagyon sok tanulmányt adtak ki a rádiófrekvenciák negatív hatásairól, azonban nem kell egyből a legrosszabbra gondolni. A kapocs a rák és a telefonhasználat között még mindig nem a legtisztább.

Az 5G helyettesíteni fogja a 4G-t? A használatához vennem kell majd új telefont?

Igen, az 5G használathoz mindenkinek szüksége lesz egy olyan telefonra, ami rá tud majd csatlakozni az új hálózatra, azonban ez közel sem jelenti azt, hogy mindenkinek új telefonra lesz szüksége. Az 5G ugyanis a 4G hálózatra épülő, így nem helyettesíteni fogja, hanem „megkönnyíti” a dolgát. Mivel a két hálózat között fognak majd megoszlani az emberek egy helyett, így még az is könnyen előfordulhat, hogy a 4G-s hálózaton operáló telefon gyorsabb lesz az oldalak és egyéb internetes tartalmak betöltésénél.

Ha esetleg nem veszek új telefont, akkor gyorsabb lesz a meglévő?

A GSMA jelentései szerint 2025-re a telefonok 15%-a 5G-n fut majd. Ugyan ebben az évben előreláthatólag a mobiltelefon tulajdonosok 59%-a fog 4G-t használni. Röviden, ahogyan azt már az előbb is emlegettük az 5G nem fogja olyan mértékben helyettesíteni a 4G-t, mint ahogyan anno a 3G esetében volt megfigyelhető. Azonban ez, hogy a különböző csatornákon eloszlanak majd az emberek nagy mértékben gyorsíthatja az internet elérést a régebbi telefonok esetében is.

Az 5G-vel a lehető legjobb minőségben nézhetem majd az online tartalmakat?

A válasz sajnos ennél a kérdésnél az, hogy nem minden esetben. Viszont ez nem az 5G-n fog múlni. Attól függően, hogy az adott felhasználó milyen szolgáltatót használ, változhat a maximálisan „streamelhető” minőség is. Például a Netflix esetében több „terv” is elérhető telefonon. Az alappal csak átlagos minőségben élvezhető majd az adás 5G esetében is, de a drágább prémium csomag megvásárlását követően már HD-ban és UHD-ban is nyomon követhetjük kedvenc sorozatainkat, telefonon is!

Az 5G a megoldás a digitális megosztottságra?

Nem feltétlenül. Amíg Amerikában és más országokban is (például Kínában és Japánban) már több ember is megtapasztalhatja az 5G nyújtotta lehetőségeket, addig a tényleges váltás vegyes lesz. Sokszor fog olyan is előfordulni, hogy míg mondjuk a villamoson az egyik ember zsebében már egy 5G-s telefon lapul, addig a mellette álló, még a 4G-s kiadást használja.

Reméljük, hogy ezzel a rövid bejegyzésünkkel eloszlattunk pár tévhitet az 5G-vel kapcsolatban és most már ti is tisztábban látjátok a rendszer felépítését!

Comments

Kapcsolat Tarcsi Szilvia

Talán ez is érdekel

SAMSUNG TELEFON LEÁRAZÁS!

Kattints az akciós ajánlatokért: https://www.notebook.hu/samsung-aresesSzerezd be a legújabb Samsung készülékeket akár 20% kedvezménnyel 2019. szeptember 23. …