Kezdőlap / Egyéb / 3D nyomtatott házak: milyenek lesznek a jövő otthonai?

3D nyomtatott házak: milyenek lesznek a jövő otthonai?

3D nyomtatott ház

Vajon a 3D nyomtatás akár a házak építését is forradalmasítani tudja majd a jövőben? Furcsa lehet belegondolni, mivel a 3D nyomtatás a mindennapi élet területein még mondhatni gyerekcipőben jár, azonban ez a technológia egy sokkal olcsóbb és gyorsabb módja is lehet a házépítésnek a (nem is olyan) távoli jövőben. Legalábbis erre alapozva indította el az amerikai nonprofit New Story cég legújabb projektjét, melynek segítségével (terveik alapján) több millió emberen segíthetnek majd.

Ezek pedig már nem csupán álmok. Az első 3D nyomtatóval készített ház már kulcsra készen áll, méghozzá Mexikó egy igen szegény, mindentől távoleső részén. A lakók pedig akár már mostanában be is költözhetnének a frissen készült házba, amelyben két hálószoba, egy konyha, egy nappali és fürdőszoba található, beépített csőhálózattal, de már a bútorok is a helyükre kerültek.

3D nyomtatott lakások

A cég elsősorban azért kezdett el dolgozni a 3D ház ötletén, hogy ezzel próbálják meg csökkenteni a hajléktalanok számát. Kutatások szerint ugyanis szerte a világon több, mint 1.6 milliárd ember él fedél nélkül, vagy embernek nem méltó környezetben. Amerikában például rengetegen élnek különböző faelemekből összetákolt viskókban, ahol nemcsak világítás nincsen, de még a tető sem védi meg az ott lakókat teljesen az időjárás viszontagságaitól. A projekt első nagyobb szegmensében Mexikó elhagyott területeire fókuszálnak, ahol a remények szerint hamarosan további házakat adhatnak majd át a nagyérdeműnek.

Hazánkkal ellentétben Amerikában az emberek nagy része már előre összeállított mobil-otthonokban él, éppen ezért számukra nem okozott nagy meghökkenést a 3D otthon ötlete. Ezek az előbb is emlegetett mobil-otthonok rengeteg hibával rendelkeznek, nem feltétlenül olyan stabilak, így az időjárás változásait és extrémitásait nehezen viselik. A 3D otthonok a gyártó szerint azonban teljesen más stratégiával készülnek. A hatalmas nyomtató szabadon mozoghat a kijelölt területen, illetve egy olyan rendszert is beleépítettek a gépezetbe, amely felméri a környezet adottságait, így például a levegő páratartalmát, hőmérsékletet és a napsütés mértékét. Ezeket az értékeket figyelembe véve változtatja a beton összetételét annak függvényében, hogy mennyivel több idő kell a száradásának, így elérve a tökéletes betonösszetételt.

3D nyomtatás betonnal

Mint ahogyan az már több újságnak adott interjúikból is kiderült, a cég nem véletlenül választotta első projektjeként Mexikó elhagyott területeit. Ezzel is azt akarták bebizonyítani, hogy technikai vívmányaik még egy ilyen kihívásokat nyújtó területen (legyen szó az időjárásról, vagy a helyszíni viszontagságokról, azaz a földrengésekről) is képes maradandót és biztonságosat alkotni. Például amíg a hajléktalanok által használt viskók kifejezetten érzékenyek a szeizmikus mozgásra, addig a 3D nyomtatóval készült házak sokkal biztosabb alapokon állnak. A New Story csapata reméli, hogy az első átadott ház után több építésipari vállalkozó is beszáll a kezdeményezésükbe, ezzel forradalmasítva a technikát, amelyet házépítésre használnak.

Comments

Kapcsolat Tarcsi Szilvia

Talán ez is érdekel

Wifi jelerősítő használata, beállítása házilag

Hogyan működik egy WiFi jelerősítő? A WiFi jelerősítők praktikus találmányok, működésük pedig roppant egyszerű. A …