Kezdőlap / Tudomány / 2023: A szuperszámítógép éve

2023: A szuperszámítógép éve

Egymilliárd eurónyi, Európai Uniós támogatással készülhet el 2023-ra a világ leggyorsabb szuperszámítógépe. Az exaszintű, azaz másodpercenként legalább 1 trillió művelet elvégzésére képes szuperszámítógép tízszer gyorsabb lenne a mai csúcsmodelleknél.

2019-ben indul a legalább két exaszintű komputert fejlesztő és azokkal kapcsolatos kutatásokat végző gép kifejlesztésére adott komoly büdzsét az EU. Az ügynek prózai és gyakorlati okai is vannak. Részben az európai számítástechnika szeretné visszaszerezni megtépázott hírnevét. Jelenleg a kínai és az amerikai piac is előttük jár, sőt maga az infrastruktúra is elég hiányos. A számok magukért beszélnek – a világ nagyteljesítményű gépkomponenseinek mindössze 5 százaléka európai. Jelenleg egyetlen európai szuperszámítógép sem szerepel a TOP10-es listán, annak ellenére, hogy hat évvel ezelőtt (2012-ben) még 4 is szerepelt rajta, így az öreg kontinens számítástechnikai iparának igencsak szüksége volt már egy ilyen löketre. A nagyszabású terv pontosan ennek a dominanciának szeretne véget vetni, illetve csökkenteni akarják Európa függőségét az importált technológiáktól, de mindennél fontosabb, hogy a legjobb rendszert építsék fel.

Kevésbé a versenyszellemről szól az az érv, miszerint egy ilyen szuperszámítógép fejlesztése a hétköznapibb gépek teljesítményére és képességei is jó hatással lehet. Emellett az időjárástól a DNS-kutatásokig folyamatosan bővülő skálán kell nagyon komoly és komplex számításokat végezni, amelyekre csak szuperszámítógépek, és azokból is a leggyorsabbak képesek. A január 11-én, Brüsszelben kiadott Európai Bizottság által készített tájékoztató szerint a „Nagyteljesítményű számítástechnika és EuroHPC kezdeményezés” hatással lehet többek közt a kiberbiztonságra, az energiahasználatra, az egészségügyre, valamint az asztrofizikára és az integrált várostervezésre is. Így egy ilyen komoly támogatás hosszútávon, rendkívül látványosan megtérülő befektetés lehet.

Az informatikára épülő hétköznapokban, az abszolút csúcs kategória (és itt most ne a milliós gamer notebookokra gondoljunk, hanem az ezer milliónyi számítást elvégezni képes, földrengéseket és DNS-kódokat fejtegető gépekre) fejlődése újabb és újabb lehetőségeket nyit meg a hétköznapokban is. Bár közvetlen közelébe csak kevesen kerülnek majd (egy ilyen szuperszámítógép fogyasztása nagyjából 200 000 háztartásének felel meg, így otthonra abszolút nem ajánlott a „beszerzése”… bár nem is lenne egyszerű), a hétköznapokra gyakorolt hatását valószínűleg sokan érezhetjük majd.

Forrás:
http://jelenbolajovobe.blog.hu/2018/01/17/2023-ig_a_vilag_leggyorsabb_szuperszamitogepet_epitene_fel_az_eu

http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-18-3_hu.pdf

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

Legyen szuperlátásod a „bionikus” lencsével!

Lassan a legmodernebb technológiák segítségével elérkezünk abba a korszakba, hogy a sci-fikben látott eszközök már …