Kezdőlap / Hírek / YouTube Rewind 2018: A világ legjobban utált videója!

YouTube Rewind 2018: A világ legjobban utált videója!

A YouTube napjaink egyik leglátogatottabb közösségi és legnézettebb videómegosztó felülete. 2006-os megjelenése óta a tetszésnyilvánítás lehetősége különböző formákban jelent meg az oldalon. A pozitív visszajelzések gyűjtése egyfajta versenyhelyzetet generált a felhasználók közt, míg a közutálat egyik leglátványosabb jele lett a „dislike-cunami”, ami egy-egy videót elért… s most, ennek a cunaminak a legmélyebb örvényébe merült le az idei YouTube Rewind videó!

Aki már az ősidőkben is használta a YouTube-ot, az emlékezhet, hogy több fajta értékelési rendszere is volt már az oldalnak: korábban csillagos rendszer, majd jöttek a változatos színű like-dislike párok. A jelenlegi rendszer szerint a legtöbb pozitív visszajelzést a tavalyi nyár legnépszerűbb(?) slágere, Luis Fonsi és Daddy Yankee Despacitoja kapta: a jelenleg 5.7 milliárd megtekintéssel rendelkező videóra eddig 31.1 millió like érkezett, míg ezzel szemben csak 3.7 millió dislike, azaz negatív szavazat.

Fonsiék dala már 2017 júliusába óta ül a trónon, a dicsőséglista másik végében viszont épp a héten volt helycsere. A YouTube-Rewind 2018 videó ugyanis képes volt arra, amire hosszú idők utána senki: Justin Bieber, Baby című slágerét megelőzve, elnyerte a legtöbbször dislike-olt videó címét. A korábban rekordnak számító 9.96 milliós dislike számot, már is 1.5 millióval haladja meg a Rewind 2018… ez azért is durva, mert alig 8 napja töltötték fel, december 6-án.

A közutálatot a népszerű, de kétes hírű videósok ignorálása (Logan Paul, PewDiePie) és a YouTube által idealizált és „túl cuki” kép váltotta ki. A nézők nagy része szerint ez inkább a cég víziója lenne, egy marketingvezérelt és mindenféle nyílt konfrontációtól mentes, erősen kontrollált felületről, amivé a YouTube-ot tenni szeretnék. A címben szereplő “Everyone controls”, azaz mindenki irányít is félrecsúszott, hiszen sokkal inkább az szűrődött le ebből, hogy “mindenkit a YouTube kontrollál a maga irányába”, hogy az megfelelő legyen a platform vezetőinek. Az évösszegző videóban pontosan ilyen „probléma mentes”, népszerű influencerek, videósok és még Will Smith is szerepelnek (utóbbi idén kezdett el videókat publikálni, többek közt Budapestről, a Lánchíd és az Opera tetejéről is).

A listát amúgy érdemes átnézni, hiszen nagyon érdekes információkra bukkanhatunk:

– Justin Bieber, Baby című száma ugyan sokáig volt a legtöbbet dislike-olt videó, a like-dislike aránya sokkal jobb (48% a dislike, a videóra szavazatoknak), mint a Rewindnak (83% a dislike)

– A Gangnam Style mindkét listán a TOP15-ben van: az első videó, ami elérte az 1 milliárdos megtekintést YouTube-on, a dél-koreai PSY zenéje volt. A GS a legtöbbet like-olt videók listájában a 4. helyen áll (15 millió like), míg a legtöbbet dislike-oltak közt a 12. helyezett (2.1 millió dislike).

– A legtöbbet like-olt videók TOP40-es listáján Alan Walker „Faded”-jének van a legjobb like-dislike aránya (97% a like – ez majdnem 14 millió pozitív, míg alig 388 ezer negatív szavazat).

– A legtöbbet dislike-olt videók 40-es listáján Ed Sheeran „Shape of You”-ja áll a legjobb/legrosszabb dislike-százalékkal: úgy 35. a legtöbb negatív szavazatot kapó videók listáján, hogy 1.05 millió dislikeja alig 5%-a a videóra leadott értékeléseknek.

– A negatív lista legrosszabb like-dislike rátájával (1.26 millió dislike, ami a szavazatok 95%-át kiteszi) Daniela Mercury, brazil énekesnő politikai állásfoglalása rendelkezik.

És, hogy melyik volt a Notebook.hu legtöbbet kedvelt videója a YouTube-csatornánkon? Nos, Szalay Isti, Unfield és Beniipowa közreműködésével készült Sea of Thieves videónk több, mint 2100 pozitív visszajelzést kapott… nos, Luis Fonsi még odébb van, de ha egy kicsit aktivizálnátok magatokat…

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

Top 5 játékmegjelenés – 2022. október

Az október sok izgalmas címet tartogat számunkra, csapjunk is a lovak közzé és kezdjük rettegéssel …