TOP 12 sztori az informatika világából

Az informatika világában rengeteg különleges tényre bukkanhatunk. Vajon ki volt az első számítógépes vírus atyja? Mennyibe kerül a világ legdrágább notebook-tokja? Milyen néven regisztrálták az első internetes domaint? Ezeket és sok más érdekes tény gyűjtöttünk össze cikkünkben.

1 – Havonta nagyjából 6000 új számítógépes vírus lát napvilágot. Az első 1983. november 10-én “született meg”, Elk Cloner néven. A „vírus” titulust jellegéből kapta, hiszen a Rich Skrenta által készített program floppy lemezeken keresztül költözött egyik gépről, a másikra.

2 – Az első számítógéphez használt egeret 1964-ben készítette el Doug Engelbart, mégpedig fából. Az akkori egér messze volt a mai több gombos, sok-sok dpi-s gamer egerektől, hiszen ez csak vertikálisan, vagy horizontálisan tudott mozogni és összesen egy „nagy piros” gomb volt rajta.

3 – Az átlagos ember egy perc alatt hússzor pislog. Kivétel, ha egy gép kijelzője előtt ül, hiszen akkor csak 7-szer. Aranyos kiscicás videóknál az átlagos pislogási szám 0 és 1 között konvergál.

4 – Az első elektro-mechanikus számítógépet 1939-ben fejlesztették ki. Ez sokkal inkább felel meg egy számológépnek, a mai ismert gépek őse csak a 60-as évek környékén készül el.

5 – Hat weboldalból, legalább ötnek van köze felnőtt tartalomhoz. (A maradék meg macskás videó – szerk.)

6 – Havonta nagyjából 1 millió új internetes domaint regisztrálnak. Az elsőt 1985-ben regisztrálták és a http://symbolics.com/ -on látható is ennek az „emléktáblája”.

7 – 2.2 milliárd felhasználójával, ha a Facebookot országgá nyilvánítanánk, alig lenne kisebb, mint a dobogó első és második helyezettje, együttvéve. Kínában 1.390 milliárd, míg Indiában 1.320 milliárd ember él, így ezek együttes értékétől alig 500 millió emberrel van lemaradva a weboldal.

8- Az első merevlemez, ami 1979-ben készült el, 5 MEGAbyte adat tárolására volt képes. Manapság az 1024 GIGAbyte már alap követelmény egy átlag notebookban.

9 – Az IBM előállított egy chipet, amin 30 milliárd tranzisztor van. Ezt nagyjából akkora területre szűkítve, mint egy átlag mutatóujj hegye.

10 – Az online vírusok 20%-a szervezetbűnözésből származik. A cyber-bűnözés egyre nagyobb teret nyer manapság, ezért egyre nagyobb a figyelem felé a nemzetközi jogrendszerben és a büntetőjogban is.

11 – A világ legdrágább notebook-tokját szám szerint 8800 válogatott, csiszolt gyémánt díszíti, valamint a tok szájánál lévő szibériai tigrisszőrme. Az ára 2 milliárd 401 millió forint. Hagyjuk, hogy megemészd. A notebook.hu oldalán találhatsz ettől jelentősen olcsóbbat is.

12 – Az első IBM PC készítőit a „Piszkos tizenkettőként” is szokták emlegetni. Igen, egy tizenkét fős brigád munkájának köszönhetjük (többek közt) a személyi számítógépek forradalmát.

+1 – Még mindig azt számolgatod, hogy hányszor pislogsz egy perc alatt

Forrás:

http://realwebgeeks.com/2013/01/12-interesting-computer-facts.html
http://hvg.hu/tudomany/A_vilag_legdragabb_laptop_taskajahoz_sem_el_9TMXKC
http://www.delmagyar.hu/szorakozas/30_eves_az_elso_szamitogepes_virus/2356981/
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_the_oldest_currently_registered_Internet_domain_names
https://www.statista.com/statistics/264810/number-of-monthly-active-facebook-users-worldwide/

Comments

Rólunk Katona-Kis András