Kezdőlap / Tesztek / RedMi Note 4 teszt | Megfizethető minőség? Jegyzetelj

RedMi Note 4 teszt | Megfizethető minőség? Jegyzetelj

Xiaomi? Redmi? Az utóbbi egy-két évben lettek igazán ismerősen csengő nevek az előbbiek, főleg szájhagyomány útján terjedve. Az élmenők, mint a Samsung, Huawei, vagy az Apple ott vannak minden plakáton, reklámban, netes hirdetésben, a kicsiknek meg egy szűkebb marketing büdzsével és a közönség megelégedéséből következő „xy azt mondta, hogy jó”-típusú véleményekkel terjednek. Nos, adjátok majd tovább az alábbi szavakat is! A RedMi Note 4 okostelefont teszteltük.

Külső – Dekoráció alapfokon

Méreteit tekintve egy tisztességes „öt és feles” okostelefont kapunk, ami 151 x 76 x 8.4 mm-es nagyságú és 175 gramm súlyú. Ez egy abszolút standard méret, amihez ugyan már egy nagyobb kéz kell, hogy rendesen átérje. Dizájnját tekintve két szó jut eszembe: masszív és egyszerű. Furcsán egyszerű. Finoman fogalmaztam, de szemből nézve a telefon annyira semmilyen extrát nem ad, hogy csak, na. Egy egyszerű fehér házról van szó, amin se szó, se beszéd, se márkajelzés, csak egy hangszóró, egy kamera, na meg az 5.5 colos, Multi-Touch FullHD (1920×1080) IPS LCD kijelző. Ez mondjuk szépen dolgozik, nem lehet rá egyetlen rossz szavam se, hiszen az árkategóriájában simán hozza az elvárásokat. Jó, van itt még egy kis extra is az infravörös jeladó képében. Ebben az a pláne, hogy egy csomó eszközt párosíthatunk hozzá, márkától függetlenül. A tárgyalóban levő projektort, illetve a klímát is sikerült munkára fognom vele, szóval óriási pluszpont, hogy egy mindent tudó távirányítót is kaptunk a telefonunkkal. Elől gombok híján csak a kapacitív érintőgombok dolgozhatnak, oldalt pedig a standard lock és hangerőgombok. A „trendiség” nyomait inkább a hátlapi dizájn kidolgozásánál találhatjuk meg, hiszen ide került az ujjlenyomat olvasó dizájnos köríve, a fényképezőgép és a led villanó társaságában.

Megnéznéd működés közben? Kattints az alábbi videóra, hogy ne maradj le a Redmi Note 4-es videós értékeléséről! A szöveges teszt folytatásához pedig csak görgess lejjebb!

Portok és eszközök – Továbbra is a kötelezőt

Az ujjlenyomat olvasó nyitási idejével példálózni eléggé meredek. Olyan, mintha a kolibrik szárnycsapásait próbálnánk véleményezni: ez gyorsabb, vagy az? Mind a kettő gyors. Itt is hasonló a helyzet: ha csak nem olyan telefonja van, ami egy kávéfőzés ideje alatt nyitja fel az érintés után a telefont, akkor a tizedmásodperces összehasonlítgatás úri mulattságnak fog tűnni. Elvileg itt 1.4 másodperc a nyitási idő, amit mi elfogadunk, elhiszünk és köszönjük, megfelel. A további eszközök, mint a microUSB és a 3.5-es jack sem maradnak le a listáról, valamint a mikrofon és a hangszórók sem. Utóbbi kialakítása egészen ügyes lett, de a hangzásban nem ad annyit hozzá. Itt van még a kártyáknak szánt terület: a kis SIM-tűvel előhívható tálca dual-SIM-es megoldású, ezek közül az egyik slotot simán használhatjuk memóriakártyás bővítésre. Mivel „global” verzióról van szó, így megvan a B20-as támogatottsága is, ezáltal Magyarországon kihasználható a 4G hálózat. WiFi tekintetében egy 802.11ac rendszert kaptunk meg, ami köszöni szépen jól van.

RedMi Note 4 teszt

Teljesítmény – Sárkány a motorházban?

Vajon mi hajtja meg ezt az átlagos kinézetű, a standardekkel tökéletesen összeegyeztethető okostelefont? Nos, talán az egyik legnépszerűbb és legnagyobb számolási sebességgel bíró középkategóriás processzor! A Redmi Note 4 teljesítménye ugyanis egy Snapdragon 625-ösnek köszönhető, amin belül 8 darab Cortex A53-ös munkálkodik. A 14nm-es FinFET gyártástechnológiájú processzorból 2 GHz teljesítményt lehet kisajtolni, ami teljesen elegendő a játékok, vagy pár erőigényesebb app elfuttatására. A proci működik, na de mi fusson a gépen? Egy Android 6-os Marshmallow alapú MIUI8 Global verziós szoftver, a korábbi kiadásokhoz hasonlóan hozza a megszokott kényelmi funkciókat és beállításokat. Fagyást nem tapasztaltam, lassulást sem igazán, amiről a 3GB memória is tehetett, ami tökéletesen megfelel egy ilyen telefonnak. Valahogy minden olyan „elegendő”. Nincs az embernek hiányérzete a teljesítményben, nincs kellemetlen lassulás, vagy felesleges szöszmötölés, ami az átlag felhasználókat eltántorítja. Ez pedig az igazi bája ennek a telefonnak. Na meg a hosszú üzemidő! Egy 4100 maH-s akkumulátor eddig ismeretlen távlatokba repíthetne el egy-két vásárlót. Naponta töltögetett telefonok? Hah, legyintett a RedMi és maximum a harmadik nap végére volt hajlandó a csatlakozó a saját közelébe engedni.

RedMi Note 4 hátlap és kamera

Kamera – Robert Capa csak nappal

Ha valahol érez különbséget az ember az árkategóriák között, az legtöbbször a kameráknál van. Jelen helyzetben kaptunk egy 13 MP-s hátlapi, valamint egy 5 MP-s előlapi kamerát. A selfie módban nem nagy megoldás a Note 4: kedveli a világos helyeket, s megpróbálkozik az arcfelismerés csodájával is. Az eredmény: nappal korrekt képek, alkonyatban és este viszont már mérséklődő teljesítmény.  Ezzel ellentétesen a hátlapi kamera már igyekezett az alkonyati fényeket is megfelelően feldolgozni. A 13 MP-s, f2.0-ás rekeszértékkel bíró kapott egy hatékonyabb képzaj szűrőt is, hogy még hatékonyabban tudjunk a gyengébb fénykörülményeknél fotózgatni. Nappal, azaz ideális körülmények közt a kontraszt és a színek rendben vannak, a kategóriájának teljesen megfelelő.

Összegzés

Ez egy jó telefon. Nem több, nem kevesebb. Jó. Létezik olyan, hogy átlagos felhasználó? Hivatalosan nem, de mégis. Ez a telefon tökéletesen lefedi azt a bázist, amit ők képviselnek: elvárnak egy vállalható külsejű, korrekt teljesítményű, megbízható telefont, amivel fotózni is lehet, úgy hogy ezen tulajdonságok summázása mégse feküdje meg a tárcájukat.

Ha felkeltettük érdeklődésedet, akkor itt tudod megnézni Xiaomi RedMi Note 4 kínálatunkat.

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

Top 3 üzleti laptop [2020 ősz/tél]

Üzleti célra notebookot vásárolni nem egyszerű feladat, hiszen az üzleti laptop jelentése egy professzionális, jó …