Lenovo ThinkBook 13X G4 TESZT | Amikor kicsi a bors, de erős

Most járt nálunk a Lenovo ThinkBook 13x G4 IMH (21KR000MHV), egy prémium kategóriás, ultravékony és könnyű laptop, amely kiemelkedő teljesítményt és hordozhatóságot nyújt a professzionális felhasználók számára. Több modell is létezik belőle, mi a legütősebbre tettünk szert Intel Ultra 9 procival, 32GB szuper gyors memóriával és 1TB tárhellyel, így ez a laptop bármilyen feladatot elvégez, legyen szó akár irodai munkáról, kreatív projektekről, de még kis játékra is sor kerülhet.

Kinézet

A ThinkBook 13x G4 IMH mindössze 11,9 mm vastag és 1,16 kg súlyú, így ideális azoknak a felhasználóknak, akiknek sok a dolguk, és útközben is szeretnének dolgozni. A notebook alumínium házszerkezete prémium megjelenést kölcsönöz neki, és a katonai szabványoknak megfelelően tesztelt, így ellenáll a mindennapi használat során fellépő ütéseknek, karcolásoknak és hőingadozásoknak is. A billentyűzet háttérvilágítással van ellátva, így sötétben is könnyedén gépelhetjük rajta beadandónkat vagy épp a főnök által kért SOS kimutatásokat.

Nézd meg a Lenovo ThinkBook 13X G4 videós tesztjét is!

Hardver

A legújabb Intel® Core™ Ultra 9 processzorral szerelve a ThinkBook 13x G4 IMH hihetetlen sebességet és teljesítményt nyújt lassulás és akadozás nélkül. A 32 GB LPDDR5x memóriával a egyszerre több alkalmazást is futtathatunk anélkül, hogy belassulna. Ez ideális, ha a feladataink egyszerre több ablak futtatására tartanak igényt. Az 1 TB M.2 PCIe SSD hihetetlenül gyors tárhelyet biztosít a fájlokhoz és alkalmazásokhoz, hiszen a hagyományos merevlemezekhez képest sokkal gyorsabb betöltési időket és adatátviteli sebességet produkál. A 13,5 hüvelykes 2.8K (2880 x 1920) Multi-Touch IPS LCD kijelző lenyűgöző képminőséget biztosít élénk színekkel és éles részletekkel. A 120 Hz-es frissítési sebességnek köszönhetően a kép gördülékeny és akadozásmentes, így a vizuális megjelenítésre semmiképp sem lehet panasz. Az akár 10 órás üzemidő egyetlen töltéssel, akár az egész napos munkához is kiváló, így nem kell napközben konnektorok után szaladgálnunk. A noti Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2 és Thunderbolt™ 4 portokkal van felszerelve, így gyorsan és egyszerűen csatlakozhatunk a nethez vagy különféle vezetékes esetleg vezeték nélküli perifériákhoz. Ráadásul, mindkét oldalon Thunderbolt 4 USB Type-C csatlakozók vannak, így mindkét oldalról csatlakoztathatjuk a Type-C töltőt. USB Type-A csatlakozók viszont nincsenek a fedélzetén, így ha mindenképp szükségünk van azok használatára, egy átalakítót kell beszereznünk, de az filléres kiegészítő.

Felhasználási területek

  • Irodai munka: ideális választás azoknak a felhasználóknak, akiknek irodai munkára fognák ezt az apró, bár annál erősebb és megbízhatóbb notebookot, mert gyors processzora, bőséges memóriája és nagy tárhelye lehetővé teszi, hogy egyszerre több alkalmazást is futtassunk anélkül, hogy belassulna.
  • Kreatív projektek: kiválóan alkalmas kreatív projektekhez is. A gyönyörű kijelző, a nagy teljesítményű processzor és a gyors grafikus vezérlő ideális platform a videószerkesztők, képszerkesztők és 3D tervező programok számára egyaránt.
  • Játékra: itt azért álljunk meg egy szóra. Habár a képernyő 120Hz-es, ne várjuk, hogy a játékok hasítani fognak rajta. Az integrált Intel Arc graphics rettentő jól dolgozik, de ne felejtsük el, ez nem egy gamer notebook. Viszont ha valaki mégis játékra venné a fejét, van rá lehetőség. Közepes beállításokkal elég sok játék képes azért egy 60 FPS körüli értéket generálni, ami már azért bőven játszható sebességnek számít.
  • Diákoknak: könnyű és hordozható, így ideális a tanteremben és az iskolán kívüli munkához, házifeladatokhoz. Hosszú üzemideje szintén jól jöhet, hiszen egy diák a suli és otthon között szaladgál. Sőt, utazás közben is kitűnő mérete és súlya miatt. Nem utolsó sorban kiváló billentyűzete kényelmes a gépeléshez, így tényleg egész nap lehet gépelni rajta.

Összegzés

A Lenovo ThinkBook 13x G4 lenyűgöző prémium laptop, amely kiváló teljesítményt és hordozhatóságot kínál. A 11,9 mm vastag és 1,16 kg súlyú készülék ultrakönnyű és ultravékony kialakításának köszönhetően ideális azoknak a professzionális felhasználóknak, akik sokat utaznak. Kiváló választás irodai munkára, kreatív projektekhez és diákoknak egyaránt, azonban játékra kicsit visszafogottabban alkalmas az integrált grafikus vezérlő miatt. Az elegáns, tartós alumínium ház és a lenyűgöző 2.8K kijelző tovább növelik vonzerejét.

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.