Integrált vs. dedikált videokártya: Melyiket válasszam?

A videokártyák alapjai

A videókártyáknak hatalmas szerepük van a harvderek között, hiszen ha szeretnénk megjeleníteni a tartalmakat, elengedhetetlen egy GPU (Graphic Processing Unit | Grafikus Feldolgozó Egység), mely elsősorban a grafikus kimenet generálásáért felel. De milyen feladatokat is végez? Többek között a 3D-s grafikus feldolgozás is a feladatkörébe tartozik, mely játékok és egyéb grafikai, modellező alkalmazások által igényelt komplexebb 3D feldolgozási feladatokat is ellátja. Modellezés, textúrázás, világítás, árnyékolás, stb. De a magas felbontású videók lejátszás és videószerkesztési folyamatokat is elősegíti. A mai videókártyák már több magosak és a parallel feldolgozásnak köszönhetően párhuzamos feladatok elvégzésére is képesek, ezzel növelve a számítási folyamatok hatékonyságát és elősegítik akár a gép tanulást is. A VR és AR megjelenítés is a GPU feladata és persze nélküle még egy monitort sem tudunk csatlakoztatni a számítógéphez. Ráadásul sokan kriptovaluta bányászásra használják a GPU-t, így még ezt is a listára írhatjuk.

Mit jelent az integrált videokártya?

Az integrált GPU-k lényegesebben gyengébbek a normál – főleg játékra tervezett – társaiknál. De éppen ez a lényeg, hogy otthoni felhasználásra, irodai munkára, filmezésre, netezésre tökéletesek legyenek és még 1-2 egyszerűbb játék futtatására is alkalmasak. Viszont integrált mivoltukból kifolyólag azok vagy az alaplapra vagy a CPU-ba vannak integrálva és saját grafikus memóriával nem rendelkeznek, tehát memóriát a számítógép saját RAM-jából határolnak el maguk számára. Sok laptopban található integrált GPU, főleg az irodai munkára szánt modellekben, mert ott nincs szükség komoly gamer videókártyára. Arról nem is beszélve, hogy energiafogyasztás és hőtermelés szempontjából is lényegesen kedvezőbbek valamint költséghatékonyabbak. Tehát ha nincs szükség magas szintű grafikai felhasználásra, mint játékok, videóvágás, modellezés, akkor a legtöbb esetben tökéletes az integrált GPU is számunkra.

Mit jelent a dedikált videokártya?

Az integrált GPU-val szemben a dedikált videókártyák már különálló hardvare elemek, melyek saját memóriával rendelkeznek, amit a grafikai feladatok feldolgozásakor használt adatok tárolására és feldolgozására használnak. Teljesítményük jóval erőteljesebb, persze ebből is léteznek különféle modellek, a komolyabbakkal játszhatunk is bátran. Nem csak a magasabb teljesítményt és kiemelkedő vizuális élményt garantálják, de testreszabhatóbbak is. Akár túlhúzás is megoldható, ami a gyári órajelek és frekvenciák megemelését jelent a nagyobb teljesítmény érdekében – ezzel azért érdemes óvatosan bánni, hiszen hibás működést is eredményezhet, sőt túlmelegedhet és le is éghet a videókártya. Kaphatók viszont külön túlhúzásra gyártott modellek is, melyek nevében megtalálható az OC (Over Clocking) rövidítés. Ezek a videókártyák viszont nagyobb teljesítményüknek köszönhetően, ha megizzasztjuk őket, akkor több áramot fogyasztanak, nagyobb hőt termelnek és sokkal hangosabb hűtést is igényelnek.

Energiafogyasztás és teljesítmény

Mint azt fentebb tárgyaltuk, az integrált GPU jóval kevesebbet fogyaszt normál társainál. Viszont a nem integrált GPU is akkor fogyaszt igazán sokat, ha rendesen meg is van dolgoztatva, így függ az energiafogyasztás a felhasználás módjától is. Ha nincs szükségünk játékra, kiemelt grafikai teljesítményre, modellezés vagy videóvágás miatt, érdemes integrált videókártyával szerelt notebookot választani. Ellenkező esetben viszont ha használni fogjuk rendesen azt a GPU-t és be kell nyelni a nagy fogyasztást ezekben az esetekben.

Melyiket válasszam?

A kérdésre egyszerű a válasz, amelyikre szükség van. Persze a pénztárca is közbeszólhat, hiszen egy gamer laptop esetünkben lényegesen drágább lehet a dedikált GPU-nak köszönhetően. De ha erre van szükség, akkor nem kérdés. Általános munkára, netezésre, filmezésre viszont felesleges erős GPU-val szerelt notebookot választani, arra tökéletes megoldás akármelyik integrált GPU-s modell.

Összegzés

Összességében a dedikált GPU előnye az ár és az energiahatékonyság, míg hátránya a kisebb grafikai teljesítmény. A dedikált GPU-nál ez pont fordítva van, hiszen magasabb ár és nagyobb energiafogyasztás a hátrány, az előny viszont a kiemelkedő grafikus teljesítmény, aminek köszönhetően olyan feladatok elvégzésére is alkalmassá válik, mint 3D modellezés, videóvágás és nem utolsósorban a komoly játékok zökkenőmentes futtatása. Ez alapján magunknak kell eldönteni, hogy van-e erre szükségünk vagy sem.

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség az felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.