Az 10 legjobb PC-s játék integrált videokártyás notebookokhoz

Lényegtelen, hogy azért, mert nem fér bele egy 300 ezres gép a költségvetésbe vagy azért, mert alapvetően nem játékra vásároltunk notebookot, bizony mindannyian ismerjük az érzést, amikor szívesen leülnénk játszani valamivel, de az integrált videokártyával felszerelt gép nem viszi a játékainkat. Ha ilyen problémával találkozol, két dolgot tehetsz: hatalmas küzdelmek árán lemondasz a játékról vagy elolvasod a cikkünket, benne az X integrált videokártyával is játszható játékkal.

1. Overwatch (2016)

Kezdjük a sort a Blizzard talán legnagyobb dobásával (természetesen szigorúan a World of Warcraft után), amely sokakat meglepő módon képes elfutni akár integrált videokártyán is. Ha az Overwatchot olyan konstrukción játszod, amely megfelelő a játék elvárásainak, egy igen szép és részletes FPS-MOBA-játékot kapsz, megspékelve a Blizzardra jellemző “rajzfilmvilágos” ábrázolással.

Integrált videokártya esetén természetesen kevésbé lesz látványos és részletgazdag a játék, azonban alapvető funkcióit így is képes lesz hozni. És valljuk be őszintén, a Blizzard játékainak élvezeti faktorát első sorban sosem azok grafikai megvalósításai adták, sokkal inkább a játékok mögött meghúzódó történeti szálak, illetve maga a játékmechanizmus.

A hivatalos gépigény szerint mindössze 4 GB RAM-ra és egy Intel HD 4400 integrált videókártyára van szükséged ahhoz, hogy a játék fusson a gépeden. Azonban olyan videók is terjednek a neten, amelyeken felhasználók még ennél is alacsonyabb kvalitású gépekkel Overwatchoznak. Azt azonban mindenképpen szem előtt kell tartanod, hogy minél gyengébb vassal játszol, annál több extráról kell lemondanod. Ez természetesen nem csak az Owerwatch esetében van így.

2. PlayerUnknonw’s Battleground (2017)

A PUBG-ként elhíresül játék 2017-ben jelent meg a piacon, azóta pedig folyamatosan növekvő népszerűségnek örvend. Lényegében egy egyszerű játékmenetet ismerhetünk meg, amely során 99 másik játékossal együtt egy lakatlan szigetre kerülünk, és azt a feladatot kapjuk, hogy mi legyünk az utolsók, akik túlélik az “összejövetelt”.

Azt azért mindenképpen meg kell említsük, hogy az Overwatch-al ellentétben a PUBG sosem ért volna el ilyen népszerűséget, ha az alacsonyabb teljesítményű gépek nem lennének képesek futtatni a programot. Szóval itt egy kölcsönmegállapodást fedezhetünk fel az alacsony gépigény és a játék népszerűsége között. A PUBG a legtöbb Intel HD integrált videokártyával működik.

3. League of Legends (2009)

Aki valamelyest is ismerős a játékok világában, bizonyára ismeri a League of Legends (LoL) nevű MOBA-játékot. A digitaltrends cikkéből kiderül, hogy a LoL-t a világ teljes lakosságának több mint 1 százaléka játssza. Ez azt jelenti, hogy 100 milliósnál is nagyobb játékosbázist tudhat magáénak a játék.

Ez természetesen csak úgy lehetséges, hogy a számítógépek lehető legszélesebb skáláján futtatható a szoftver. Van azonban egy hátrány, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül, ha alacsonyabb teljesítményű gépekről beszélünk. Ez pedig a részletesség. Értelemszerűen, minél erősebb konstrukción játszol, annál részletgazdagabb a játék. Egy MOBA-ban pedig ebből komoly előnyöd is származhat.

Ezen a linken egyébként magad is ellenőrizheted a League of Legends rendszerigényét.

4. Dota 2 (2013)

És ha már MOBA-játékoknál tartunk, a műfaj régi motorosa, a nagy klasszikus Dota 2 is elfut integrált videokártyával működő számítógépeken. Az nyilván sajnálatos hír, hogy a Dota 2 gépigénye valamelyest magasabb, mint az imént említett League of Legends rendszerigénye, de még így is örömteli, hogy egyáltalán játszható integrált grafikus kártyával.

Arra azért készülj fel, hogy néhány grafikai extrát ki kell kapcsolnod, és a játék valamelyest veszít majd az élvezhetőségéből, de integrált kártyával is futtatható lesz, és végső soron ez számít.

5. Sid Meier’s Civilization VI (2016)

Ha szereted a stratégiai játékokat, van egy jó hírünk: integrált videókártyával is van esélyed klasszikust játszani. A Sid Meier’s Civilization VI ugyanis alacsony teljesítményű konfiguráción is játszható.

Az Intel HD 500-as kártyákkal alacsony beállításokon tudsz játszani, az erősebb integrált kártyák azonban már közepes beállításokon is játszhatóvá teszik a Civet. Azzal azonban mindenképpen érdemes számolnod, hogy az egységeid és épületeid gyarapodásával a játék bizonyos mértékű lassulásokat produkálhat.

6. Counter-Strike: Global Offensive (2012)

Az FPS-játékok szerelmesei számára van egy kiváló hírünk. A CS:GO-ként ismert klasszikus a legtöbb integrált videokártyával működő számítógépen futtatható. Bár azt meg kell említenünk, hogy a szoftver alacsony rendszerbeállításokon közel sem fogja a legjobb formáját mutatni, de ebben nyilvánvalóan semmi meglepő nincs. Ha azonban egy klasszikus Counter Strike játékra vágysz, amely integrált videokártyával is fut, a CS:GO az ideális választás.

7. Fifa 17 (2016)

Ha szereted a sportszimulációs játékokat, a Fifa nem maradhat ki a repertoárodból. Talán meg fogsz lepődni, de a 2017-es évre kiadott cím integrált videokártyával felszerelt gépeken is futtatható. Természetesen közel sem lesz annyira élethű, mint egy erősebb gamer számítógépen, és feltehetőleg nem stabil 60 fps-en fut majd a játék, de hidd el, tökéletesen megfelel majd arra a célra, hogy elüsd a szabadidőd, esetleg a munkatársakkal meccseljetek egyet a nap végén.

8. Hollow Knight (2017)

A Hollow Knight egy viszonylag új 2D-s indie játék, amely alacsony teljesítményű számítógépeken is elfut. A játék megjelenése természetesen nem veheti fel a versenyt a a kategória közönségkedvencével, az Ori and the blind forest című játékkal, a hangulatvilágát azonban remekül felidézi.

Természetesen az alacsonyabb teljesítményű számítógépeken kisebb akadásokat tapasztalhatunk, ha valami felrobban, esetleg vízbe esünk a karakterünkkel, ezek azonban elhanyagolható problémák annak tükrében, hogy integrált videokártyákkal ellátott notebookokon is játszható a játék. A Hollow Knight már Intel HD 500-as videokártyával is fut.

9. Rocket League (2015)

Mielőtt szó érné a ház elejét, hogy a 10-es listánkra egyetlen autós játék sem fért fel, itt a Rocket League. Persze be kell vallanunk, hogy egyáltalán nem egy klasszikus értelemben vett autós játékról beszélhetünk. A játékban lényegében verdákkal focizhatsz. Ha mindenképpen ragaszkodsz a 60 fps-hez, kizárólag alacsony beállításokon érdemes próbálkoznod, ha azonban a 30 fps-t is elegendőnek véled, egészen közepes szintekig feltekerheted a beállításokat.

10. Hearthstone (2014)

A Hearthstone némiképp kilóg a sorból, hiszen rendelkezik mobilra és tabletre optimalizált verzióval is, így akár ezeken az eszközeiden is játszhatod. Ha viszont nagyobb kijelzőn szeretnéd élvezni a Blizzard rendkívül ötletes és látványos gyűjtögetős kártyajátékát, nyugodtan feltelepítheted az integrált kártyával ellátott gépedre is, tökéletesen fut majd rajta.

Fontos azonban megemlítenünk, hogy ezt a játékot kizárólag aktív internetkapcsolattal játszhatod. Ezt mindenképpen tartsd észben, ha ugyanis korlátozott mobilneted van, nem feltétlenül okos ötletet minden nap Hearthstone-ozni a tömegközlekedésen.

Ez volt tehát a 10 legjobb, integrált videokártyával is futtatható játékokat összegyűjtő cikkünk. Ha hiányérzeted van, nyugodtan egészítsd ki a listát komment formájában.  További hasznos cikkekért kövesd folyamatosan frissülő blogbejegyzéseinket. Ha pedig szeretnél valamilyen konkrét témában olvasni, juttasd el nyugodtan hozzánk a kérdésed!

Comments

Rólunk Katona-Kis András