Kezdőlap / Egyéb / ASUS Vivobook S15 teszt| Hipster munkagép

ASUS Vivobook S15 teszt| Hipster munkagép

Hipster: Azokat a középosztálybeli, urbánus fiatalokat jelöli, akik egységes szubkultúrát alkotnak összetett ízlésvilágukkal, különc viselkedésükkel, a mainstreamtől távol álló divatukkal. A Wikipédia szócikke szerint ez a hipster definíciója… nos, ha veszünk egy olyan notebookot, ami a mainstreamet ugyan magáénak érzi, de az ízlésvilágába belefér egy kis extravagancia… akkor lehet, hogy az ASUS Vivobook S15 U530 egy hipster a notebookok közt?

Külső: Megszokott, mégis egyedi

Az ember fia/lánya, ha office gépet választ magának, akkor egy elég szűk térben mozoghat, a dizájn tekintetében. Van az iszonyú egyszerű, fémes/matt dizájnú tábor, illetve a „luxusprémium” érzetűek csoportja, amiből válogathatunk. Az egyediséget viszont egy idő után mindegyik hanyagolni kezdte. Nem voltak kirívó, vagy bátor dizájnbeli döntések, egészen mostanáig. Az ASUS a Vivobook szériájánál elengedte dizájnerei kezét és azt mondta nekik: legyen fiatalos és divatos. A csiszolt fém bevonatot feldobták a tesztgépünk esetében egy sárga dekorcsíkkal, ami annyira elüt az alap dizájntól, hogy egy érdekes hatást váltson ki: elsőre furán néztem rá, majd a megszokással és a több használattal egyre jobban megtetszett. Méreteit tekintve, egy 361 x 143 x 18 mm-es notebookot kapunk, amiben ugye főleg a vékonysága a legizgalmasabb. Ehhez a vékony testhez, pehelysúly is tartozik, hiszen 1.8 kg súlyával, tényleg a „cingár” darabok közé tartozik a 15.6 inchesek palettáján. Egy pár szót még a kijelzőről, ha már előjött: egy NanoEdge megoldásos elemről beszélünk, tehát a felső és oldalsó kávák mérete rendkívül vékony, ezzel elérve a 86%-os képernyő/ház arányt. Az alsó panel ettől egy fokkal „unalmasabb” lenne első pillantásra, hiszen a lekerekített szélekkel rendelkező billentyűzet, a standard fehér háttérvilágítással és a vékony, fémes dekorcsíkkal ellátott touchpaddal elég hétköznapi is. Ezt viszont megspékelték az enyhén hajlított kialakításával, ami egy erősítőt hordoz magában, valamint a touchpad jobb felső sarkába rejtett ujjlenyomat olvasóval. Érdekes megfigyelni, hogy az office gépeken egyre elterjedtebb ez a megoldás, számítva arra, hogy az ember a „fél életét” ezeken a gépeken tárolja. A gép alján két hangszóró, valamint 4 csúszásgátlós talpacska kapott helyet, a bemutató túránk így folytatódhat a portokkal és a kijelzővel.

Kijelző és eszközök: Vékony keretes szemüveg?

Ahogy arról már szó esett, a kijelző képéről, a NanoEdge megoldásnak hála, nem fogja egy brutálisan vastag káva elvonni a figyelmünket, sőt ezzel a kialakítással elérik azt az illúziót, mintha nagyobb is lenne maga a panel. 15.6 hüvelykes, IPS, LED háttérvilágítású, Full HD, 16:9 képarányú, matt kijelző, ami természetesen megkapta az ASUS Splendid látványoptimalizáló technológiáját, hogy a megfelelő színprofiloknak hála, mindig a lehető legjobb színekben lássuk a kijelzőn feltűnő dolgokat, illetve bizonyos helyzetekben a szemünket is kímélje a rendszer. Dolgozik még a ASUS Tru2Life videó-segítő algoritmus is, amivel a mozgóképek élességének és kontrasztjának optimalizálását, azaz élethűbbé és részletgazdagabbá tételét igyekeznek megoldani, szerintem sikerrel. Hangrendszernek megkaptuk a SonicMaster sztereó audio rendszerét, surround hanggal és intelligens erősítővel, így teljes körű kiszolgálást kap mind a szemeink, mind a füleink.

Kíváncsi lennél egy videós termékbemutatóra? Nézd meg most a ASUS Vivobook S15-öt a YouTube-csatornánkra készült videón keresztül is!

Portolását tekintve, a Vivobook S15-ön tényleg az van, amire a legnagyobb szüksége lehet egy multimédiás gép esetén az embernek. Négy darab USB port (két USB 2.0, egy darab 1. generációs Type A USB 3.1 és szintén egy 1. generációs Type C™ USB 3.1), egy HDMI, valamint egy combo audio jack dugasz található a gépen, na meg egy microSD kártya-olvasó. Az eszköztár része még természetesen a Bluetooth 4.2-es, valamint a kétsávos 802.11ac Wi-Fi-vevő, továbbfejlesztett Wi-Fi Master technológiával. Utóbbi sokkal nagyobb hatósugarat és erősebb vételt ígér és a tesztidőszakban ezzel nem is volt probléma.

Teljesítmény: Irodák gyöngye

Persze, lehet szép egy notebook, meg lehet tele csili-vili megoldásokkal, de ha ehhez fapados teljesítmény társul, annak senki nem örül. Itt viszont nem lesz ok a panaszra, hiszen a nyolcadik generációs Intel® Core™ i7-8550U processzor, az alap 1.8 Ghz-es órajelével és a 4.0 Ghz-es turbóval felhúzott tempójával elegendő ahhoz, hogy egy office-multimédiás notebookot ne csak alapjáraton, de a multitaskingban elveszve is rendesen kiszolgáljon. Ehhez még hozzáadódik, hogy nem csak a beépített HD Graphics videokártya dolgozik nála, hanem egy NVIDIA® GeForce® MX150-es GPU. Ez közel sem váltja meg a világot, a komolyabb játékok nagy részéhez inkább az alacsony és közepes közti beállításokra elegendő, de van pár kevésbé gépigényes darab (FIFA-sorozat, Rocket League, Fortinite) illetve 2015 körüli játékok, amikkel elbánik még jobb felbontással és részletességgel is. Az Office-programokhoz természetesen elegendő ez a teljesítmény, ahogy mobil-munkaállomásként jól jöhet egy videósnak is, ha hirtelen kellene megoldania, a fő gépétől távol egy projektet. Remek csendestárs, ami a maga 8GB DDR4/2400MHz memóriájával még az egész napos multitaskingolós melóban sem hagy cserben. Kapott a rendszer egy 128GB-os M.2 SATA SSD-t, valamint egy 1TB-os SATA 5400rpm HDD-t, hogy a Windows is kellőképpen boostolva legyen, de tárhelyben se szűkölködjünk. Ez az egész egy 42 wattórás akksitól kapja az éltető erőt, amit akár a gyorstöltés funkciónak hála, nagyjából 60 %-ra 49 perc alatt tölthetünk fel.

Összefoglalás

Mint munkagép, tökéletesen megállja a helyét az ASUS Vivobook S15-öse, ami a standardeket követő eszköztárával és ezektől eltérő megjelenésével egy rendkívül kellemes meglepetést okoz. A küllem biztos, hogy nem fog mindenkinek tetszeni, de azok akik adnak egy kicsit az extravaganciára és szeretnék ugyanazt az erőt megkapni, ami benne van egy izmosabb Zenbookban is, azoknak remek választás lesz az új Vivo!

Kedvet kaptál az ASUS Vivobook S15-hoz? Kattints IDE, hogy elérd webshopunkban a kínai piac csodáját! 

 

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

Huawei MateBook 13 teszt

Huawei MateBook 13 | Elegánsan praktikus erőgép

A Huawei MateBook 13 egy rettentően praktikus mérettel rendelkező 13” notebook, amiről már első pillantásra látszik, hogy alaposan megtervezett, prémium eszközről van szó.