LG Gram 17 teszt | Pehelysúlyú óriás

Az LG széles termékpalettájából a notebookok nem jutottak el Magyarországra, mostanáig. 2021-ben az első LG notebook széria az LG Gram, amiből 14”, 16” és 17” méretű, különböző felszereltséggel rendelkező modellek láttak napvilágot. Nálam a 17”-os modell járt (17Z90P-G.AA55H). Ha most 16” vagy 17” LG Gram-ot rendeltek a Notebook.hu weboldalán, akkor 2021. május 31-ig, illetve a készlet erejéig kaptok mellé egy LG 27UL650 monitort is!

Az LG Gram 17 egy business notebook, ami igényes, fekete csomagolásban érkezik. Abból kiemelve máris méltóvá válik neve viselésére, hiszen pehelykönnyű, csupán 1350 gramm úgy, hogy egy 17” méretű notebookról beszélünk. Alatta szokásos papírok, mellette pedig a tápkábel és egy apró, könnyű adapter a töltéshez.

Nézd meg tesztvideónkat is az LG Gram 17-ről!

Külső megjelenés

A notebookot kézbe véve minimalista dizájn fogad minket. Az obszidian fekete, matt burkolat kellő eleganciát sugároz annak ellenére is, hogy műanyag borításról beszélünk, ugyanis tapintásra nem az a gagyi műanyag hatása van. A tetején csupán a fémesen csillogó gram feliratot látjuk. Mérete 380.2 x 260.1 x 17.8 mm és roppant vékony, igazából egy ultrabook.

Eleje és hátulja teljesen üres, míg bal oldalán HDMI, 2 db töltésre is alkalmas 3.1-es Type-C csatlakozó, továbbá egy kombinált 3,5 mm-es jack található.

Jobb oldalán microSD kártyaolvasó, ami bőven elég, hiszen már SD kártyát nem igazán lehet kapni, pontosabban SD átalakítós microSD-t kapunk, ha SD kártya foglalatos gépbe vásárolunk memóriakártyát. Mellette található még 2 db USB 3.1 csatlakozó és a kensington zár helye.

Az alja is ugyanolyan letisztult, 4+1 gumitalp, egy szellőzőrács és a 2 hangszóró rács látható itt.

A notebookot kinyitva a hatalmas, 17” mérettel rendelkező, fényes kijelző tárul elénk minimális kávákkal. A fényes kijelző bár megosztó lehet, ráadásul nem is érintésérzékeny, ettől függetlenül rettentő jó színekkel rendelkezik, DCI-P3 99% színtartományra képes, így videó vágási munkálatokra is alkalmas, hiszen a DCI-P3 szabványt a celluloid filmek digitalizálásának szükségessé válásakor alakították ki. Azóta is ezt a szabványt használja a filmipar. Az elsősorban munkára szánt képarány 16:10-es, a fizikai felbontása pedig 2560×1600 pixel, így lesz belőle WQXGA. Képfrissítése sima 60 Hz, semmi extra. A felső káván egy 720 p-s webkamera és annak működését visszajelző led, valamint dual mikrofon található.

A billentyűzet normál mérettel rendelkezik, numerikusokat is kapunk a 17” méretnek köszönhetően. Háttérvilágítása fehér és 2 erősségi fokozatban állítható vagy akár ki is kapcsolható. A jobb felső sarokban található bekapcsoló gomb pedig ujjlenyomatolvasót is magában rejt, ami szerintem a legpraktikusabb megoldás. A billentyűzeten kényelmes gépelni, elég nagy az útjuk lenyomás esetén, hogy jó érzéssel töltsön el és kellő visszacsatolást kapjunk arról, hogy igenis megnyomtuk a gombot.

Hardver és teljesítmény

De, hogy milyen hardver lapul ebben a pehelysúlyú nagyágyúban? A számítási sebességért egy 11. generációs Intel Core i5-1135G7 proci felel 8M cache-el és maximum 4,2 GHz-es működési órajellel. Memóriából rengeteget kapunk, ráadásul jó gyorsat, méghozzá 16 GB LPDDR4 4266 MHz sebeséggel. Tárhelyből 512 GB M.2 SSD áll szolgálatunkra. A grafikus vezérlő nem más, mint az Intel Iris Xe.

Akkumulátora 80 Whr, beépített. Az LG szerint akár egész napos üzemidőre is elegendő, de persze ez függ a használati szokásainktól és a programoktól is nagyban. A Type-C töltés sokban megkönnyíti a notebook etetését, de a saját táp is olyan pici, mint egy kisebb powerbank. 

Van benne TPM chip, ami minden rendszerindításnál leellenőrzi, hogy nem fértek-e jogosulatlan személyek hozzá a számítógéphez, arról nem is beszélve, hogy a külső szoftveres támadások ellen is védelmet biztosít.

A MIL-STD-810G az USA védelmi minisztériuma által létrehozott szabvány, amelynek szintén maradéktalanul megfelel, így szélsőséges hőmérsékleti viszonyok, pára, alacsony nyomás, vibráció és rázkódás sem okoz neki problémát.

Összegzés

Az LG gram elsősorban üzleti felhasználásra készült notebook, hiszen elegáns, könnyedén magunkkal vihetjük pehely súlyából kifolyólag, és bátran felcsaphatjuk egy meetingen. Kellően erőteljes, az irodai alkalmazásokon túl akár egyszerűbb grafikai munkálatokra vagy akár videóvágásra is megfelelő lehet. Bár kisebb játékok elfutnak rajta, ez nem egy gamer notebook, így játékra nem alkalmas. Üzemideje bámulatos, képes egy töltéssel akár egész nap elkísérni minket, de könnyedén rátölthetünk az akksira Type-C töltő csatlakozójának hála. Aki úgy érzi, kielégíti használati szokásait az általam említettek alapján, bátran megvásárolhatja magának.

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.