Kezdőlap / Cikkek / Az iPhone 13 műholdas kapcsolatra is képes!?

Az iPhone 13 műholdas kapcsolatra is képes!?

Az Apple-től már megszokhattuk, hogy ősszel mindig új készülékkel jelennek meg a piacon. Az idei évben megérkezünk a 13-as számmal ellátott modellhez, ami várhatóan műholdas kapcsolatra lesz képes bizonyos esetekben.

Egyelőre pletykaként kezelendő, hogy az iPhone 13-ba épített chip a műholdas kommunikációhoz szükséges hardvert (Low Earth Orbit) is tartalmazni fogja. Tehát közel sem biztos, hogy támogatni fogja az alacsony pályán keringő műholdakkal való kommunikációt.

Mark Gruman információi szerint elérhető lesz a technológia, azonban nem világszerte, csak bizonyos piacokra szánt készülékekben. Elsősorban segélyhívásra lesz használható. Két megoldáson dolgoznak: az egyik a vészhelyzeti üzenet funkció (Emergency Message vis Satelite): korlátozott karakterszámú üzenet, amit veszély esetén előre meghatározott személyeknek küldhetünk. A másik funkció vészjelzés leadására lesz hivatott, különböző természeti katasztrófák esetén.

Gondoljunk olyan esetekre, amikor nincs térerő és bajba kerülünk a semmi közepén. Történhet bármilyen természeti katasztrófa, ami miatt megszűnnek működni az adótornyok (pl. tsunami). Vagy egyszerűen túlterheltek a vonalak és senki nem kapcsolható. Életmentő lehet egy szöveges üzenetet eljuttatni egy számunkra fontos, megbízható személynek. Az ötlet jó és üdvözlendő az Apple részéről.

Ha megtetszett az iPhone 13-as, de nem szeretnéd egyben kifizetni az árát, akkor érdemes az iPhone részletre cikkünket is átböngészned. Akár 0 Ft önerővel, 20 havi 0%THM hitelre is a tiéd lehet egy vadonatúj iPhone 13.

A műholdas hívások anno horror összegekbe kerültek, akár több ezer forintba percenként. Napjainkban viszont már durva árcsökkenést ért el ez a piaci szegmens is, hiszen akár 50-60 Ft-ért beszélhetünk percenként műholdakon keresztül, sőt már műholdas mobilnet vásárlására is van lehetőségünk.

Bizonytalan vagy, hogy melyik iPhone 13-ast válaszd? Akkor olvasd el Mi a különbség iPhone 13 Pro és Pro Max között? cikkünket is.

Comments

Kapcsolat Orosz Mihály