Kezdőlap / Cikkek / A convertible megjelenése: megkésett szükségszerűség

A convertible megjelenése: megkésett szükségszerűség

A hordozható számítógépek gondolata egyáltalán nem olyan modern, mint azt gondolnánk – nem csak maga a laptop, de még a tablet is sok évtizedes gondolat. Nem volt kétséges, hogy a convertible típusok végül megjelennek a piacon, a szakemberek, csak az alkalomra vártak.

Alan Kay amerikai számítástechnikus már 1968-ban bemutatta a ma már a szakmán kívül tökéletesen ismeretlen Dynabook koncepcióját. Ez volt az első olyan terv, amely egy olyan hordozható számítógéppel foglalkozott, amely a ma ismert tabletekhez hasonló formában vázolta fel a számítógépek jövőjét, de mint általában, ezt az előremutató ötletet sem a piac forradalmasítására szánták.

Kay célja egyszerűen annyi volt, hogy tervezzen egy olyan eszközt, amely segítségével a gyerekek könnyebben képesek oktató és szórakoztató tartalmakat fogyasztani. A célközönség kifejezetten a gyermekek voltak.

Kay ötlete végül mégsem valósult meg, pedig az amerikai hadsereget is elkezdte érdekelni a dolog – őket az motiválta a hordozható számítógépek, pontosabban az ehhez hasonló prototablet-koncepciók kutatásában, hogy elegük volt abból: az adminisztrációhoz folyamatosan irgalmatlan nagy papírtömegeket kell megmozgatniuk.

A szakember 2001-ben, a Microsoft Tablet PC megjelenésekor mondta csak azt: végre egy olyan koncepciót lát, amely már megéri, hogy egyáltalán kritizálja azt.

A tablet koncepciója persze adta magát, a technológia azonban hiányzott ahhoz, hogy valóban használható készülékeket készítsenek. Erre még hosszú évtizedekig kellett várni, amíg a processzorok, a memória, a tárhely eléggé kicsi és nagy teljesítményű lett, amíg megjelent az érintőképernyő és így tovább.

De mégis honnan jött a hibrid 2-in-1 gépek ötlete? Nem egy visszafelé tett lépés ez?

Egyáltalán nem, a laptopok és tabletek különféle keresztezésének ugyanis más és más funkciója van. Jól meghatározott funkciója, amelynek megfelelően használjuk őket akkor is, ha egyébként nem ennek megfelelően választunk.

A hagyományos hibridek és convertible gépek a billentyűzet köré épülnek. Lényegük, hogy a tartalmak fogyasztását könnyebbé tegyék, kényelmesebbé. Ezeket a gépeket jellemzően személyes használatra szánják, a segítségükkel egyszerűbben netezhetünk, nézhetünk filmet és így tovább. Fizikailag több opciót kínálnak, mint a laptopok.

A 2-in-1 gépeket ellenben már sokkal inkább használjuk tartalomgyártásra is. Ezeknél alapvető, hogy a tablet részt lecsatlakoztathatjuk, így laptopként és tabletként is használhatjuk – nem meglepő, innen a név.

Egy tablet funkcionalitása még napjainkban is korlátozott, munkahelyen például egy iPad aligha volna képes kiváltani egy asztali gépet. Egyszerűen az esetek nagy részében nem tudunk olyan munkát végezni vele, míg egy 2-in-1 géppel már igen. Ezeket gyakran használják az asztali, desktop gépek kiváltására, mivel kényelmesebb megoldást jelentenek, és persze költséghatékonyabb is, ha nem kell külön PC-t és tabletet beszerezni.

Elforgatható zsákutca

Mellékvágány, ám érdekes, hogy a korai convertible laptopoknál viszonylag gyakran megjelent a képernyő elforgatásának lehetősége (a billentyűzethez képest), ez a funkció azonban mára gyakorlatilag kihalt.

Persze nem nehéz rájönni, hogy miért, hiszen eleve nem sok értelme van: a laptopok és különféle változataik legfontosabb tulajdonsága, hogy hordozhatóak. Ha valamit meg akarunk mutatni, ha a képernyőt másfelé kell fordítanunk, semmiből nem áll az egész gépet elfordítani. A képernyő külön forgatása egy teljesen felesleges kényelmi opció, amely cserébe komoly hátrányokat is magával hozott.

Ha ugyanis el akarjuk forgatni a képernyőt, azt csak egyetlen ponton csatlakoztathatjuk az első részhez, ami komolyan meggyengíti az egész gép szerkezetét. Sokkal könnyebb véletlenül megtörni az „ízületnél”, és gyorsabban el is fárad az anyag, csökkentve az élettartamot.

A megtalált út

A laptopok és tabletek keresztezése szükségszerű volt, egyszerűen azért, mert így egyszerre nyerünk egy sor funkciót, amelyekkel a különálló eszközök nem bírnak együttesen. A technológiai cégek már negyven-ötven éve kísérleteznek a koncepcióval, a megvalósulás akadálya pedig az volt, hogy a hibridek csak egy komponensével számoltak: a laptoppal.

A hordozható gépeket igyekeztek minél ügyesebben módosíthatóvá tenni, a tabletek ezredforduló körüli megjelenésével azonban nyilvánvalóvá vált, hogy e két technológia ötvözése az, amely valóban beváltja a korábbi kísérletek reményeit.

Comments

Kapcsolat Katona-Kis András

Talán ez is érdekel

Harry Potter: Wizards Unite | Már a varázslóként is bóklászhatunk a körúton!

Pár napja már hazánkban is játszható a Pokemon Go-val óriásit robbantó Niantic csapatának legújabb játéka, …