Windows 11-re frissítenél? Egyszerű!

Már biztosan sokan hallottátok, hogy hamarosan érkezik a Windows 11. Ha rendelkezel hivatalos Windows 10-zel, akkor nagyon egyszerű a frissítés menete.

Figyelem! Ez még nem a felhasználóknak szánt, teljesen stabil verzió! Természetesen ettől még jól működik, de belefuthat az ember 1-2 hibába, így ha meghozod a döntést, hogy frissítesz, ez legyen a szemed előtt!

  1. Első lépés, hogy regisztrálj a Windows Insider programjába: https://insider.windows.com/en-us/register
  2. Ezután a Windows 10-ben Start menü -> Gépház -> Frissítés és Biztonság.
    A Windows Update-et kiválasztva figyelj arra, hogy minden frissítés telepítve legyen, ha ezzel megvagy és újraindítottad a géped, ugyanitt a Windows Update helyett válaszd ki a Windows Insider Programot.
  3. A Windows Insider Program részt ismét felkeresve a Kezdés gombra kattints, majd egy gyors ellenőrzés után a Fiók csatolása résznél jelentkezz be a Windows Insider oldalon regisztrált/használt e-mail címmel. Itt a ‘Kiadás előtti csatorna‘ és az ‘Adatok megosztása’ rész elfogadásával már csak egy újraindítás választ el az új Windowstól.
  4. A Windows Update-ek között megjelenik a Windows 11 Frissítés. Ezt letöltve feltelepítheted a gépedre.

Fontos tudni!

  • Elméletileg nem vész el semmi a gépünkről. Ha szerencsésen lefut a frissítés, akkor mindent ugyanúgy használhatunk, mint ezelőtt. Azért nem árt egy biztonsági mentést csinálni a telepítés előtt!
  • Amennyiben a gépünket alkalmatlannak ítéli meg a Windows a jelenleg elérhető verziójának frissítésére, úgy nem fog működni. Ilyenkor a Windows Insider résznél tájékoztat minket, hogy nem felel meg valamely alkatrészünk az új Windowsnak. Nem kell megijedni, olyan PC-vel is előfordul, ami bőven túlszárnyalja a minimum követelményeket. A végleges Windows 11 nagy eséllyel már rendesen fog működni.

Ízelítő a Windows 11 újdonságairól és előnyeiről

  • Hatékonyabb CPU kezelése miatt a notebookok üzemideje megnőhet.
  • Gyorsabb és biztonságosabb elődeinél.
  • A Start menü középre költözik és az animációk, ablak dizájnok, hangok is megújulnak, ezzel egy újabb, modernebb élményt kapunk használat közben.
  • A megnyitott ablakokat különböző, előre meghatározott módokon oszthatjuk fel az asztalon.
  • A Start menüből eltűnnek a csempék, és teljesen külön helyet kapnak.
  • Az érintőképernyős felhasználók jobb, gördülékenyebb élményt kapnak, még az érintő billentyűzetet is lecserélik.
  • A Skype helyett inkább a Teams az, amit megpróbálnak pusholni.
  • A Windows Store új neve Microsoft Store lesz, habár ez nem sok vizet zavart eddig sem.
  • Az Androidos alkalmazások Windowsos integrációja is érkezik majd.

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.