Kezdőlap / Cikkek / Villanyszámla csökkentése az új rezsi tükrében

Villanyszámla csökkentése az új rezsi tükrében

Nem csak a környezetünk, hanem a pénztárcánk szempontjából sem mindegy, hogy mennyi villanyt, vizet és gázt fogyasztunk, hogy csak a legfontosabbakat említsem. A mostani áram- és gázáremelések mellett meg pláne! Kis odafigyeléssel viszont rengeteget lehet spórolni a rezsin, és mindezt akár még automatizálhatjuk is. Ebben a cikkünkben az otthoni áramfogyasztás érdekében fogunk néhány igazán hasznos tippet összeszedni nektek.

Hogyan alakul a villanyszámlánk a megemelkedett rezsidíjak mellett?

Az MVM áramfogyasztás kalkulátor segít abban, hogy könnyedén kiszámoljuk, miként fog alakulni villanyszámlánk 2022. augusztus 1-jétől. Csupán ki kell választanunk a szolgáltatónk, megadni a felhasználási szokásainknak megfelelő kW fogyasztási adatainkat, és máris megkapjuk a végeredményt.

A kormány 210 kW-t határozott meg havi átlagfogyasztásnak, így azon belül 36 Ft-ba kerül 1 kW, míg a 211 kW-tól már 70,1 Ft-ot kell perkálnunk, ami lássuk be, közel a duplája.

Mennyire érinti ez a lakosságot és személy szerint téged?

Mivel rengeteg elektromos készüléket használunk napjainkban, télen akár fűtésre, nyáron hűtésre, évszaktól függetlenül mosásra, takarításra, főzésre, munkára, így a legtöbben nem fognak beleférni ebbe a 210kW-ba, ezért érdemes elgondolkodni a spóroláson, hiszen a szokásainkon és használt eszközeinken is rengeteget foghatunk a fogyasztáson.

Okos konnektor / fogyasztásmérő

Először is nem árt beszerezni pár fogyasztásmérő okoskonnektort, amit nem csak hogy beprogramozhatunk ki-be kapcsolásra vagy távolról is kapcsolgathatjuk, hanem méri az áramfogyasztást, így könnyebben tudunk kalkulálni és átlátni, mi mennyit is fogyaszt. A Standby módban is fogyasztanak a monitorok, TV és rengeteg eszköz, ezzel úgy is spórolhatunk, hogy amikor alszunk vagy munkahelyen vagyunk, arra az időpontra beidőzítjük, hogy kapcsolja le az áramot ezektől az eszközöktől. Meglepő, de évi akár több tízezer Ft is spórolható ezzel.

Íme, két ilyen fogyasztásmérő okos konnektor:

Asztali PC / Notebook fogyasztás

A Northwestern adatai alapján egy átlag felhasználással míg LCD monitorral használt asztali számítógép 95-285W (6,7 – 20 Ft) átlagfogyasztással üzemel óránként, addig egy laptop 15-45W-ot (1 – 3,2 Ft) fogyaszt, melynek még a maximuma is kevesebb, mint az asztali számítógép minimuma. Így érdemes a régebbi típusú asztali PC + monitor kombó helyett notebookot használni, amennyiben nincs feltétlenül szükség az asztali gépünk erejére.

Ezek az összegek nem tűnnek olyan túlzottan soknak, de gondoljunk csak bele, hogy itt egyetlen eszköz egyetlen órás használatáról van szó. Ha ezt felszorozzuk 8 órás munkaidővel és 20 munkanappal, akkor máris más a leányzó fekvése.

HAVI FOGYASZTÁS

Asztali számítógép esetén CRT monitorral: 1 570 – 3700 Ft / hó
Asztali számítógép esetén LCD monitorral: 1 072 – 3200 Ft / hó
Notebook esetén: 160 – 512 Ft / hó

ÉVES FOGYASZTÁS

Asztali számítógép esetén CRT monitorral: 18 840 – 44 400Ft / év
Asztali számítógép esetén LCD monitorral: 12 864 – 38 400 Ft / év
Notebook esetén: 1 920 – 6 144 Ft / év

MEGTAKARÍTÁS: 42 480 Ft / év

Elég nagy a különbség, és arról még nem is beszéltünk, ha nem átlagfogyasztásról van szó, hanem gamerek vagyunk, vagy a család bármelyik tagja játszik rendszeresebben, mert akkor asztali PC esetén elfelejthetjük a maximum 250 kWh fogyasztást, az 300-400 kWh-ra is felugrik, ami erőteljesebben megtolja a fogyasztást. Egy biztos, CRT monitort már ne használjon senki, akinek olyan van, vegyen egy LCD monitort.

Elgondolkodtató, hogy esetleg beszerezzünk egy notebookot otthonra, ha csak az árkülönbséget nézzük fogyasztásban, hónapról-hónapra még a befektetett pénzt is behozza. Miért fizetnénk többet villanyszámlára, ha abból a többletből egy notebook is vásárolható lenne?

Világítás fogyasztása

Felejtsük el a régi típusú izzókat, cseréljünk mindent LED-esre, hiszen egy régi 60W-os izzó már többet fogyaszt, mint egy notebook, a LED izzók pedig kevesebb, mint 10W-ot. Még az okos izzók, melyekben ott a WiFi folyamatos készenlétben, az is csak 9,5W fogyasztással rendelkezik felkapcsolt állapotban, fényereje mégis egy 60W-os izzóénak felel meg. Arról nem is beszélve, hogy távolról is lekapcsolható vagy okosotthon rendszerbe kötve akár a jelenlétünk tükrében is működhet.

Vegyünk egy átlag lakást, 4 fős családdal. Gyerekek a gyerekszobában 1 izzó, apa a nappaliban, a csillárban 3 izzó, anya a konyhában 1 izzó. Ez összesen 5 izzó, tegyük fel, hogy mindegyik 5 órát megy átlagosan naponta.

HAVI FOGYASZTÁS

60W-os izzók esetén: 3 150 Ft / hó
9,5W-os izzók esetén: 499 Ft / hó

ÉVES FOGYASZTÁS

60W-os izzók esetén: 37 800 Ft / év
9,5W-os izzók esetén: 5 988 Ft / év

MEGTAKARÍTÁS: 31 812 Ft / év

Bizony, hatalmas a differencia, és higgyetek nekem, sok kicsi sokra megy alapon összeáll az a szép villanyszámla, hiszen nem csak ezeket az elektromos eszközöket használjuk a mindennapjainkban.

Villanyszámla csökkentési tippek

Ahhoz, hogy minél alacsonyabb legyen az elektromos áram fogyasztása, arra tömérdek lehetőségünk van, nézzünk is sorba pár villanyszámla csökkentő megoldást.

  • Mint azt fentebb ecseteltem, felejtsük el a normál izzókat, és mindent cseréljünk LED-esre, hiszen lényegesen kevesebbet fogyasztanak kőkori társaiknál! Ha már új izzókat veszünk, érdemes okos világítás beszerzésén elgondolkodni, mint például okos izzók, LED szalagok. Alternatív megoldásként az okos villanykapcsolókra váltás, hiszen akkor maradhatnak a buta LED izzók is, hiszen maga a villanykapcsoló lesz vezérelhető. Ha pedig képesek leszünk a világítást így vagy úgy vezérelni, vége is az égve hagyott villanyok korszakának. Kell még egy mozgásérzékelő, amivel beállíthatjuk, hogy ha pl. 15 percig nem érzékel mozgást adott helyiségben, kapcsolja le a lámpákat. Vagy ha elmegyünk otthonról, kapcsoljon le minden világítást. Arról nem is beszélve, hogy az automatizáláson, mobilon túl a hangvezérlés is könnyen megoldható.
  • A légkondival is érdemes csínján bánni, ha kint 32 fok van, bentre ne akarjunk 18 fokot. Higgyétek el nekem, a 25 fok is tökéletesen elég lesz ahhoz képest, ami odakint van. Ráadásul, a légkondi is lehet okos, így azt sem fogjuk bekapcsolva felejteni, hiszen távolról is kikapcsolhatjuk, de van lehetőség arra is, hogy a mozgásérzékelővel vagy a lakás elhagyásával vezéreljük.
    “Buta” légkondid van? Nem probléma, hiszen erre is van már megoldás. Léteznek univerzális infra és/vagy rádiófrekvenciás vezérlők, melyekkel tudsz kikapcsolás parancsot adni neki.
  • Az előző pontba említett RF/IR vezérlővel ugyanígy ki tudod kapcsolni a TV-t, HiFi-t, bármit ami távirányítóval működik.
  • Érdemes a boilert is 2 évente tisztíttatni, hiszen rengeteg vízkő rakódik le benne, és idővel az anód is tönkremegy, így azt is cserélni kell. Minél több vízkő van benne, annál nehezebben fűti fel a vizet, és így több villamos energiát is fogyaszt. Ha pedig boilercserén gondolkodunk, abból is léteznek okos variánsok, melyekben van ECO mód, és képesek megtanulni melegvízhasználati szokásainkat, és ahhoz igazítani a víz melegítését.
  • Amennyiben van asztali gépünk, és laptopunk is, használjuk ez utóbbit amikor nincs szükség komolyabb erőforrásra, hiszen egy asztali számítógép lényegesen többet fogyaszt hordozható társaiknál. Ha nincs notebook otthon, talán érdemes beruházni egyre. 🙂
  • Ha csak asztali számítógéped van, állítsd be a képernyő kikapcsolási idejét rövidebbre, hogy ha üresjáratban megy a gép, legalább a monitor kapcsoljon ki, azzal is egész sokat lehet spórolni.
  • Igyekezz A vagy A+, A++ energiaosztájú háztatási eszközöket vásárolni, hiszen ezek fogyasztanak a legkevesebbet.
  • Ha nem használod, kapcsold ki a különféle perifériákat, mint hangrendszer, tintasugaras nyomtató vagy akár lézer nyomtató, stb.

Remélem, hasznosnak fogod találni jó pár tippünket.

Comments

Kapcsolat Orosz Mihály

Talán ez is érdekel

Milyen nyomtatót vegyek 2022-ben?

Hol használnád a nyomtatót? Először azt érdemes eldönteni, hogy a nyomtatót milyen célból vásároljuk. Munkahelyre …