Kezdőlap / Cikkek / Okos utazási tippek – hasznos weboldalak és appok

Okos utazási tippek – hasznos weboldalak és appok

A legtöbb ember szereti a kényelmet és megbíz egy utazási irodát, hogy szervezze meg nyaralását, ami fix, kötött dolgokat tartalmaz és legtöbbször dupla annyiba kerül, mintha saját magunknak intéznénk. Imádok utazni és minden részletet egyedül megszervezni, ehhez pedig rengeteg jól bevált weboldal és alkalmazás nyújt segítséget, amit most szeretnék nektek megmutatni.

Repülő kiválasztása, jegyek okostelefonon, okosórán

Az első és legfontosabb, hogy tűzzünk ki egy körülbelüli időpontot, amikor utazni szeretnénk. Nézzük meg, hogy a fapados társaságok, mint Ryanair, Wizzair esetében mikor vannak járatok, és ha elég rugalmasak vagyunk, tologassuk az időpontot, mert akár pár nap vagy hét több tízezer forintos különbséget eredményezhet az árban. Ha biztosra szeretnénk menni, vagy a célhelyre nem közlekedik fapados járat, látogassunk el momondo.co.uk weboldalra, ahol a legtöbb repülő variációt megkaphatjuk a kiválasztott időpontban a célzott országba. Az oldal legalján beállíthatjuk, hogy milyen pénznemben szeretnénk látni az árakat, ez lehet forint is. Ha egy ár gyanúsan olcsó, figyeljünk arra, hogy ne legyen túl sok átszállás, vagy azok időtartama ne legyen túl rövid, esetleg embert próbálóan hosszú. Érdemes magunkkal vinni egy notebook-ot, hogy a repülőn töltött időt például filmnézéssel töltsük, de erre a célra egy nagyobb kijelzős okostelefon vagy tablet is tökéletesen megfelel.

A WearCodes nevű appal Android Wear okosóra tulajdonosok a repülőjegyük vonalkódját csippanthatják le okosórájukról a beléptető kapuknál, valamint a duty free üzletekben. Samsung Wear órák esetén is megoldható ugyanez a PassHolder alkalmazással. Applewatch esetén a Walletban van erre lehetőség.

Szállás keresése

Szállást többnyire a Bookingon foglalok, a Trivago pedig egy jó ár összehasonlító a szállásokhoz. AirBnB-n is érdemes szétnézni, ahol magánszemélyek lakásait, szobáit vehetjük ki rövid távra. Vannak olyan országok, ahol az AirBnB nagyon jó áron van, de előfordulhat olyan is, amikor egy szállodai apartman olcsóbb és jobb helyen helyezkedik el.  Városi utazás esetén a központhoz mérten 1-2 km-en belül érdemes foglalni, mert a látnivalók többsége is itt helyezkedik el. Ha mégis távolabb foglalnánk, akkor figyeljünk arra, hogy egy metrómegálló vagy egyéb közlekedési megoldás legyen a közelben.

Transzfer, avagy út a reptérről a szállásra

Amikor megérkezünk a reptérre, a szálláshoz vezető útnak több variációja is létezik. Én többnyire a transzfert részesítem előnyben, ami lehet akár a repülő társaságé, de általában a szállásadónak is vannak erre megoldásai. Ha egyik sem szimpatikus, akkor az a2b.com weboldalt szoktam használni. Persze mehetünk taxival is, ha nincs túl messze a szállás, akár még meg is érheti. Még a helyi tömegközlekedés lehet jó megoldás.

Google Travel

A foglalásaink adatait a Google kiolvassa az e-mailjeinkből, amennyiben Gmailt használunk és szól, ha hamarosan indul a gépünk, azt melyik kapun keresztül érhetjük el, stb. Ha pedig ez nem lenne elég, ajánlom a google.com/travel oldalt, ahol szépen összeszedve láthatjuk utazásunk adatait (a repülőt, a szállást, felvehetjük a transzfer adatokat), továbbá beállíthatjuk, hogy melyik napon milyen eseményekre szeretnénk elmenni, de akár a látványosságok között is szemezgethetünk és bejelölhetjük, miket szeretnénk majd megtekinteni.

Google Maps, hogy mindent megtaláljunk

Odakint a Google Maps használata szinte elengedhetetlen, akár tömegközelekedéssel, akár gyalogosan szeretnénk elérni egy-egy kiszemelt helyre. A Google.com/travel oldalon kiválasztott látványosságokat bejelöli a Google Maps, így minden készen áll egy jó kis városnézéshez! Ha nem szeretnénk mobilnetet használni, vagy nincs rá lehetőségünk, akkor akár az egész várost lementhetjük offline módba. Így nem csak gyorsabban, de nulla adatforgalommal használhatjuk a Google térképet. Ahhoz, hogy lementsünk egy területet, csak rá kell bökni egy területre vagy a város nevére, majd a letöltés gombra nyomni. Ezután ki kell jelölni a mentésre szánt területet, és megnyomni a letöltés gombot. Ennyi az egész.

Pocket Guide, a telefonos idegenvezető

Ha egy idegenvezető útmutatásaira vágyunk, de nem szeretnénk másokhoz alkalmazkodni, akkor az egyik legjobb alkalmazás a Pocket Guide. Alapból mindenhol van angol, de rengeteg nagyvárosban fellelhető már magyar nyelvű idegenvezetés is. Navigációként vezet minket végig egy útvonalon az okostelefonunk, ahol különböző pontokon jelzi merre kell néznünk, miről lesz szó, majd szépen elmondja, hogy az adott nevezetesség miről híres, mikor épült, ki építette, miért, stb. Igazán izgalmas! Offline módban is elérhető, ha előre letöltjük. 5 kreditbe kerül egy túra, van viszont pár kuponkódom, melyek 5-10 kreditre válthatók: wizzair (5), vayama (10), tripping (10), routesconference (10). Magyarországon is vannak túrák, nem csak Budapesten, hanem más nagyvárosokban és természetesen magyar nyelven is! Használtam már Rómában, Madridban, Nápolyban, ezeken a helyeken találtam magyar nyelvű túrákat is.

Google fordító

Nem értjük a helyi nyelvet? Meg kell értetni magunkat? Erre a Google translate tökéletes, letölthetjük a kívánt nyelveket, így offline is működik. A legjobb funkció pedig, amikor az applikációban megnyitjuk a kamerát, az pedig élőben lefordítja a szöveget, amit lát. Főleg akkor izgalmas, amikor nem az általunk ismert ABC-t használják, és esélyünk sem lenne begépelni. Nekem igazán hasznos volt héber és arab nyelvterületeken. De Ázsiában is előnyös a használata.

Kíváncsi vagy ez hogyan működik a valóságban? Nézd meg videónkat!

Bankkártya használati tippek külföldön

Végezetül egy tipp a kinti bankkártyás fizetéshez. Használj ingyenes Curve vagy Revolut kártyát, mert középárfolyamon vált, nem úgy, mint a magyar bankok. Ha pedig egy ATM vagy terminál megkérdezi, hogy a helyi valutában (EUR, USD, GBP, stb) vagy a saját pénznemedben (HUF) vonja le az összeget, bár logikus lenne azt gondolni, hogy a HUF a helyes válasz, bizony ez nagy tévedés! Mindig a helyi pénznemet válasszuk, mert akkor a saját bankunk fog váltani, ami még így is olcsóbb, mint ha a terminálhoz kapcsolódó bank váltaná át a forintot a helyi pénznembe.

Ne feledd hol jártál, tárold el repülőútjaidat

Ha sokat utazol és szeretnéd nyilvántartani, hogy merre jártál és mennyit utaztál már, ajánlom a Flight Radart 24-et, ahol azon kívül, hogy élőben láthatod a jelenleg is levegőben lévő repülőket – ami egyébként félelmetesen soknak tűnik – tudod tárolni repülőútjaid adatait, így láthatod összesítve hány km-t utaztál, mennyi időt töltöttél levegőben, valamint térképes megjelenítést is ezekhez.

Te milyen kütyüket szeretsz magaddal vinni utazásokhoz? Gamer laptop otthon marad, vagy külföldről is játszol? Esetleg munka miatt kell egy üzleti notebook? Utazáshoz a tökéletes mobiltelefont, okosórát, notebookot vagy tabletet vásárold meg a notebook.hu webáruházában!

Comments

Kapcsolat Orosz Mihály

Talán ez is érdekel

Top 5 játékmegjelenés 2021. augusztus

A nyár utolsó hónapját kell már csak kibírnunk, hogy kezdetét vegye az őszi kánaán, és …