Újra piacon a Puma „okoscipője” | Vissza a jövőbe

Kinek, mi jut eszébe az 1986-os esztendőről? A csernobili atomerőmű katasztrófája? A Diego „Isten keze” Maradonával világbajnoki címet szerző argentin válogatott? A Bolygó neve: Halál megjelenése? A kütyük és a divat fanatikusai számára talán valami egészen más: a Puma okoscipője, a Comdex RS-Computer.

A Puma például 1986-ban adta ki az RS-Computernek elkeresztelt futócipőjét. A sarkán látható furcsa kitüremkedés nem volt ok nélküli, hiszen ide építettek egy chipet, aminek segítségével a cipő képes volt a lépésszámot, megtett távolságot, a sporttal töltött időt és az elégetett kalóriákat is naplózni. A testmozgás elvégzése után csak annyi volt a sportoló dolga, hogy a lábbelit hozzákösse számítógépéhez és gyönyörködhessen az adatokban.

Ma már tudjuk, hogy mennyit számít a statisztikák és a különböző mérések figyelése a sportban, de az RS-Computer 1986-ban annyira megelőzte a korát, hogy erős bukta lett a projekt vége. Kicsit több, mint 30 évvel később az emberiség azonban megérett arra, hogy a Puma újrapróbálkozhasson… mondjuk a dizájnereket azóta sem sikerült leváltani.

Sorozatgyártásra azért ne számítsunk, hiszen az eredeti kiadás évszámának megfelelően, 86 pár készül majd a modern RS-Computerből. A képekről kiderült, hogy a dizájnban nem változott semmi, így az elegánsnak egyáltalán nem nevezhető kinövés megmarad a cipő sarkánál. Hogy mi lesz benne? A cipő alapvetően Bluetooth segítségével kommunikál majd okoseszközünkkel/számítógépünkkel, töltésére pedig egy microUSB port szolgál majd. Az eszköztár nem csak ebben frissül, hiszen a futóteljesítményünk érzékelése egy háromtengelyes gyorsulásmérőre lesz bízva, míg a korábban egy alkalomra maximalizált belső memória már 30 napra elegendő.

 

Comments

Rólunk Katona-Kis András