Sans forgetica – A betűtípus, amivel könnyebb a tanulás

A diákok, de akár felnőttek számára is kincset érhet a „Sans forgetica” névre keresztelt betűtípus, ami a fejlesztő ausztrál tudósok felmérése szerint látványos hatást produkált a tesztben résztvevőknél.

Az ausztráliai Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) kutatói, a Sans Forgetica nevű betűtípus kialakításával igyekeztek választ adni arra a kérdésre, hogy az olvasott szöveg megjegyzésében segít-e a szöveg írásmódja. Egyedi fejlesztésről lévén szó, a font több szempontból is eltér az “átlagos” betűtípusoktól. A Sans Forgetica-s szövegek balra dőlnek, a betűkből pedig több rész is hiányzik.

A kutatók szerint a font lényege az, hogy az agyunk sokkal többet dolgozik a hétköznapi betűtípusok felismeréséhez képest, a nagyban eltérő formák miatt. Annyira azonban mégsem eltérő ez az írásfajta, hogy rontsa az olvasási élményt, vagy hosszútávon zavaró legyen (ez mondjuk első ránézésre nem annyira egyértelmű…példa lejjebb).

A kutatások eddigi eredménye alapján úgy fest, hogy a Sans Forgeticával írt szövegeket könnyebb megjegyezni, hiszen a kutatók egy 400 diákot felvonultató tesztet összegző tanulmányban megerősítették: azok a tanulók bizonyultak jobbnak, akik a hagyományos Arial font helyett a Sans Forgeticával készült szöveget olvasták.

Nyilván, nem csak a diákok járhatnak ezzel jól, hiszen a hétköznapi életben is jól jönne egy olyan segítség, amivel az egyszerű dolgokat nem felejtjük el: találkozók, bevásárló listák, családi és üzleti események nem mennek majd ki a fejünkből a Sans Forgeticának hála.

Ki szeretnéd próbálni a betűtípust? Az alábbi képre kattintva megteheted!

Gondoltuk, hogy ezt érdemes nem elfelejtened.

Cikk forrása: hvg.hu

Comments

Rólunk Katona-Kis András