Kezdőlap / Cikkek / Milyen routert vegyek? [2021. június] – Segítünk választani!

Milyen routert vegyek? [2021. június] – Segítünk választani!

Router vásárlás előtt állsz, de nem tudod melyiket válaszd? Érdemes először meghatározni, hogy milyen célra fogod használni, és milyen eszközökkel szeretnél rácsatlakozni. Ha ezeket sikerült eldönteni, akkor már csak az ár szabhat határt.

Legjobb csúcskategóriás router

Csatorna mennyiség: Tri-Band
Antennák száma:
8 külső antenna
Maximális Wi-Fi sebesség:
Wi-Fi 6 (ax) 4804 Mbps

Az ASUS ROG Rapture GT-AX11000 TRI-Band gaming router a piacon fellelhető egyik legmenőbb, leggyorsabb, igazi csúcskategóriás modell. Elsősorban a gamer világot célozta meg vele a gyártó, hiszen már az ASUS is a ROG családban jelentette meg. Kinézetre annyira ütős a 8 külső antennával, hogy a szemünket sem tudjuk levenni róla. Arról nem is beszélve, hogy ASUS Aura RGB támogatással rendelkezik, így az összes ASUS Aura támogatott LED világítással felszerelt eszközünkkel harmonizálhatjuk a megjelenést.

Ha sikerült túllépnünk a külsőn, érdemes foglalkozni a belsővel. Egy Tri-Band eszközről van szó, ahogy azt a neve elárulja. Wi-Fi 6-ot támogatja, tehát a Wi-Fi ax-et, ami 4804Mbps sebességre képes 5GHz-es hálózaton. A stabil sebességhez viszont a gamer környezet száműzi a vezetéknélküliséget, legyen szó gamer egérről, billentyűzetről, így az internetet is vezetéken keresztül szeretik a stabil, gyors kapcsolat érdekében. Ezért van az 1 db WAN porton és 4 db LAN porton kívül – Most kapaszkodjatok meg! – 1 darab 2,5Gbps WAN/LAN port.

Ahhoz pedig, hogy a router gyors legyen, egy komoly 1,8GHz-es processzor, 1GB RAM és 256MB Flash tárhely tartozik. Támogatja a MU-MIMO technológiát is, ami nem más, mint a több felhasználós, többszörös bemeneti és kimeneti technológia Wi-Fi esetén. De az extra szolgáltatások itt még nem érnek véget! Van még Link aggregáció, adaptív QoS, forgalom analizáló, szülői felügyelet, AirProtect Pro, Vendég hálózat kialakítására lehetőség, VPN szerver és kliens. Továbbfejlesztett média szerver, AiCloud személyes felhőszolgáltatás, AiDisk fájlszerver, 3G/4G adatmegosztás, nyomtatószerver, letöltésvarázsló, romaing, sőt még IPTV támogatás is. Szerintem ezek alapján érthető, hogy miért csúcskategóriás ez a router.

Legjobb olcsó router

Csatorna mennyiség: Dual-Band
Antennák száma:
4 külső antenna
Maximális Wi-Fi sebesség:
Wi-Fi 5 (ac) 867 Mbps

A Xiaomi Mi Router 4A az egyik legolcsóbb Wi-Fi 5-tel (Wi-Fi ac) rendelkező, 2 csatornás router. 2.4 GHz-en 300Mbps, míg 5GHz-en 867 Mbps sebességre képes. 1 db 10/100 Mbps sebességű WAN port és két hasonló sebességgel rendelkező LAN port található rajta vezetékes csatlakozáshoz. Processzora MT7628DA, míg belső memóriája 64MB. Mobil applikációval menedzselhető. Átlagos otthoni felhasználásra tökéletes, ha szeretnénk Wi-Fi-n keresztül netezni mobilról, tabletről és néhány okos kütyüt is rácsatlakoztatnánk, mint pl. TV, légkondi, porszívó, stb.

Legjobb ár/érték arányú router

Csatorna mennyiség: Dual-Band
Antennák száma:
belső antenna
Maximális Wi-Fi sebesség:
Wi-Fi 5 (ac) 867 Mbps

A legjobb ár/érték arányú router kiválasztásakor azért esett a választás a TP-Link Deco M4-re, mert megbízható, stabil kapcsolatot biztosít, 2.4GHz 300 mbps és 5GHz esetén 867 Mbps sebességgel. Arról nem is beszélve, hogy ez a 2 pakkos kivitel nagyobb lakásokban repeater funkcióval rendelkezik. Ha túl nagy a lakás, vastagok a falak és nem jut el mindenhová megfelelő sebességgel az internet vezeték nélkül, ez a tökéletes választás. Repeater funkciójának köszönhetően tovább erősíti a jelet mesh hálózatot létrehozva, akár 2800 négyzetmétert lefedve. Ilyen szempontból ez szinte egy Wi-Fi jelerősítő.

A router választás legfontosabb szempontjai

Otthonra? Játékra? Irodába? Utazáshoz? A legfontosabb, hogy eldöntsük milyen célra szeretnénk routert vásárolni. Utazáshoz létezik sim kártyás mobil Wi-Fi router, ami lényegében egy mobil internet router és a zsebünkben is elfér, könnyen hordozható. Átlagos felhasználásra nincs szükség a legdrágább routerre. Az persze fontos, hogy vannak-e otthon Wi-Fi 6 képes eszközök, mert akkor már a Wi-Fi ax képes routerbe érdemes befektetni, hogy kihasználjuk a maximális sebességet eszközeinknél. Játékra fontos a gyors, stabil internet, ahhoz 1 Gigabites LAN csatlakozó kell minimum, de létezik már olyan, ami 2,5 Gbps sebességre képes. Persze ennek csak akkor van értelme, ha az internetünk képes sebességével ezt kihasználni.

Router fajták

Rengeteg router típus létezik: hordozható, gamer specifikus, repeater funkcióval felszerelt, ami mesh hálózatot is képes lefedni, de ott a 3-, 4-, 5g képes, single band, dual band, tiple band… Ennek köszönhetően mindenki megtalálja az igényeihez passzolót. Ha ez alapján mégsem sikerül dönteni, akkor a notebook.hu üzleteiben a kollégák szívesen segítenek az igény felvázolása után abban, hogy a lehető legjobb ár/érték arányú, tudásban megfelelő routert ajánlják.

Wi-Fi router szabványok, sebességek

A piacon jelenleg Wi-Fi 4 (n) 300 mbps, Wi-Fi 5 (ac) 867 mbps és Wi-Fi 6 (ax) 4804 mbps sebességgel rendelkező routerek kaphatóak. Persze ezek mind visszafelé kompatibilisek, pontosabban legalább dual band készülékek és 2,4GHz-ig n-es szabvánnyal bezárólag mindent támogatnak, míg 5GHz-en található az ac és ax. Tehát a legmagasabb szabvány, amit ismer a Wi-Fi router, a sebességben alatta található összes szabványt támogatja.

Router hatótávolsága

A routerek hatótávolsága sok mindentől függ. Míg a 2,4GHz akár 100 méter is lehet, ezt erősen befolyásolják a falak, a jelszennyezettség, hogy mennyi rádióhullám van még a levegőben. A gyorsabb 5GHz hatótávja még érzékenyebb ezekre, így annak kisebb a hatótávolsága. Érdemes minél közelebb tartózkodni a routerhez. Vannak jelismétlő repeaterek és mesh hálózat kialakításra képes eszközök, így lényegében van megoldás akármekkora táv leküzdésére, bármilyen terület lefedésére.

Milyen routert vegyek otthonra?

Otthonra olyan komolyabb készüléket javaslok, mint a fenti csúcskategóriás modell, ha játszani is szeretnénk. Ha nem játszunk, de van olyan eszközünk, ami támogatja a Wi-Fi 6-ot, akkor mindenképpen ax képes Wi-Fi routert ajánlom. Ilyen eszközök hiányában akármelyik Wi-Fi 5, tehát ac képes Wi-Fi router tökéletes lehet. Csak n-es Wi-Fi routert, tehát Wi-Fi 4-et már semmiképp. Otthoni használatra ezeket javaslom átlag felhasználás esetén:

Milyen routert vegyek az irodába?

Irodába mindenképpen egy erős, sok felhasználót könnyen kiszolgáló Wi-Fi router javallott. Érdemes olyat választani, amin vendég hálózat is létrehozható, hogy az irodába látogató ügyfelek is használhassák, de mégse a munkahelyi hálózatunkra csatlakozzanak. Ennek fontos biztonsági jelentősége van, hiszen a belső hálózaton érzékeny adatok elérhetőek, így viszont elkülönítjük a “vendég” felhasználókat. Irodai használatra az alábbiakat ajánlom:

Router árak, akciók

A routerek árai tudás és szolgáltatás függvényében 3-4.000 forinttól egészen 200.000 forintig terjedhetnek. Persze nem érdemes a legolcsóbb megoldást választanunk, bár ritka esetben az is elég lehet, mégis érdemes egy picit drágább hálózati megoldás mellett letenni a voksunkat. 10-15.000 forint környékén már egész jó routert vehetünk átlagos felhasználásra. A notebook.hu webáruházában rendszeresen vannak akciók, amelyeket kihasználva még kedvezőbb áron juthatunk hozzá egy termékhez, akár routerhez is. Ha nagyon komoly gamer routert szeretnénk, ami akár több mint 100.000 forintba került, de nem adnánk ki szívesen ennyi pénzt egyszerre, akkor hitelre is megvásárolhatjuk.

Legjobb router márkák

A legjobb router márkák közül elsősorban a TP-Link, D-Link márkákat érdemes megemlíteni, megbízható és jó készülékek. Az igazán profiknak a Cisco routerek között érdemes válogatni, de jó ár/érték arányú Xiaomi routert is találhatunk magunknak. Ha nem csak a hálózati szegmensben ismert nevek között keresgélünk, akkor még az ASUS jó választás lehet.

Comments

Kapcsolat Orosz Mihály

Talán ez is érdekel

Top 5 játékmegjelenés 2021. augusztus

A nyár utolsó hónapját kell már csak kibírnunk, hogy kezdetét vegye az őszi kánaán, és …