Lenovo ThinkBook 15 G2 ITL teszt | Iskolakezdéshez kiváló!

A Lenovo mindig az igényes, megbízható notebookjairól volt híres. Kiváló munkaeszközöket hozott létre a sokrétű felhasználói igényeket kiszolgálva. A Lenovo ThinkBook 15 G2 ITL profi munkavégzésre született, mindemellett tökéletes társsá válhat a tanulásban, jó szolgálatot téve akár az egyetemen, akár az általános iskolában. Manapság minden diáknak kortól függetlenül szüksége van egy számítógépre vagy notebookra.

Kicsomagolás, külső

Az egyszerű Lenovo ThinkBook feliratos kartondoboz csupán a notebookot és a töltőt tartalmazza a szokásos kézikönyvvel megspékelve. A notebookon az ásvány szürke szín kifejezetten tetszetős, fémes hatást ad neki. A teteje két sávra van osztva: az egyik sáv kicsit fényesebb, rajta a Lenovo logóval, a másik pedig matt és a ThinkBook feliratot láthatjuk rajta. Egész jól néz ki, szerintem nincs okunk panaszra. Mérete 357 x 237 x 19,9 mm, súlya csupán 1,7 kg. Igazán könnyű, egyszerűen magunkkal tudjuk vinni akár a tanterembe is.

Csatlakozók terén teljesen rendben van, hiszen a bal oldalán egy Thunderbolt 4 csatlakozó van, amit egy USB 3.1 Type-C követ, a kettő között pedig a töltést jelző LED található, ugyanis mindkettőn keresztül tölthető a notebook. Ezután egy HDMI, USB 3.1 Type-A, valamint egy kombinált 3,5 mm jack csatlakozó és két állapotjelző LED sorakozik.

Jobb oldalán egy MMC/SD kártyaolvasó, USB 3.1 Type-A, Gigabites LAN csatlakozó és a Kengsinton zár foglalata található.

Az alján semmi extra nincs. Fentről lefelé haladva: egy hatalmas gumitalp, alatta széles szellőzőrács, 2 kisebb gumitappancs, majd a 2x2W Dolby Audio sztereó hangszórópár rácsai találhatóak. A MIL-STD-810H minősítésnek köszönhetően jól ellenáll a rázkódásnak, kisebb ütéseknek, szélsőséges páratartalomnak és -hőmérsékleti viszonyoknak.

Kinyitva a 15,6” FHD (1920×1080) 60 Hz képfrissítéssel és 250 nit fényerővel rendelkező, matt IPS LCD kijelző tárul elénk, aránylag keskeny kávákkal. Fölötte, középen helyezkedik el a HD webkamera takaróval, ami a ThinkShutter fantázianevet kapta. Így nem kell leragasztani a kamerát, mint ahogyan azt sokan teszik, félve a kéretlen behatolóktól. Itt látható még a kamera működését visszajelző LED és a dual tömbmikrofon 2 nyílása.

A billentyűzet mérete alkalmas a kényelmes gépeléshez, ráadásul háttér világítása is van, és numerikusokat is tartalmaz. A gépelés élvezetes rajta a kellemes visszacsatolás miatt, amit a gombok megfelelő lenyomási útjának köszönhetünk.

A billentyűzet jobb felső része fölött található a bekapcsoló gomb, ami körül gyűrű formában a bekapcsoló LED-et is láthatjuk. Egészen jól néz ki, arról nem is beszélve, hogy egy gyorsan és profin reagáló ujjlenyomat olvasó is egyben! A billentyűzet alatti Touchpad normál méretű. A jobb alsó sarokban pedig a szokásos Lenovo logó van.

Benne van minden, ami kell

Hardware fronton 11. generációs Intel Core i3-1115G4 processzort kapunk 6M cache-sel és maximum 4,1 GHz-es órajellel. Memóriából 8GB DDR4 3200 MHz-et kapunk, ami már elegendőnek számít. Tárhelyül 256GB M.2 SSD szolgál. Érdemes tudni, hogy még egy M.2-es SSD-nek van hely a gép belsejében, ha idővel bővíteni szeretnénk! A grafikus vezérlő a 11. generációs Intel procikhoz szánt Intel UHD Graphics, ami munkához tökéletes, játékokhoz pedig csak korlátozottan alkalmas. Le kell szögeznünk, ez nem egy gamer notebook, tehát ez így rendjén is van.

TPM chippel is rendelkezik, ami a gépünk feltörés elleni biztonságát hivatott ellátni. Ez fontos követelménye például a Windows 11-nek is.

Hamarosan Windows 11-gyel!

A notebook Microsoft Windows 10 Home-mal kapható, ami ősszel ingyenesen Windows 11-re frissíthető bárki számára. Ezt akár már most is megtehetjük, ha vállalkozó kedvűek vagyunk, és bevállaljuk a fejlesztői verziót. Ha kíváncsi vagy a fejlesztői verzióra, akkor olvasd el cikkünket!

A Lenovo Vantage pedig olyan segítséget nyújt, ahol a különböző hardware-hez kapcsolódó beállításokat, hibaelhárításokat tudunk elindítani, valamint a garanciánk érvényességét is nyomon követhetjük.

Kell az energia!

Beépített akkuja 3 cellás, 45Whr. 1,5 óra alatt 100%-ra pumpálható az aránylag kis méretű, 65W, Type-C csatlakozós adapterével. A Type-C töltés a mai modern világban elengedhetetlen. Így sokkal könnyebben tudunk töltőt találni, ha a sajátunkat otthon felejtettük.

Vezeték nélküli csatlakozás

Vezeték nélküli csatlakozóból Wi-Fi 6 (ax) és Bluetooth 5.1 áll rendelkezésre.

Összegzés

Egy szó, mint száz, a Lenovo ThinkBook 15 G2 ITL tökéletes munkákra, jegyzetelésre, házi feladatra, filmezésre, szórakozásra, így kifejezetten jó választás diákok számára, de akármilyen irodai munkára egyaránt. A webkamera lezárásának lehetősége és az ujjlenyomat olvasó pedig külön plusz pont, ami a notebook javára írható!

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.