Lenovo Ideapad 530S | Te kis elegáns!

Nagyon sokáig be voltam oltva a Lenovók ellen. Annak ellenére, hogy stabilan jó teljesítményt nyújtanak és összeállítási minőségben sem lehetett igazán beléjük kötni, valahogy az egész brand távol állt tőlem… aztán most jött a Lenovo Ideapad 530S és a bennem rejtőző sznob laptop-esztéta is végre megnyugodhatott.

Külső | Ez hiányzott már nekem

Essünk is neki a külsőségeknek, hiszen a kartondobozból előbújó notebooktest annyira letisztult és menő lett, hogy egy svéd bútorszalonban tuti díszlet lenne belőle. A szálcsiszolt alumínium kaszni gyönyörű fekete és a Lenovo branding jelentéktelenül kicsinek tűnik rajta (kicsit olyan, mint amikor a farmerek zsebébe egy kis címkére varrják oda a márkajelet). Remek megoldás, annyi negatívummal, hogy a szín és alapanyag miatt a tisztántartással lesznek gondok: az ujjlenyomatok hada és a koszolódás nagy ellenség lesz az Ideapad 530S-nek. Az Ideapad 530S dimenzióit tekintve egy klasszikus 15.6 inches kijelzős notebooknak felel meg: a 16,4 mm-es vastagsága korrekt, ahogy a 323,4 mm x 226 mm-es oldalak is. Így az átlag oldaltáskák tökéletesen megfelelnek majd neki, a 1,49 kg-os kezdő súlyával amúgy erőfeszítés nélkül hordozható. A krómosan csillogó dekorációs csíkok az alapegység peremén, a touchpad, a power button és az ujjlenyomat olvasó körül elegánsan mutatnak. A billentyűzet és az érintőfelületek a gépházhoz képest egy „műanyagosabb” szürke színt kaptak, a tasztatúrán fehér feliratokkal és mögötte fehér LED-háttérvilágítással (két fényerőszinttel). A touchpad kellően nagy a gesztusvezérléshez, bár működésre egy kicsit fura (erről lejjebb). Vékony keretes kijelző néz vissza ránk, ha feljebb téved a tekintetünk: 5,75 mm-es, egyszerű műanyag káva, ami nem lóg ki az összképből, a vastagabb alsó szegély ellenére sem, amit most sikerült kevésbé ormótlanná tenni, a korábbi próbálkozásokhoz képest. Fejére fordítva a notebookot, fényes kis csavarfejek jelzik, hogy hol bontható le a burkolat, amin széles hűtőrács és egy hangszóró-páros található. Óriási pluszpont tehát a Lenovo neve mellett, hogy egyre „prémiumabb” hatást igyekeztek elérni az 530S-el.

Kijelző és eszközök | 180 fokos fordulat

Lássuk az Idepad 530S eszköztárát: az alap portokat továbbra is jobb- és balszélen találhatjuk, kezdve a 3.5-es jack porttal, át a HDMI-n, a két darab USB 3.0-án egészen az USB Type-C-ig. Van még 4in1 SD-kártyaolvasó is és egy webcamera is, a káva felső részén. Ne feledkezzünk meg a 802.11ac-szabányos WiFi és Bluetooth 4.1-es adóvevőkről sem, ők is a házban vannak.  Kaptunk ugye egy ujjlenyomat olvasót is, hogy még biztonságosabbá tudjuk tenni a gép használatát (ehhez ugye szükség van a Windows Hello alkalmazás beállításához)… bár azt továbbra sem értem, hogy miért ne lehetett volna ezt a bekapcsoló gombba építeni és olyan furán is lett elhelyezve. Pontosságra nem lehet panasz, feltehetőleg egyre gyakoribb eleme lesz a notebookoknak ez is (inkább az üzleti szférának szánt eszközöknél).

Érdekelne videós tesztünk is a Lenovo Ideapad 530S -ről? Tessék!

Természetesen nem hagyhatjuk ki a multimédiás elemek górcső alá vételét sem. A Dolby Audio technológiával optimalizált Harman hangszórók remekül teszik a dolgukat, kellő hangerőt biztosítanak a hétköznapi használathoz és a filmek/videók élvezetéhez. Persze, nem lenne mit élvezni, ha nem lenne egy 15.6 inches, FullHD felbontású, matt, IPS LED-paneles kijelzőnk. A széles betekintésű szögű kijelző a vékonyka kávával remek párosítás, utóbbi nem vonja el a figyelmet az előbbi által produkált remek teljesítményről. A kijelző elemhez még érdemes hozzátenni, hogy egy 180°-ban kihajtható darabról van szó, így aki számára fontos, hogy „kiterítve” is használni tudja notebookját, most megnyugodhat. A zsanér kellően stabil, erős kialakítást kapott, így attól sem kell félni, hogy évek után nyeklene-nyaklana majd a gép a túl sok használattól.

Teljesítmény | Nagyon office, de nem túl játékos

Office notebook. Ezzel a mondattal a fejemben vágtam neki a teszteknek, s rövid összefoglalásként is csak ennyit mondanék róla. Hosszabban részletezve, egy Intel Core i5-8250U Processzor munkásságának eredményét láthatjuk a csinos kijelzőn. A Kaby Lake R processzor négy maggal, 8 szálon dolgozik, az U-jelzésnek megfelelően az energiatakarékosság jegyében. A 8250U alap órajele 1.6 GHz, ami a Intel TurboBoostnak köszönhetően 3.40 GHz-ig is fel tud menni. A csomag tartalma még 6 MB SmartCache is, a Speed Shift és HyperThreading technológiák, valamint az Optane-támogatás. A processzor dedikált videóvezérlője egy Intel UHD Graphics 620-as, amit felvált az adott feladatoknál egy NVIDIA MX 150-es grafikus chip. Játékok terén nem kell óriási megfejtést várni a Lenovo Ideapad 530S-től, ahogy az már a fenti eszköztárból sejthető is volt. A Benchmarkokon tisztesen hozta azokat az eredményeket, amiket egy office notebooktól elvártunk volna: A Geekbench 4-esen a CPU teszt 3804 és 10882 pontokat produkált (előbbiben a Surface Book 2 teljesítményét is megelőzi), az OpenCL tesztre pedig 32819 pontot kapott. A grafikus teljesítményt jobban igénybevevő 3DMark és Final Fantasy XV Bench már érezhetően soknak bizonyult számára. Előbbi teszten, azon belül is a CloudGate-SkyDiver pároson még úgy, ahogy átvergődte magát: a CG-s 11346 pontjával a korábbi mérések 43%-ától volt jobb, míg a SkyDiveren a 7582 ponttal, 22% ez a mutató. A Final Fantasy XV (egy open world játék, szemkápráztató grafikai megoldásokkal) tesztprogramja viszont már tényleg aljas húzás volt: Full HD Lite és HD Standard beállításon sem hozott olyan pontszámot, ami legalább a „szódával még oké” kategóriára elég lett volna. Azt jelentené, hogy nem jó ez a gép? Butaság ezt állítani, szimplán csak nem játékra termett. A hétköznapi igényeknek tökéletesen megfelel és egy-két kisebb grafikai igényű játékkal (retróbb vonal, vagy a 2010-es évek első éveiből) még elbír ő is. A Lenovo kommunikációjában benne van a kreatív munkákhoz való használat is: nos az alap képszerkesztések Photoshopban, esetleg a Lightroom még rendben vannak, a videózás (After Effects, Premiere Pro) viszont már egy komolyabb effektezésnél rágós falatnak bizonyulnának az Idepad 530S-nek.

MÉRÉSEK

3D Mark Benchmark:
CloudGate: – 11 346
https://www.3dmark.com/3dm/33581714
SkyDiver: – 7 582
https://www.3dmark.com/3dm/33581923

Final Fantasy XV Benchmark
FHD Lite: 1753 pont
HD Standard: 1833 pont

Geekbench 4: 
Open CL: 32819 –
https://browser.geekbench.com/v4/compute/3657428
CPU: 3804/10882 –
https://browser.geekbench.com/v4/cpu/12038197

Használat közben még feltűnt a nagyobb terhelés alatti melegedés a monitor tövében, illetve a bal oldali régióban (a töltő portnál). Tárhely tekintetében felemás a helyzet: van egy szuper SSD-nk, ami viszont 256GB-os. Ez alaphangon egy office notebooknak megfelelő, bár én 512 GB körül szeretem a kezdő mennyiséget meghatározni… ezt mindenki döntse el, hogy elegendő-e neki, vagy sem. Memória fronton tisztes a helyzet, amire használjuk, arra teljesen megfelel a 4GB DDR4-es, 2400MHz teljesítményű RAM. Ami igazán szimpatikussá teszi az IdeaPadot az az akkukapacitás és a gyorstöltés lehetősége. A 4 cellás 45Whr beépített áramforrás 8 óra üzemidőt ígér (ez függ természetesen attól, hogy milyen programokat használunk, mennyit van készenléti állapotban a gép, mosdó-szünetek mennyisége stb.). A gyorstöltőnek hála kikapcsolt állapotú töltésnél már 15 percre is elég a hálózatba csatlakoztatni, hogy akár 2 órányi akkukapacitást nyerjünk. A felgyorsult világtól ezért óriási pacsit kap a Lenovo.

Összefoglalás

A Lenovo Ideapad 530S egy keményvonalas office notebbok, a kategória minden pro és kontrájával. Korrekt üzemidő gyors töltővel, az office-szférához elegendő teljesítmény, ami a hétköznapi feladatok ellátására tökéletes. Multimédiás fronton jól teljesít, aki pedig egy 180°-ban kihajtható kijelzős eszközre vágyik, az már ebben az árkategóriában ne keressen tovább.  És végre…jól is néz ki egy Lenovo!

Amennyiben megtetszett, webshopunkban megtalálhatod a Lenovo Ideapad 530St.

Comments

Rólunk Katona-Kis András