Így válassz gépet iskolai használatra: súly és méret

A nyár szinte még csak most kezdődött, azonban az egyetemre készülők számára rengeteg izgalmat rejt. Itt az utolsó középiskolás nyár, jön a gólyatábor, de a sok móka után vissza kell ülni az iskolapadba. Lassan kiderülnek a felvételi eredményei és el kell gondolkodni azon, hogy milyen is lenne az ideális laptop az egyetemista évek elkezdésére.

Az egyetemen szinte elengedhetetlen, hogy a diák rendelkezzen géppel. Korábban a jegyzetelés kézzel történt, maximum a beadandó dolgozatokat kellett begépelni, manapság viszont a tanulók szinte már mindent a számítógépen végeznek el.

Hála az internetnek, ma már nem kell hosszas órákat tölteni a könyvtárban, ha információra van szükségünk és már az sem okoz (akkora) bosszúságot, ha éppen nem elérhető az a könyv, amelyre szükségünk lenne.

Úgy tűnhet, hogy mindegy, milyen gépet választasz egyetemista éveidre, de megsúgjuk: egyes modellek használata az iskolapadban sokkal kényelmesebb, mint másoké.
A továbbiakban lássuk csak, mire kell odafigyelned a választáskor!

Az első és legfontosabb szempont, melyet figyelembe kell venned az az, hogy minden nap magaddal kell cipelned a géped. Talán gyakran egyéb cuccod is lesz: könyvek, mappák… Hogy mire akarunk kilyukadni? Arra, hogy könnyű, 1-2 kg-os gép a számodra ideális.

Természetesen az sem mindegy, hogy hogyan érkezel az egyetemre: biciklivel, autóval, gyalog esetleg busszal, mindenesetre a választáskor mérlegelj és vedd figyelembe, hogy egy nagyobb laptoppal a cipekedés meglehetősen kellemetlen.

Egy másik kis részlet, melyet figyelembe kell venned, az a gép mérete. Ez nem csupán amiatt fontos, mert a kisebb gépek súlya is kisebb, hanem azért is, mert a tanteremben biztosan nem férsz majd el olyan kényelmesen, mint saját szobád íróasztalán. Jól jöhet egy kis hely a jegyzettömbnek, könyveknek a gép mellett, ugye?
Arról nem is beszélve, hogy mi van akkor, ha az asztalon osztoznod kell egy csoporttársaddal.

Comments

Rólunk Katona-Kis András