Huawei P30 Lite Teszt | Minek is nevezzelek?

A Huawei a P-szérián belül évek óta igyekszik több célközönséget is megcélozni. Amíg az alap modell és a Pro azokat célozza, akik hajlandóak mélyebben a zsebükbe nyúlni és cserébe tényleg egy flagship-élményt kapni, a Lite gondol azokra is, akiknek korlátozottak a lehetőségei, de a Huawei P-minőségre vágynak. Nos, természetesen 2019 sem múlhat el anélkül, hogy a Huawei P30-hoz ne érkezne egy Lite változat… lássuk is milyen lett.

Külső és eszköztár: „Tisztára, mint a tesód!”

Ha van egy pont, amiben a Lite-verzió simán hozni szokta a fő csapásvonal minőségét, az pont a külső és az alap eszköztár kialakítása, így erre itt sem lehet majd panasz. A hátlapról kiemelkedő kamera-sziget elegáns, de kiemelkedik annyira, hogy elég billegős legyen a telefon, ha épp tok nélkül tesszük az asztalra az eszközt. Nálam a fehér változat volt, ami a fémes dekor-elemekkel kellemes kombót alkot. Elől üveg, hátul üveg hatású műanyag borítás, amit az oldalaknál elegánsan lekerekített fém keret vesz körbe. A P30 Lite összesen 159 grammot nyom, dimenzióit tekintve pedig egy 152.9 x 72.7 x 7.4 mm-es, egészen vékony phabletről beszélhetünk, korrekt mérettel akár a kisebb kezűek számára is. Az előlapon csökkent az alsó káva mérete, így a kijelző nagyjából 84%-át fedi az előlapnak, felül pedig a vízcsepp alakú notch épphogy elfoglal egy előlapi kamerához szükséges helyet. Maga a kijelző egy 6.15 inches, FHD+ (2312 x 1080) felbontású matt Multi-Touch IPS LCD panel. A fényerő korrekt, erősebb napsütésben is jól látható, ahogy a betekintési szögekkel is, valamint a mutatott kép kontrasztosságával és színeivel is elégedett voltam. Nem egy OLED, vagy AMOLED, de amit ennyi pixelen, ilyen panelen elő lehet hozni, azt elő is hozta a kínai gyártó. A szemek védelmére is odafigyeltek, ha már annyi időt töltünk a kijelzők előtt, ugyanis a TÜV Rheinland szemvédelmi tanúsítvánnyal érkezik hozzánk a telefon – ők figyelnek például a Quick Charge rendszer biztonságosságáért is, így amihez ők hozzáadják a nevüket, az valószínűleg nem próbálja meg majd tönkretenni az életünket… vagy legalább a telefonunknak/szemünket. Vízállósági tanúsítványt viszont nem kapott a P30 Lite, így érdemes a folyékony halmazállapotú közegeket kerülni, ha nem szeretnénk a telefonnak maradandó sérüléseket okozni.

Eszköztárat tekintve alulra került a mikrofon, a hangszóró, valamint a 3,5-es jack csatlakozó, na meg az USB Type-C csatlakozó is. A jack esetén még arra is gondoltak a Huawei-nél, hogy ha nincs fülesünk, akkor a dobozba mellékeljenek egyet… nos úgy fest ebben az árkategóriában még nem annyira ragaszkodnak a Bluetooth-os fülhallgatókhoz. Fent a zajszűrős mikrofon, illetve a hibrid DualSIM-tálca, aminek segítségével akár 512 GB-ig tudjuk bővíteni a P30 Lite tároló kapacitását. Adatkommunikáció terén kaptunk egy Bluetooth 4.2-est, illetve egy 802.11 a/b/g/n/ac-szabványú Wi-Fi portot, na meg NFC-támogatást és természetesen GPS-t is. Az FM-rádió funkció csak – a mellékelt és/vagy antennaként funkcionálni képes – fülesekkel érhető el, ujjlenyomatot viszont mindenféle extra nélkül képes olvasni a P30 Lite. A hátlapra szerelt érzékelő pontos és gyors, nekem semmilyen problémám nem volt vele, így aki nem bízik a 2D-s arcfelismerés nyújtotta lehetőségben, az elégedett lehet ezzel a megoldással.

Érdekelne videós tesztünk is a Huawei P30 Lite-ról? Tessék!

Teljesítmény: Lite, de nem annyira

Általában ez az a front, ahol érzékelhető a Lite és a Standard kiadások közötti különbség. A Huawei ezúttal a 8 magos Kirin 710-es rendszerchipet – ez 4 darab Cortex-A73, 2.2GHz és szintén 4 Cortex-A53, 1.7GHz együttese – választotta a P30 kisebbik kiadásába, 4 GB RAM-al kísérve, Mali™-G51 grafikus vezérlővel és 128 GB tárhellyel (ebből 108 érhető el indításkor). Ez arra elegendő, hogy a komolyabb grafikai igényű játékokat közepes beállítások mellett élvezhetően futtassa a telefon, illetve a hétköznapi social media, vagy egyéb alkalmazásokkal simán boldoguljon. Az EMUI 9.1-es frissítéssel ez tovább gyorsulhat, ugyanis a jelenlegi Android Pie alapú 9.0-ás változatban még nincs benne a menüpontok és alkalmazások fürgeségét segítő rendszer. A szintetikus tesztek alapján hozott egy erős közepes eredményt a P30 Lite, a P Smart 2019-eshez hasonló számokkal: a 3DMark GloudGate-en átlagosan a korábbi mérések 29-30%-át tudta legyőzni. A Geekbench eredmények a 3 évvel ezelőtti csúcstelefonokét produkálják, ergo a mai – rettentően sűrű – él/középmezőnynek tökéletesen megfelelnek. Az AnTuTu benchmark szintén a korábbi tesztek 29%-át tudta felülmúlni, a részeredményeket tekintve a memória minőségben kiemelkedett (ott a korábbiak 52%-át verte az eredménye), cserébe viszont GPU-területén mutatott kevesebbet.

TESZTEK
AnTuTu Benchmark
– 133937 pont 
3D Mark
– 821/1187 pont
Geekbench 4
– 1539/5579 pont

Játékok terén az egyik „top” játék PUBG mellett az F1 Mobile-t és a Shadow Warrior 3-ast próbáltam ki a P30 Lite-on: Az F1 a játék alapvető bugjait leszámítva (avagy olyan anomáliák, amiket már máskor is tapasztaltam, telefon erejétől függetlenül) szépen futott, akárcsak a PUBG közepes beállítások mellett és a Shadow Fight 3 is. A flow megvolt, jó élmény volt rajta játszani, de érezhető, hogy a gépigényesebb játékokkal már csorbulna a bicskája a P30 Lite-nak. A játékoknál érdemes a teljes képernyős módra átváltani, még akkor is, ha zavaró a notch belógása, mivel a FullHD+ felbontás miatt lehet némi elcsúszás a játékmenet megjelenítésében (az alap felbontáson nekem pl. a képernyő bal oldalára volt csúszva az egész). A játékhoz szükséges energiaforrást a telefon egy „közepesen oké” kapacitású, 3340mAh-s akkuból nyeri. Ez gyorstöltéssel másfél óra alatt feltölthető, de komolyabb használat mellett az egy, nagyon maximum másfél nap préselhető ki belőle (utóbbi már nagyon kímélő használat mellett).  

Kamera: Kistesó

A fotózás tekintetében a Huawei egy tripla-kamerás rendszerrel akarta megörvendeztetni azokat, akik a kistesóba tudtak befektetni. A 48MP-es f/1.8-as rekeszértékű, széles látószögű lencse kapott még egy PDAF autófókusz rendszert, valamint maga mellé egy 8MP-es 13 mm-es ultra széles látószögű és egy 2MP-es f2.4-es rekeszű mélységkamerát. Az „alap” nappali képekkel remekül bánik az automatika, bár hajlamos arra, hogy kissé túlszaturálja a színeket és így (főleg a zöld és piros esetében) nagyon rikító, már-már irreális eredményt kapjunk. Az AI 22 különböző téma szerint képes a beállításokkal variálni, van HDR módunk, portré és Este-mód is. A Portrénál szépen dolgozik a mélységérzékelés, míg Este jól jön a 3200-as ISO-ra maximalizált kamera-rendszer, ami gyengébb fénykörülmények közt is tud értékelhető minőségű képeket lőni. Nyilván ilyenkor a fényesebb felületek néznek ki jobban és a P30 Pro eredményeihez nem mérhető igazán, amit csinál, de sok telefontól (pl. a főbb rivális A50-es Sasmungtól) jobb fotókat lő. Ami engem zavart az a széles látószögű lencsénél tapasztalható zajosodás. A 8MP-es lencsénél az ideális körülményeket leszámítva (értsd félhomályban, vagy sima benti világításnál is) érzékelhető némi képzaj. Ezt csak azért sajnálom, mert imádom ezt a képmódot és így egy kicsit savanyú volt a dolog, hogy pont ennél nem tökéletes a P30 Lite. A videós fronton képesek vagyunk 480 FPS-el 720p-ben rögzíteni, valamint FullHD felbontással 30 és 60 képkockával. 30-on még van AI stabilizálás, 60-on viszont már ezt nem tapasztalhatjuk, így aki „smooth” kameramozgásokat szeretne produkálni a telefonnal, az maradjon a 30 képkockás beállításon. Selfie-oldalon egy 24 MP-es fix fókuszú kamera néz ránk, vakuként pedig maga a kijelző fog majd hozzá szolgálni – a hátlapon van erre egy LED-villanó. Itt megtaláljuk a szokásos szépítő és Bokkeh-effektes filtereket, így akinek van rá szüksége használhatja… én szép vagyok nélküle is.

Összefoglalás

Nem azért lesz nehéz dolga a Huawei P30 Lite-nak a piacon, mert ne lenne egy remek telefon. Teljesítmény és kamera fronton is hozza azt, amit az él/középmezőnytől megkövetelnénk, bár rendelkezik pár gyengébb ponttal (akkukapacitás és a kamera esetlenségei). A probléma az lesz, hogy rendkívül felduzzadt az a mezőny, amibe beengedte a kínai gyáróriás a P30 kistesóját. Az árcédulán tapasztalható emelkedés a teljesítmény-kategória drágább darabjai közé emelte a telefont, s az erre érzékeny közönségnek ez lehet, hogy bántani fogja majd a szemét, annak ellenére, hogy maga a produktum hozza a gyártótól várt minőséget és teljesítményt.

Amennyiben megtetszett, webshopunkban megtalálhatod a Huawei P30 Lite -ot

Comments

Rólunk Katona-Kis András