Huawei Matebook D14 teszt | Egy komoly beszálló

Habár a Huawei elsősorban nem notebookjairól ismert, ez nem jelenti azt, hogy ne gyárthatnának minőségi notebookot. A Huawei Matebook D14 (53011WDW) egy jól összerakott, kifejezetten kedvező ár/érték arányú masina, valójában egy komoly beszálló a notebook piacra.

A fémház megjelenése elegáns, letisztult. Hordozhatóságból jelesre vizsgázott, munkára és tanulásra is tökéletes. Dobozából kibontva a notebook mellett a papírokat és a roppant kicsi, 65 W-os töltőfejet kapjuk Type-C kábellel, így nem sokkal több helyet foglal el, mint egy telefontöltő és természetesen a telefonunkat is tölthetjük vele.

Tud újat mutatni a Huawei?

Ha kíváncsi vagy a válaszra, akkor nézd meg tesztvideónkat!

A notebook mérete 322,5 x 214,8 x 15,9 mm, súlya pedig 1,38 kg. Csatlakozóit tekintve a bal oldalon az USB 3.0 Type-C csatlakozó, a töltést jelző LED, egy USB 3.0 Type-A, továbbá HDMI csatlakozó sorakoznak.

Jobb oldalán csupán a kombinált 3,5 mm-es jack és egy USB 2.0 Type-A csatlakozó látható.

Kinyitva a 14” méretű, FullHD matt IPS LCD kijelző fogad minket a maga 178 fokos betekintési szögével, 250 nit fénysűrűséggel és 60 Hz-es képfrissítéssel. Egészen 180 fokban, vízszintes állásig ki lehet hajtani a képernyőt.

A kijelző felső és oldalsó szélén vékony kávákat láthatunk, míg alulra csupán a Huawei logó került. Az első szembetűnő dolog, hogy nincs webkamera a felső élen. Érthetetlen ez 2022-ben.

De várjunk csak!

Egy turpisságra lehetünk figyelmesek a billentyűzet közepén! Ott bizony a felső sorban van egy kamera gomb, amit megnyomva kiemelkedik a gomb, ami magát a kamerát rejti. Ez eléggé izgalmas megoldásnak számít, arról nem is beszélve, hogy így fizikailag deaktiválható a kamera, nem kell félnünk a kéretlen kukkolóktól.

A billentyűzet kapott háttér világítást. A jobb oldalon látható bekapcsoló gomb ujjlenyomatolvasót is egyben, ami piros pont a biztonság javára. A touchpad mérete kellemes, használata kényelmes. A touchpadtól jobbra látható NFC matrica alatt egy NFC chip van, ami a Huawei telefonokkal történő érintéses összekapcsolásra való. Sajnos ez csak Huawei készülékekkel működik.

Amit a külső fémház rejt

A notebook lelkét egy 10. generációs Intel Core i3-10110U processzor adja, 4M Cache-sel és maximum 4,1 GHz-es működési órajellel. Így a sebességre nem lesz panasz. 8 GB DDR4 memóriát kapunk 2400 MHz órajellel, míg tárhelyként egy 256 GB-os M.2 SSD szolgál. A videóvezérlő a szokásos integrált Intel UHD Graphics, úgyhogy élvezetes játékokról nem igazán álmodozhatunk, de ez a gép nem erre a célra készült.

Szoftveresen előre telepített Windows 10 Home-mal érkezik, ami első lépéseknél felajánlja a Windows 11-re frissítést, amit érdemes megtenni, hogy a legújabb operációs rendszer legyen a gépünkön.

A már említett Huawei Share csak Huawei készülékkel működik, de a Windows saját, Csatolt telefon alkalmazásával ez máris megkerülhető és bármilyen eszközzel használható.

A Huawei PC manager nagyon praktikus. Nemcsak a hardware elemek működését ellenőrzi, hanem azok firmware frissítéseit is megkeresi, amennyiben van új, annak telepítését felajánlja.

Type-C töltőkábel

4 cellás, 56Whr beépített akkumulátorát fél órába telik 46%-ra pumpálnia a 65W-os töltő adapternek. Vezeték nélküli kapcsolatra az NFC-t leszámítva Bluetooth 5.0 és Wi-Fi ac képes.

Szenzorok tekintetében mágneses érzékelő és ujjlenyomatolvasó található benne.

Összegzés

Általános munkára, filmezésre, irodai feladatokra és iskolába kiváló választás. Amennyiben olyan notebookot keresünk, amit szeretnénk könnyedén magunkkal vinni, akkor tökéletes választás a Huawei Matebook D14. Arról nem is beszélve, hogy ár/érték arányban is kiemelkedik a tömegből!

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.