Hajlítható telefonok | Ti mit gondoltok?

Amire vártunk 2019-től, az bekövetkezett. Hajlítható kijelzős telefonok sorát jelentették már be – nem csak olyan gyártók, akik wannabe jelleggel elsők akartak lenni ebben a témakörben -, így itt az idő mazsolázni a komolyabb projektek között.

Samsung Galaxy Fold

Az év első nagy húzása a Samsungé volt, aki az S10-széria mellett a hajlítható telefonját is elvitte évnyitó keynote-jára, Londonba. Magát a hajlítható képernyős technológiát már megszellőztette egy korábbi előadáson is a dél-koreai cég, így nem volt meglepő, hogy ők is ráléptek erre a pályára, de amit hoztak, még érezhetően kísérleti jellegű. Megjelenésében egy kicsit szedett-vedettnek tűnik a dolog: összehajtott állapotában a 4.6 inches HD+ Super AMOLED kijelző aránytalanul kicsinek hat az előlapon és ormótlanul vastag felső és alsó kávákat kapott. A hangszóró és a 10 megapixeles, f2.2-es selfie kamera (amit innentől „fedlapi kamera” néven is fogunk emlegetni) „indokolatlanul” nagy teret kapott és a hajtóél miatti „hol éles, hol kerekített” szélek miatt elég hamar szétesik a Fold dizájnja. Kihajtva már jóval ígéretesebb a helyzet, az éleken kirajzolódnak a Samsungtól ismerős formavilág (bár még itt is szélesebb a káva, mint azt mostanában megszokhattuk), illetve szemünk elé tárul a dupla előlapi kamera rendszer, egy 10 és egy 8 megapixeles lencsével, a kijelző jobb felső sarkába szorítva egy nagyobb szenzorsziget formájában.

A teljes kijelző egy 7.3′ colos QXGA+ Dynamic AMOLED panel, 4.2:3-as (kissé szokatlan) képaránnyal. A képernyőre tartalmat egy 7 nm-es gyártástechnológiával készülő 64-bites Octa-Core processzor „gyártja”, mellette pedig 12GB LPDDR4x RAM és 512 GB tárhely került a házba (utóbbi microSD-bővítés lehetősége nélkül). A hátoldali kamera-frontra egy tripla-lencsés rendszert kaptunk, a Samsung S10 és S10+-ból már ismert triumvirátussal: egy 16 MP-es ultra széles látószögű, egy 12 MP-es, F1.5-es rekeszű és egy 12 MP-es telefotó lencse pihen hátul. Akku terén kap a Fold egy 4380mAh-es erőforrást (ez kiadástól függően változhat a Samsung oldala szerint), így talán elegendő kakaót kap majd arra, hogy kb. másfél napot kihúzzon a telefon, mielőtt a Fast Charge támogatású töltésre dugjuk. Kinyitott állapotban, ha nem az elő, hanem inkább a hátlapra koncentrálunk, megint csak előjön, hogy a Samsung mintha tanácstalan lett volna, hogy mit kezdjenek a „plusz egy oldallal”. A fedlap és a színes hátlap mintha nem alkotnának koherens egységet és emiatt egy kicsit kapkodva kialakítottnak tűnik a Fold (lehet, hogy egy évvel korábban kellett a piaci vetélytársak miatt előrukkolni vele?).

Huawei Mate X

A Samsung dizájnbéli problémáira egészen frappáns választ adott a Huawei a Mate X-el. Eleve ott kezdődik a dolog, hogy a hajtás iránya megváltozott: kijelzőt nem „összecsukjuk”, hanem szétnyitjuk a kínai gyártó termékénél (ezt majd a mellékelt anyagok illusztrálják), a 8 colos képátlójú panel tehát nem a könyv belső oldalán lesz, hanem a „borítója”. Miért ügyesebb ez a megoldás? Nincs egy felesleges másodlagos kijelző, amit nehéz elhelyezni érdemben a fedlapra, hanem a teljes panel „feleződik el”. Összehajtott állapotban egy 6,6 colos, az előlapot majdnem teljes egészében elfoglaló, és egy 6.38-as, kamera panellel kiegészített elemre oszlik a Mate X kijelzője, maga a telefon pedig 11 milliméter ilyenkor (széthajtva 5.4 mm). A kínai gyártó felismerte, hogy a kamera panelt akár organikusabban is beillesztheti a Mate X kidolgozásába, mint ahogy a konkurencia tette: egyfajta markolatként működik tablet módban a kamerának kiemelt egység, ahová egy kis zár segítségével bepattinthatjuk majd az összehajtott kijelzőt. Beszéljünk a lencsékről, amik egyszerre láthatnak el selfie és „main camera” feladatokat, attól függően, hogy fordítjuk a telefont: 40 MP széles látószögű + 20 MP ultra széles + 8 MP–es, 5x optikai zoom, telefotó lencse dolgozik majd, akárcsak a Mate 20 Pro esetében. Processzor tekintetében itt is a márkától megszokott csúcsmodell kerül a gépbe: a nyolc magos Kirin 980-as, 8GB RAM és 512 GB tárhely társaságában fogja biztosítani a lóerőt a Mate X-nek. 4500 mAh-es akku-mérettel ugyan valamivel nagyobb, mint a Samsungé, de a nagyobb kijelző talán jobban fogja enni az áramforrást… töltés tekintetében viszont vissza is hozza a Huawei a lemaradást: 55W-s gyorstöltéssel készülnek a Samsung 18W-s megoldásával szemben.

Motorolla RAZR V3 2019

Jöjjön a számomra legizgalmasabb megoldás, a Motorola RAZR reneszánsza. Aki tizenévesként élte meg a 2000-es évek első 10 évét, annak ismerős lehet az amerikai származású cég (jelenleg a Lenovo kezében van a Moto brand) összecsukható telefonja: menő volt és izgalmas, igazi sci-fi darab. Nos, keresve sem lehetne jobb alkalmat találni a RAZR-széria újjáélesztésére, mint a hajlítható kijelző korszakát. A korábbi darab klasszikus kagyló-formáját tartanák meg, ezzel egy kicsi és kompakt eszközt alkotva, amiben a 6,2 hüvelykes OLED kijelző hajlik össze, fedlapján pedig egy 600×800-as felbontású kis kijelző kerülhet a pletykák szerint. Zseniálisan nyúlnak vissza a „retro” elemekhez, bájjal és innovációval feltöltve a RAZR-t. Tökéletesen választott a Lenovo a termékcsalád elővételével, hiszen így a Nokiához hasonló nosztalgiahullámot lovagolhatnak majd meg a telefonnal. Az eszközről azt pletykálják, hogy egy Qualcomm Snapdragon 710-es processzor dolgozik majd benne, 4/6 GB RAM-al, 64/128GB tárhellyel és 3000 mAh-as kapacitású akkumulátorral.

Mit hoz majd a jövő? | Konkurencia, ár és forgalmazás

Természetesen ez csak csemegézés volt az eddigi „izgalmasabb bejelentések” közül, a pletykálkodók már több gyártót is emlegettek, hogy ezt a piacot szeretnék meghódítani, de mi igazából még egy nagy dobásra várunk: mit hoz az Apple? Az ő éves keynote-juk még odébb van, de feltehetőleg az iPhoneból is kapunk majd hajlítható változatot 2019 végén, vagy 2020 elején.

Mivel erősen kísérleti/úttörő fázisba van ez a technológia, szinte biztos, hogy meg is kell majd fizetnünk az árát. Ahhoz, hogy a sajátunknak tudhassunk egy ilyen hajlítható eszközt, rendesen a zsebünkbe kell nyúlni: 2000 euróra lőtte be a Samsung a Fold árát (ezt Magyarországon valószínűleg nem is fogják forgalomba hozni), a Huawei csúcstermékénél ez egy 2300 eurós árcédula, míg az észak-amerikai piacra készülő Motorola 1350 euró körüli összegre árazták (pontosabban 1500 dollár).

Vajon tényleg ez lesz a jövő? A verseny élesnek tűnik és úgy fest, nem csak egy fellángolása ez a mobilpiacnak. A tabletté varázsolható mobilokat újabb sci-fi termékek követhetik a jövőben… mi pedig itt leszünk és igyekszünk elhozni őket, hogy ki is tudjátok próbálni.

Comments

Rólunk Katona-Kis András