Dell Inspiron 14 5482 Teszt | Ronda, de finom?

Akinek a cím alapján Chokito íz vette át az uralmat az ízlelőbimbói felett, annak óriási pacsi. Megboldogult gyerekkoromból bár csak halovány emlék a rusnyácska finomság, mégis a Dell Inspiron 5482-eséről ez ugrott be: hogy lehet valami ennyire finom, amit ennyire ki akar vetni magából a retinám… jöjjön a bemutató.

Külső | Hát…

Szóval, aki a lead alapján valami meglepetésre számít, annak csalódnia kell. A Dell Inspiron egy kicsit olyan, mintha egy generációval korábbra tervezte volna a notebookját, az is talán kapkodva, nehogy még egy „dizájn-generációt” csússzanak. A borító egységét megtörő zsanérok, a fentről kerekített, oldalról szögletesebb vonalak – az én szememben- valahogy nem állnak össze, akármennyire is minőségi a borítás, a fémes-fényes logó és a maga módján elegáns ez a csiszolt fémes felület. Dimenzióit tekintve egy 19,74×328×232,8mm-es és 1.7 kilogrammos notebookról beszélünk az Inspiron 5482 személyében, így tekinthetünk rá, mint egy abszolút kompakt munkagépre, ami a külsőségeket tekintve nem, de képességeit nézve már egy komplexebb darab. Felnyitva a gépet, egy kellően kontrasztos kép néz velünk szembe, a kijelző elem teljesen fekete, egy apróbb Dell logóval megspékelve, a fényes felületű kijelző alatt. Amiatt, hogy a kijelző és a káva elem is fényes fekete felületű, így elsőre nem igazán látszik a káva vastagsága, csak az indítás után. Az alsó szegély számomra talán túl vaskosra is sikerült, az oldalsó és felső elem pedig abszolút átlagosnak mondható.

A fekete billentyűk látványosan „kiemelkednek” a fémes alapegységből, használat közben talán jóval merevebbnek és rövidebb billentyűúttal rendelkezőnek hatnak – ezzel alapvetően nem volt problémám, sőt néhány gépnél jobban értékeltem volna, ha ilyen lett volna -, mint például a legutóbb tesztelt Lenovo V130-as, aminek a billentyűi amúgy nagyobbak is voltak, ezáltal az talán egy kicsit könnyebben volt használható (itt a billentyűk méretéből adódóan voltak elütéseim). Egy honosított tasztatúrát kapunk – ez talán nem annyira meglepő -, a kialakításában viszont érzékelhető, hogy az angol kiadásnál mely billentyűk voltak nagyobbak, vagy más formájúak (lásd az Enter környéke). Az éjszakai használathoz kaptunk mögé egy fehér LED-világítást, ami két fényerő-fokozaton használható.  A billentyűzet és a demarkációs vonalként szolgáló hajlított elem ott van egy korrekt méretű touchpad, ami természetesen támogatja a gesztusvezérlést. Jobbra, fent található a bekapcsoló gomb, aminél egy „elegánsan elhelyezett” matrica jelöli, hogy ujjlenyomat olvasóval lett ellátva.

Eszköztár | Alakulunk

Miután kilábaltunk a generációs sokkból a notebook dizájnját illetően, lassan nyugtassuk meg magunkat azokkal a részekkel és tulajdonságokkal, amiben igazán erős tud lenni az Inspiron 5482. Először is a multimédiás fronton hoz nekünk egy stabil, jó teljesítményt, amit még ki is egészít egy kicsit: a taktilis kijelzővel. Maga a képernyő egy 14 inches, FullHD, azaz 1920 x 1080-as felbontású, fényes felületű, IPS LED panel, ami tehát érintéssel is vezérelhető. A notebook akár – egy elég vastag – tabletként is használható, lévén a 360 fokban nyitható zsanérok ezt lehetővé teszik. Ideál-tipikus helyzetben teljesen jól használható a panel, korrekt színekkel és fényerővel, de mivel fényes kijelzőről van szó, ezért a komolyabb háttérfény mellett már nehezebben olvasható a tartalom. A kép mellé nem árt, ha van egy minőségi hangrendszer is, nem igaz? A Dell Cinemasound technológiájával és a WavesMaxx hangrendszerrel igazából elért egy nagyon tisztességes hangminőségű, a különböző tónusokat korrektül kezelő notebookot, ami a csöpögős májusi időkben ideális társ egy szobába való bezárkózásra és pár film/sorozat-epizód megtekintésére/home office munkavégzésre.  

Érdekelne videós tesztünk is a DELL INSPIRON 14 5482-ról? Tessék!

A portolás és adatkommunikáció további részletezésénél igazából a teljesen megszokott dolgokkal találkozhatunk: a jobb oldalon egy SD-kártyaolvasó és egy USB 2.0-ás, a balon pedig egy USB 3.1 Type-C, két USB 3.1, az elengedhetetlen combo audio jack dugasz és egy HDMI port kapott helyet. A Type-C-t érdemes dicsérni, hiszen az „újkori” office és multimédiás notebookoknál már bőven tekinthető elvárásnak a gyors adatátvitel érdekében ezt a portot is alkalmazni, a többi pedig abszolút standard, hogy helyet kapott. Vezeték nélküli fronton is igyekeznek adni a sebességre, így a 802.11 ac szabványos WiFi adó-vevő mellett még egy Bluetooth 4.2-est is kaptunk a motorháztető alá. Az adatkommunikáció fontos a telekommunikációban is, aminek egyik legfőbb eszköze a HD Webkamera a felső káván, illetve a tömbmikrofon: korrekt, egyszerűen csak hozza azt a hang és képminőséget, amennyit maga a Skype, vagy más videochat platformok megkívánnának.

Teljesítmény | Rugalmas erő

Azt tehát tudjuk, hogy egy igencsak flexibilis munkagépről van szó, na de milyen szív pumpál a rugalmas testben. Teljesítménye tökéletesen megfelel egy él-középkategóriás office notebooknak, amihez ha hozzáadjuk a tablet formába való átalakítás lehetőségét, akkor egy különösen kompakt „sportos” vasat – „erőgépet” azért mégsem mondanék – kapunk. Az Intel Core i7-8565U egy Whiskey Lake processzor, amit 2018 harmadik negyedévében dobott piacra az Intel. A 14 nm-es architektúrájú, 8 szálon 4 maggal dolgozó CPU alap órajele 1.8 Ghz, míg a maximuma – a TurboBoostnak köszönhetően – 4.0 Ghz és egy 8 MB-os SmartCache dolgozik benne. Az U-jelzés hamar elárulja, hogy egy energiatakarékos prociról beszélünk, ami amúgy támogatja az Intel szokásos „okosságait”, mint a SpeedShift, a HyperThreading, vagy az Optane-támogatás. Az integrált UHD Graphics 620-asa mellé egy NVIDIA GeForce MX130-as GPU került még a gépházba, ami egy 2GB GDDR5-ös VRAM-al rendelkező videó vezérlő. Ez a játékoknál nem hagy túl sok szabadságot a gépnek, inkább lőjük be az alacsony gépigényű, mondjuk MOBA és sport-játékokat, vagy a 2010-es évek elejéről származó klasszikusokat, mint preferencia neki. Erről a szintetikus tesztjeink adnak igazolást, hiszen a 3DMark CloudGate nevű tesztjén a korábbi mérések 29%-át győzte le 8527 ponttal az Inspiron – és ez nem a legvadabb teszt a 3DMark palettájáról. A Geekbench tesztjein 4278 és 10359 pontot produkált a CPU, míg az OpenCL-en 28800-al végzett. Hétköznapi munkavégzésre kiváló a notebook, ebben szerintem nincs vita: a multitaskingot igénylő feladatoknál és a multimédiás fronton megkívánt teljesítményt simán produkálni tudja (például egy vizsgaidőszakban simán jó partner lehet, az érintő kijelző pedig, a „kézi jegyzetelés lehetőségével” külön jól jöhet ilyenkor). A fenti produkció természetesen nem jöhetett volna létre a RAM, a tárhely és az akku részvétele nélkül, így essen róluk is szó: a nálam vendégszereplő Inspiron 8GB DDR4-es 2400MHz-es RAM-al érkezett meg, valamint egy 256 GB-os M.2 PCIe SSD-vel, amihez az energiaellátást egy 3 cellás 42Whr-es akkumulátor felel. Office notebookként, kiegészítve az U-s processzorral, ez az áramforrás hosszú üzemidőt tud garantálni, így akkor sem fogunk benne csalódni, ha egy előadás során nem tudunk konnektor közelébe kerülni, vagy otthon épp áramszünet alatt kellene valamit tennünk-vennünk a gépen.

Összefoglalás

Amennyire nem tűnt számomra meggyőzőnek a külsőségeket illetően, annyira kellemes meglepetés teljesítmény fronton az Inspiron. Multimédiás téren igazából csak a fényes kijelzője veti vissza, amit ellensúlyoz, hogy a panel taktilis, tehát érintő-felületes. Egy office-notebooknak kellőképp energikus és – megfigyelésem szerint – egyre jobban növekszik az igény az érintőkijelzők behozatalára ezen a fronton… ergo a trendnek abszolút megfelelő, ár/érték arányban pedig korrekt választás Dell Inspiron 14 5482.

Amennyiben megtetszett, webshopunkban megtalálhatod a DELL INSPIRON 14 5482est


Comments

Rólunk Katona-Kis András