Kezdőlap / Egyéb / Dell Inspiron 14 5401 teszt | Utazáshoz tervezve

Dell Inspiron 14 5401 teszt | Utazáshoz tervezve

A Dell Inspiron 5000-es sorozat notebookjai 14 inches mérettel rendelkeznek, ahol a méretből adódó hordozhatóság és a kiváló teljesítmény kombinációját szerették volna elérni a fejlesztők egy elegáns külsőbe gyúrva, és ez sikerült is nekik.

A sorozat 5401-es tagját kaptam meg tesztre, abból is az erősebb modellt, méghozzá a Windows Home-mal előre telepített variánst Platina ezüst színben. (Windows nélkül, Ubuntu Linux-al szerelt variáns is kapható.) Ez a szupervékony, eleganciát sugárzó, alumínium borítású eszköz tökéletesen alkalmas a mindennapi feladatok elvégzésére akár otthon, akár egy kávézóban vagy éppen repülőn ülve. Kis méretének (16,74 mm x 17,9 mm x 321,3 mm) és csupán 1,43 kg súlyának köszönhetően könnyen magunkkal vihetjük bárhová. A fedélnyitás érzékelőnek köszönhetően, amint felnyitjuk, máris munkára készen áll az alvó módból egy szempillantás alatt feléledve.

A tetején a jól ismert dell logó csillan meg fényesen

A hátulján végig gumírozott sáv vezet, hogy szétnyitva azon támaszkodhasson, megemelve a gép alját a megfelelő szellőzéshez, továbbá az ideális gépelési szög eléréséhez.

Jobb oldalán microSD kártyaolvasó, USB-A 3.2 és 3,5 mm-es kombinált mikrofonos fejhallgató csatlakozó látható
Bal oldalon a táp csatlakozó, HDMI 1.4, még egy USB-A 3.2, valamint egy töltésre is képes USB-C 3.2 csatlakozó található display port képességgel is megáldva.
Az alján egy masszív szellőzőrács, hangszóró rácsok és 2 gumitalp, valamint egy gravírozott inspiron logo a közepén.

Nézd meg tesztvideónkat is a Dell Inspiron 14 5401-ről!

Az adaptív hőkezelésnek köszönhetően a rendszer annyira okos, hogy képes megállapítani éppen kézben, ölben vagy asztalon van-e használat közben, így képes beállítani a helyzet által megkívánt thermikos profilt. Ezzel vége a kézben tartott forró notebookok korának.

Szétnyitva a kijelző alján található gumipántnak köszönhetően stabil támasztékot kap, az alsó részt pedig síkban megemeli a hatékonyabb szellőzés érdekében, a kényelmes gépelési szögről nem is beszélve. A FullHD, matt LCD kijelző körüli kávák minimálisak, a fénysűrűsége pedig 300 nit, 60Hz-es képfrissítés mellett. A felső káván mikrofon és HD webkamera, míg az alsón egy Dell logo található.

A billentyűzet fehér színű háttérvilágítással rendelkezik, csendes, kényelmes gépelést biztosít. A jobb felső sarokban a billentyűzet részeként kapjuk meg a bekapcsoló gombot, ami egyben ujjlenyomat olvasó is, és remekül teszi a dolgát. Kellemesen nagy méretű, több ujj érzékelésére is képes touch padot is kapunk, mely elegánsan fényes, gyémánttal vágott szélekkel rendelkezik.

Hardver tekintetében két különböző modell érhető el az Inspiron 5401-ből. Mindkét modellben 10. generációs intel processzort találunk, a kistestvérben egy i3-1005G1 (4M Cache, max. 3,4 GHz), a nagytesóban i5-1035G1 (6M Cache, max. 3,6 GHz) processzor képében. Háttértár szempontjából is van különbség 256 GB és 512 GB M.2 SSD-vel szerelték őket, viszont ez bővíthető egy második M.2 SSD-vel és akár RAID 0 vagy RAID 1 tömbként is beállíthatjuk őket a BIOS-ban. További eltérés még a memória terén fedezhető fel 4GB illete 8GB DDR4, az órajelük mindkét esetben 3200 MHz. És amikor az ember azt hinné, hogy a végére ért a különbségeknek, akkor fedezi fel, hogy a kijelzők sem azonosak, ugyanis a már említett 300 nit fényűrűséggel rendelkező modell olcsóbb variánsában csak 220 nit fényerővel rendelkező kijelző található.

Az integrált GPU egy szokásos Intel UHD Graphics, szóval komolyabb játékokról ne is álmodozzunk, ezt a 3D Mark eredménye is bizonyítja.

Audió terén 2 x 2W hangszóró található benne Waves MaxxAudio Pro technológiával, valamint Dual tömb mikrofon.

Vezetéknélküli adatkommunikációra 5.0 BT és WiFi ac használható. Akkumulátor tekintetében pedig egy 3 cellás 40Whr beépített akksi lesz az útitársunk, amely ExpressCharge technológiának hála 80%-ra 1 óra alatt pumpálható fel, és mint említettem, a Type-C porton is tölthető megfelelő töltőfejjel.

Dell Cinema Guide

Szoftver oldalon kapunk még Dell Cinema Guide-ot, ami a Dell saját streaming szolgáltatása.

Dell Mobile Connect

Valamint a Dell Mobile Connect-et. Ez utóbbival az Android vagy akár iOS alapú eszközeinkkel összekapcsolhatjuk a notebook-ot, hogy minden értesítést, telefonhívást a Dell masinán intézhessünk, és ne kelljen megosztani figyelmünk két eszköz között.

Igazi strapabíró darabról van szó a Dell Inspiron 5401 képében, hiszen a -40 foktól a +65 fok közötti hőmérsékleten is képes megfelelően működni, a bekapcsológombot 40.000 nyomástesztnek vetették alá, a billentyűzet gombjait pedig 5.000.000-szor nyomkodták meg, tehát ennyit ki kell bírnia, míg a szétnyitást több tízezer mozdulattal tesztelték.

Ezzel is bizonyított, hogy nem az asztalon porosodásra tervezték, hanem komoly igénybevételre, utazásra, mindennapi feladatok elvégzésére. Akinek egy megbízható, könnyű, 14” munkaeszközre van szüksége, annak bátran ajánlom ezt a kis elegáns Dell notebookot.

Comments

Kapcsolat Orosz Mihály

Talán ez is érdekel

MSI Prestige 15 | Fiatalokra tervezett erőmű

Az MSI a fiatalokat próbálja megszólítani legújabb notebook csodájukkal, az MSI Prestige 15-tel, legyen szó …

Egy hozzászólás