ASUS Vivobook S 15 Bape Edition TESZT | A langyos vízben fürdő majom

Az ASUS nem akármit tett le az asztalra, ha nem az egyik sikeres notebook-jukat adta ki Bape köntösben, méghozzá az ASUS Vivobook S 15 Bape Edition (K5504VA-MA253W) név alatt.

Mi is az a “Bape”?

Akik nem ismernék a Bape márkanevet, azoknak eláruljuk, hogy ez egy japán divatmárka, mely 30. éves évfordulója alkalmából született meg ez az ASUS Vivobook S 15 Bape Edition. A Nigo által 1993-ban alapított márkanév mögött a “bathing ape in lukewarm water”, vagyis langyos vízben fürdő majom kifejezés bujkál. Viccesen hangzik, de ezt az életérzést szerette volna az alapító a márkához társítani, amikor is valaki túl sok ideig ül a kádban. A Bape márka jellegzetes logója éppen ezért egy majom és általában véve túlméretes mintázatairól, színeiről és extravagáns stílusáról ismerhető fel. Divatruházatukat, cipőiket, kiegészítőiket több híres hip-hop előadó is viselte már, ezzel növelve a márka népszerűségét, így elég magas árkategóriába is sorolódott be.

Mitől Bape Edition az ASUS Vivobook S 15?

Már a doboza is a BAPE mintázatát és logóját viseli, amelyből kiemelve egy újabb dobozt, ugyanazt kapjuk, csak extrém színesben, igazán extravagáns külsőt adva a Bape életérzésű doboznak. És van még itt valami, egy saját, Bape mintás notebook táska, na ez igazán egyedi megoldás. Hány notebookhoz adnak gyárilag notebook táskát?

Viszont haladjunk tovább az új dobozzal, mert azt felnyitva fogad csak az igazi csoda, a notebook maga és mellette egy Bape figura, mely saját kis Bape márkájú notebookot is kap a kezébe. Ettől menőbb asztaldíszt el sem képzelhetnénk, ahol a márkát képviselő majom a mi notebookunk kicsinyített mását szorongatja.

De ez még mind semmi, hiszen a notebookot kiemelve, annak felső borítása szintén a Bape mintázatát kapta fekete matt alapon fényes feketével, így amikor megcsillan rajta a fény, feltárul a vagány minta. A notebookot kiemelve viszont további extrák várnak minket. Kapunk egy egeret is a gép mellé, azt már nem is kell mondanom, hogy az is Bape mintázatú, de hogy ezt übereljük, cserélhető borítású és kettő különböző skint is váltogathatunk így az egéren.

Jaja, van töltő is a notebookhoz, a szokásos minimál, amihez nincs tégla méretű adapter pluszban, ez jó pont, de az ilyen átlagos dolgok felett el is siklik az ember, amikor tovább kortorász a dobozban és egy kisebb pakkban egész matricakészletet kapunk. De nem ám csak különböző majmos matricákat, amit a notebookra ragaszthatunk, ha nem egy komplett billentyűzet matricát, így teljes mértékben személyre szabhatjuk a masinát. Ez valami elképesztő!

Még egy utolsó Bape-esítés hátra van, ha kinyitjuk a notebookot, a touchpad is Bape mintázatú, így már minden szögből Bape, Bape, Bape üvölt a notebookról, a táskájáról, az egérről, sőt még a gyári Windows háttérképről is.

Hardver és csatlakozók

Most, hogy túljutottunk a Bape kavalkádon, lássuk mégis mi lapul ebben a notebookban. Processzor gyanánt kapott egy Intel Core i5-13500H procit, mely már 13. generációs, ráadásul 18M Cache és maximálisan 4,70 GHz sebességű és van hozzá IPU is. Jó, elmagyarázom, hogy mi az az IPU. Az IPU (Intelligence Processing Unit), vagyis egy olyan feldolgozó egység, amelyet az Movidius, a félvezető technológia fejlesztő vállalat fejlesztett ki. Az IPU-k a mesterséges intelligencia (AI) és gépi tanulás (ML) munkafolyamatok hatékonyabb végrehajtására szolgálnak.

Memóriából van bizony 16GB LPDDR5, ez bőven elég a párhuzamos munkavégzésre, hiszen a multitasking igazán fontos használat közben. SSD-ből egy 512GB M.2 NVMe PCIe került bele. Grafikus vezérlőből pedig az intelek mellé már megszokott, integrált Intel XE Graphics.

A kijelző viszont eszement jó felbontású, hiszen 2,8K (2880 x 1620) és fényes OLED. Képfrissítése sem piskóta, hiszen 120Hz, fénysűrűsége pedig 400nit. Fölötte pedig elhelyeztek egy fizikai retesszel is ellátott 1080p FHD webkamerát. Billentyűzete pedig háttérvilágítással is rendelkezik. Van benne ujjlenyomatolvasó is.

Vezeték nélküli kapcsolatra WiFi 6 (ax) és Bluetooth 5.3 került a masinába.

Csatlakozókra sem lehet panasz, hiszen 1db HDMI, 1db USB 3.1 és 1db USB-C 4.0 található rajta.

Akkumulátora 4 cellás, 75WHr.

Kinek ajánljuk ezt a notebookot?

Elsősorban Bape rajongóknak, ez nem kérdés. De bárki másnak, akinek bejön ez a dizájn és egy erős, megbízható notebookra van szüksége akár munkára, akár iskolába. Gyors, megbízható, vagány és semmit sem kell venni hozzá, hiszen a notebook táska és az egész is adott, ráadásul az egész totál személyre szabható.

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.