Acer Predator Helios 300 SE Teszt | Napkirály

Az egyik legismertebb francia király, XIV. Lajos, hatalmát a Mennyből származónak tartotta, magát pedig a Napkirálynak hívatta, hiszen a király úgy ad fényt és meleget birodalmának, ahogyan a Nap a Földnek. A Predator Helios 300 SE-vel megérkezett a notebookok legfényesebb uralkodója… ezúttal rohadó fogsor nélkül.

Külső: Ragyogó teljesítmény

A Helios 300 esetében nem tűnik relevánsnak a régi mém, miszerint a ruha lehet fekete és kék, vagy arany és fehér. Itt tiszta a helyzet, hogy az utóbbiról van szó, ami ugyan szokatlan lehet a marcona fekete és szürke alapokkal, valamint vöröses, maximum kék/zöld dekorokkal megspékelt gamer-piacon. Egy fix, az iroda „overly manly man”-jét is padlóra tette az a küllem, amit az Acer ragadozója produkált, színnel és formavilággal együtt. A hűtést elősegítő bordázás amellett, hogy a dupla Dual Aeroblade 3D lapátokkal rendelkező ventillátornak biztosítsa a megfelelő levegőáramlást, még irtó agresszívan is néz ki. A teljes formaterv egy sportos tank jellegével érkezett meg, amit nem egyszerű elképzelni, de vegyünk egy T-34-es tigrist, ami egy Ferrarival hált egy átbulizott este után. A fehér alumínium házon az arany elemek elegánsak, bár elsőre biztos meglepő a morcos fekete gépek közt ezt a luxus-jellegű bestia. Tapintásra abszolút rendben van, kellemes mind a fém felület, mind az alsó egység műanyag borítása. Utóbbinál érezhető a hűtés hatása, hiszen komolyabb igénybevételnél sem forrósodik át. Méreteit tekintve egy 390 x 266 x 26.75 mm-es dimenziókkal rendelkező gépről van szó, ami a maga 2.7kg-os súlyával abszolút nem tartozik a súlyosabb gamer vasak közé (viszonyításképp, a Lenovo Y920 két kilóval nehezebb nála). A gépet felnyitva a fehér-arany kombinációval a belső részeknél is megadja a módját a gép. A márkajelzések, a WASD billentyűk, valamint a díszcsíkok nagyon pofásan festenek, emellé pedig az éjszaka sötétjét ellensúlyozandó, kapott egy fehér LED-háttérvilágítást a billentyűzet mögé. Az Acer Precision touchpad korrekt, de ne várjunk többet, mint egy átlagos tapipadtól, a billentyűzet pedig 1.4 mm-es billentyűúttal rendelkezik és van egy pici gyíkja: nincsenek a nyílbillentyűk különösebben kiemelve, de pozitív, hogy természetesen magyar nyelvnek megfelelő gombokkal érkezik. A kijelző körüli káva nem épp a „fullview” hatás biztosítására szolgál, mondjuk úgy, hogy egész vastag, ami a tank-hatásnak az eredménye. Nyilván ettől szűkebbnek hat talán a kijelző, de amit látunk rajta, valószínűleg annyira elviszi majd a figyelmünket, hogy a káva lesz a legutolsó, amin siránkoznánk. A bal felső sarokba még odafért a kijelző mellé egy Acer logó, alulról pedig a vastag arany/pezsgő-színű zsanér nyújt mobilitást a notebook által mutatott képnek.

Kíváncsi lennél egy videós termékbemutatóra? Nézd meg most a Acer Predator Helios 300 SE-t a YouTube-csatornánkra készült videón keresztül is!

Kijelző és eszközök: Kincsestár

Oké, a fullview hatástól messze vagyunk, de ettől még lehet egy nagyon menő kijelzőnk, nem? Hát, de! A standardnek ható 15.6 inches, FullHD felbontású, IPS, matt, LED panel nem lenne nagy dobás, ha nem 144 Hz-s képfrissítési rátával kaptuk volna meg. A fluiditás garantált, a hétköznapi használattól kezdve, a játékélményen át, zseniális hatása van ennek a magas rátának.. természetesen akkor, ha van egy vas, ami megfelelően meghajtja a játékokat. Itt megvan… de erről később. A képi hatások mellé természetesen elvárt, hogy egy megfelelő audio-rendszer is dolgozzon a Helios 300-ban. A Dolby Audio Premium és Acer TrueHarmony Plus hangrendszer kihozza azt a maximumot, amit szerintem most egy gamer gépből ki lehet. Viszont! Tudjuk jól, hogy mennyire szeretik az emberek azt, hogy ha nyilvános helyen „üvöltetjük” a játékokat (súgok, nem igazán). Az Acer erre talált egy nagyon egyszerű megoldás: ha épp nem rendelkeznénk egy olyan fülessel, amit kényelmesen-kellemesen el tudnánk vinni magunkkal erre-arra, akkor bedobott a csomagba egy kis szürke szütyőbe rejtett Hi-Res in-ear fülest, amit a gép színeibe öltöztettek. Kellemes ajándék, s bár én nem vagyok oda ezekért a típusú fülhallgatókért, a gesztust érdemes értékelni.

Mi van portok terén a géppel? A jobb oldalra szorult állapotjelző LED-ek mellé került két USB 2.0-ás, valamint a combo audio jack csatlakozó, a túloldalra pedig a HDMI, Type-C, USB 3.0 és SD-kártyaolvasó mellett az RJ-45-ös net-dugasz is. Az egyik USB-portok valószínűleg egy egér kábele/jeladója fogja majd megtölteni, nem igaz? Az Acernél arra is gondoltak, hogy ha egértelenül vágnánk bele a kalandba, hiszen a füles mellett van egy másik ajándék: egy Predator dizájnos optikai egér. A rágcsálónk egy SM-9627-es modell, ami 2000 dpi-ig állítható érzékenységgel rendelkezik, meg mellé kapunk egy egérpadot is, hogy legyen mind futtatnunk a kis háziállatunkat. Van természetesen Bluetooth kapcsolatra lehetőség, az 5.0-ás kiadásnak köszönhetően, illetve természetesen akad egy 802.11a/b/g/n/ac-szabványú WiFi-vevő is.

Teljesítmény: Telj hatalom

Pörgessük végig a fejünkben az eddigi Predatorral, vagy magyarosabb nevén, a Ragadozóval készült filmeket. Brutális erő, gyilkos kütyübázis és kíméletlenség (na meg az a mosoly!), ami eszünkbe jut az űrbéli gyilkoló gépre gondolva. Mi a helyzet a névrokonnál? A gép szíveként dobogó Intel® Core™ i7-8750H processzorra minden mondható csak az nem, hogy fapados. A nyolcadik generációs, 6 maggal és 12 szállal futó, Coffee Lake proci 2.2 Ghz-es alap teljesítménye egészen 4.1 Ghz-ig rúghat fel. Támogatja az Intel Optane memóriát, a Hyper Threadinget, illetve a Speed Shiftet is. Az integrált Intel® UHD Graphics 630-asnak „nem sok dolga van”, hiszen a Predator egyik legklasszabb eszközre a 6GB GDDR5-ös memóriával megáldott, NVIDIA GeForce GTX 1060-as. A 16 nm-es kialakítású GPU-val nyugodtan viseli páncélzatán a „VR Ready” jelzést a Helios 300-as. 1404 és 1670 Mhz közti sebességével, valamint a Predatorban lévő  16GB DDR4-es memóriával a tesztgépünk igen impozáns eredményeket ért el a Final Fantasy és a 3DMark-os benchmarkokon is. Előbbin a „Fairly High” és „High” eredményeket produkálta, előbb „FullHD – High Quality”, majd „FullHD – Standard” beállításokkal. Ergo, egy 2018-as játék magasabb beállításoknál, FullHD felbontáson is teljesen kielégítő, sőt határozottan látványos teljesítményt produkál. A 3DMarknál hasonló eredményre jutottunk, hiszen a vas 40%-át verte a korábbi teszteknek a TimeSpy-nál, míg a Fire Strikeban már a 67%-ot darálta be. Kell ettől több, egy klasszikusan gamingre dedikált notebooktól? Nem hiszem. Nyilván, amikor nagyobb teljesítmény kell, akkor a hűtő is jobban felzúg, így kell némi zajjal számolnunk a combosabb játékoknál, illetve azzal is, hogy a ház a hűtés ellenére a nagyobb terhelésnél – ha nem is zavaróan, de érzékelhetően – melegszik. A tárhelyünk egy 1TB-os 2.5″ SATA 7200rpm HDD, így lesz hová pakolnunk…bár egy SSD-t még elfogadhatna a kicsike (vagy egy Optane-t?).

Összefoglalás

Ha létezne jó Predator film a 21. században, akkor az erről szólna. Remek teljesítmény, különleges külső és a kategórián belül abszolút prémium érzet jellemzi az Acer Predator Helios 300 SE-t. A teljesítménynek persze megvan a maga átka, a zúgolódó hűtéssel és a ház mérsékelt melegedésével, de mindenképp megéri az Acer gyilkoló gépének megszavazni a bizalmat, ha teljes értékű játékos élményt akarunk átélni egy notebookkal.

Kedvet kaptál a géphez? Kattanj az Acer Predator Helios 300SE-re hogy elérd webshopunkban a gamer piac csodáját! 

 

Comments

Rólunk Katona-Kis András