Trükkök a felvételhez – A vízszintes felvételekről és a tárhelyről

Szeretnéd maximálisan kihasználni telefonod adottságait akkor is, amikor videofelvételt készítesz? Először is, tudnod kell, hogy a videók és a képek rögzítése között sokkal nagyobb a különbség, mint gondolnád.

A jobb minőségű felvétel készítéséhez például vízszintesen kell tartanod a telefont, ellentétben a képek készítésekor, amikor teljesen mindegy, hogyan tartod a készüléket. De nem ez az egyetlen tanács, melyet érdemes megfogadnod.

Szeretnél még többet tudni?

Mielőtt még a közepébe vágnánk: győződj meg arról, hogy elegendő térhely és akkumulátor áll rendelkezésedre.

Tudjuk, tudjuk: ez elég alapvető dolog és talán túlzásnak tartod, hogy egyáltalán megemlítjük, de vedd figyelembe, hogy a videofelvétel rögzítése nagyon gyorsan meríti telefonod. Így minél magasabb a töltöttségi szint, annál kevesebb az esélye annak, hogy a felvétel menet közben akaratodon kívül megszakad.

A videó minőségétől és felbontásától függően pedig több, vagy kevesebb helyet foglal a mozgókép. A legjobb az, ha folyamatosan lemented az elkészült videókat.

Vízszintesen tartsd a telefont!

Nem kell nagyon megerőltetünk magunkat, hogy bebizonyítsuk, a vízszintes a nyerő: gondolj csak a tévédre, vagy a monitorodra. Minden vízszintesen jelenik meg a szemed előtt. Az összes kijelző, mely mozgóképek lejátszására hivatott, nagyobb szélességgel számol, mint magassággal.

A legjobb, ha vízszintes helyzetben tartod a készüléked a felvétel rögzítése során, így sokkal jobban kihasználhatod a kijelző méreteit.

Azt is figyelembe kell venned, hogy ha később számítógép segítségével szerkesztenéd a videókat, a dolgod sokkal egyszerűbb, ha a felvételt vízszintes helyzetben rögzítetted. Még egy jó tanács: mindig keress egy referenciatárgyat a felvételen. Ezzel elkerülheted azt, hogy ferdén vedd fel a történteket.

Comments

Rólunk Katona-Kis András